Dolar 32,5677
%0.29
Euro 34,7798
%0.14
Altın 2.492,890
%0.34
Bist-100 9.525,00
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Erdoğan Paris'te AB'ye rest çekti!

Erdoğan Paris'te AB'ye rest çekti!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa lideri Macron ile birlikte kameraların karşısına çıktı ve Avrupa Birliği'ne Paris'ten seslendi. AB'nin Türkiye'yi ciddi manada yorduğunu belirten Erdoğan, "Belki de bizi bir karara doğru sürükleyecektir. Zira sürekli olarak 'ne olur artık bizi de alıverin' diyecek halimiz de pek yok. Bakın bunu Fransa'da dillendiriyorum" dedi.

  • Ege Postası
  • 05.01.2018 - 19:56

Bir gazetecinin dile getirdiği soruyu yanıtlayan Erdoğan, "FETÖ ağzıyla konuşuyorsun. Bu operasyonu yapanlar FETÖ'nün savcılarıydı, şu anda içerdeler. İstihbarat teşkilatlarının bu tür operasyonlara yönelik yetkileri vardır. ABD'nin Suriye'ye getirdiği 4 bin TIR silahı niye sormuyorsu? Niye bunun üzerinde durmuyorsun. Bunları kolay kolay karşınızda yutacak kimse yok" dedi.

Fransa lideri Macron, "Türkiye ile terörle mücadelede örnek teşkil eden iyi bir işbirliğimiz var. Mücadeleyi birlikte sürdüreceğiz" dedi.

Liderler basın toplantısına başlamadan önce Türkiye ve Fransa arasında birçok anlaşma canlı yayında imzalandı. Atılan imzalar arasında, füze savunma anlaşması da var.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa'ya kritik bir ziyaret gerçekleştiriyor. Başbaşa görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Fransa lideri Emmanuel Macron kameraların karşısına çıktı.

Liderler konuşmaya başlamadan önce Türkiye ve Fransa arasında çok sayıda anlaşma imzalandı. Canlı yayında atılan imzalar arasında füze savunma anlaşması da var.

İmzaların ardından Erdoğan ve Macron söz aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 500 yılı aşkın bir maziye sahip olan iki ülke dostluğunun atılan yeni adımlarla devam ettiğini söyledi.

54 yıldır Türkiye'nin Avrupa Birliği kapısında bekletildiğini hatırlatan Erdoğan, "Türkiye gibi bir başka ülke AB içerisinde yok. Gerekçe de sunulamıyor. İlk zamanlar 15 fasıl üzerinden Türkiye engellenirken, sayı 30'a çıktı. Daha sonra fasıllar kapatılmamaya başladı. Bu bizi ve milletimi ciddi manada yoruyor. Belki de bizi bir karara doğru sürükleyecektir. Zira sürekli olarak 'ne olur artık bizi de alıverin' diyecek halimiz de pek yok. Bakın bunu Fransa'da dillendiriyorum" dedi.

Fransa lideri Macron, soru cevap kısmında "AB Türkiye'ye aslında çok iyi davranmadı. AB ile yeni başlıklar açılacak demek vakit kaybı olur. İkiyüzlülük içinde olmamak lazım, bu sürecin içinde ikiyüzlülük oldu" ifadesini kullandı.

Erdoğan: Türkiye bir hukuk devletidir

Türkiye ve Fransa'nın 20 milyar euroluk ticaret hacmine ulaşmayı hedeflediğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, atılan imzalar için 'Hayırlı olsun' dedi.

Terörle mücadelede Türkiye'nin çok ağır bedeller ödediğini dile getiren Erdoğan, PYD ve YPG için Ankara ve Paris'in birlikte mücadele etmesi gerektiğini söyledi.

Erdoğan sözlerine "Fransa'da FETÖ mensuplarına yönelik hassasiyet çok önem arz ediyor. Vakıflarıyla işyerleriyle adeta kurumsallaşıyorlar. PKK aynı şekilde. Bu noktada hassasiyet gözden kaçırılmamalı" şeklinde devam etti.

