Dolar 32,3623
%0.14
Euro 35,0754
%0.03
Altın 2.324,300
%0.17
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Erdoğan: Sağlıkta da bunu yaparız

Erdoğan: Sağlıkta da bunu yaparız

Türkiye geçen yıl tıbbi cihaz ithalatına 1.7 milyar dolar harcadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Artık tomografimizi, ultrasonografiyi, MR’ımızı biz üretelim” çağrısı yaptı.

  • Ege Postası
  • 08.11.2018 - 05:09

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sağlıkta, “yerlileşme” ve “millileşme” ihtiyacı olduğunu ifade ederek, “Artık biz istiyoruz ki tomografimizi, ultrasonografiyi, MR’ımızı biz üretelim” çağrısında bulundu. Türkiye geçtiğimiz yıl tıbbi ve cerrahi teçhizat ile ortopetik araçlar ithalatına 1 milyar 752 milyon dolar harcadı. Medikal cihazlarda yerlileşme ile önemli miktarda tasarruf sağlanması bekleniyor. 

Erdoğan, dün Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin akademik yıl açılış töreninde Türkiye’nin sağlık alanında da hızlı bir millileşmeye ve yerlileşmeye ihtiyacı olduğunu belirterek, şunları söyledi: 

“Hastalıkların teşhisinden tedavisine, ilaçların moleküler düzeyde keşfinden klinik çalışmalarına ve üretimine, tıbbi cihazların geliştirilmesinden imalatına her alanda bunu başarmalıyız. Bugün hâlâ hem ilaç hem tıbbi cihaz sektörlerimiz büyük ölçüde dışa bağımlıdır. Bundan kurtulmamız gerekiyor. Ve sağlık harcamalarımızın önemli bir bölümü ürün veya lisans olarak ithal edilen ilaçlara, cihazlara ödenen paralardan oluşuyor. Artık biz istiyoruz ki tomografimizi, ultrasonografiyi, MR’ımızı biz üretelim.” 

En çok ABD’den

Geçtiğimiz yıl tıbbi ve cerrahi teçhizat ile ortopetik araçlar ithalatına 1 milyar 752 milyon dolar harcandı. Bu sene de bu miktar 1 milyar 210 milyar dolar oldu. Bu seneki ithalatta ilk sırayı 275 milyon dolarla ABD alırken, ikinci sırayı 179 milyon dolarla Almanya, üçüncü sırayı ise 162 milyon dolarla Çin aldı. Türkiye’de sağlık teknolojilerindeki dışa bağımlılık yüzde 85 düzeyinde. Geçen sene 13 milyar liralık da ilaç ithal edildi.

YENİ ŞEHİR HASTANESİ ARALIKTA AÇILIYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bilkent’teki şehir hastanesinin tamamlandığını belirterek, “Aralık sonu itibariyle Bilkent’teki şehir hastanemizi de açacağız” dedi. 

Erdoğan, özellikle acil sağlık hizmetleri alanında tam anlamıyla bir başarı hikayesi yazdıklarını anlatarak, şöyle konuştu:

“Ambulans sayımızı 618’den 5 bine, 112 acil sağlık istasyonu sayımızı 481’den 2668’e çıkardık. Ayrıca uçağından helikopterine pek çok acil sağlık aracını devreye alarak mevcutların sayılarını artırarak, eskiden diğer ülkelerde gıptayla baktığımız hizmetlerin tamamını vatandaşlarımızın emrine sunduk. Hatırlayın, hastaların Güneydoğu’da, Doğu’da kızaklarla çekildiği dönemler vardı. Şimdi oralara da biz paletli ambulanslar getirmek suretiyle hastalarımızı taşır hale geldik.”

Şehir hastanelerini sağlık hizmetlerindeki reformların zirvesi olarak gördüğüne işaret eden Erdoğan, şu ana kadar Yozgat, Isparta, Mersin, Adana, Kayseri ve Elazığ’da 6 şehir hastanesini hizmete aldıklarını anımsattı.

Sağlık turizmi vurgusu

Erdoğan, Eskişehir ve Manisa’daki hastanelerin hasta kabulüne başladığını, yakında da resmi açılışlarını yapacaklarını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Bu arada Bilkent’teki şehir hastanemiz de şu anda bitti, az önce Sağlık Bakanından da aldığım bilgiye göre, aralık ayı sonu itibarıyla Bilkent’teki şehir hastanemizi de açacağız. Dev bir şehir hastanesine Ankara bu şekilde kavuşmuş olacak. 

Sağlık kurumlarımız artık kendi vatandaşlarımızın yanında, yurt dışından gelen çok sayıda hastaya hizmet veriyor.”

ASELSAN’DAN SAĞLIK HAMLESİ

Son dönemde Türkiye’de yerli tıbbi cihaz üretiminde Aselsan, dikkat çekici bir hamle yaptı. Savunma sanayi faaliyetleriyle tanınan Aselsan’ın radarına sağlık teknolojileri de girdi. 

Aselsan, öz kaynaklarıyla “mobil dijital röntgen” ve “yerli MR görüntüleme sistemi” geliştirilmesi projelerini başlattı. Bu kapsamda ilk ürünlerin gelecek yıl üretilmesi hedefleniyor. 

Sağlık şirketleriyle ortaklık imkânı da arayan Aselsan, elektroşok cihazlarında iş birliği için de adım attı. Aselsan’ın virüs ve bakterilerin sebep olduğu bazı hastalıkların hızlı tespitine yönelik kit ve cihazların geliştirilmesine de imkân sağlaması bekleniyor. MİLLİYET

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.