Fransa lideri Macron'un kendisine bazı isimler verdiğini aktaran Cumhurbaşkanı, "Türkiye bir hukuk devletidir. Batı bize her zaman 'yargı bağımsızdır' diyor. Türkiye'de de yargı bağımsızdır. Bağımsız yargı kendi kararını kendisi oluşturuyor" diye konuştu.

Gazeteciye yanıt: FETÖ ağzıyla konuşuyorsun!

Suriye konusunda Türkiye ve Fransa'nın yakın işbirliğine devam edeceğini vurgulayan Erdoğan, "Kudüs konusunda bundan sonra atılabilecek adımlarla ilgili Fransa ile yakın istişare içinde olacağız" ifadesini kullandı.

Bir Fransız gazetecinin dile getirdiği soruyu yanıtlayan Erdoğan, "FETÖ ağzıyla konuşuyorsun. Bu operasyonu yapanlar FETÖ'nün savcılarıydı, şu anda içerdeler. İstihbarat teşkilatlarının bu tür operasyonlara yönelik yetkileri vardır. ABD'nin Suriye'ye getirdiği 4 bin TIR silahı niye sormuyorsu? Niye bunun üzerinde durmuyorsun. Bunları kolay kolay karşınızda yutacak kimse yok" dedi.

Erdoğan operasyon sinyali verdi

Suriye'nin kuzeyinde bir terör koridoruna izin verilmeyeceğini vurgulayan Erdoğan, Türkiye'nin gerekirse operasyon yapabileceği sinyalini verdi.

Cumhurbaşkanı, "Suriye'de hedefimiz Esed'siz bir çözümdür" dedi.

Macron: Suriye'de yeni bir siyasi ortam başlayacak

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, "Diyalog ve ortak çalışma yaklaşımı içindeyim. Ortak çıkarlarımız ve bağlarımız var. Çözmemiz gereken birçok sorun da var" dedi.

Ankara ve Paris'in terörle mücadelede emsal teşkil eden bir işbirliği içerisinde olduğunu aktaran Macron, "Terör gerçek bir risktir, PKK ile mücadele ediyoruz. PKK bir terör örgütüdür, finansal altyapısını çökertmek için mücadele ediyoruz. Mücadeleyi birlikte sürdüreceğiz" ifadesini kullandı.

İkinci başlığın savunma olduğunu dile getiren Fransa lideri, güçlü ekonomik ilişkilerin daha da geliştirilebileceğini açıkladı. Airbus'tan Türk Hava Yolları'nın aldığı uçakları örnek olarak gösteren Macron, Sinop Nükleer Santrali'nin de görüşmede gündeme geldiğini bildirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı'nın verdiği bilgiye göre, Ankara ve Paris sığır ihracatını da karara bağladı.

Liderlerin buluşmasında Ortadoğu da masaya geldi. Kudüs'ün statüsü konusunda Türkiye ve Paris'in aynı noktada olduğunu vurgulayan Macron, "Filistin meselesinde iki devletli çözüm olmalı" diye konuştu.

Suriye'de DEAŞ sonrası istikrara değinen Macron, Türkiye ile Suriye yol haritasında birlikte çalışmak isteyeceklerini söyledi. Macron, "Suriye'de yeni bir siyasi ortam başlayacak" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliği konusunda herhangi bir ilerleme olmadığını açıkça konuştuklarını aktaran Fransa lideri, yeni bir formül üzerinde durulduğu bilgisini verdi ve "Kuşkusuz iki yüzlülükten çıkmalıyız. Türkiye-AB diyaloğu daha sakin olarak devam etmeli" dedi.

Macron, konuşmasının sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Paris'te ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

Resmi törenle karşılandı

Erdoğan, mevkidaşı Emmanuel Macron tarafından Elysee Sarayı'nda resmi törenle karşılandı. Uluslararası haber ajansları Reuters ve AP, törenden çok sayıda fotoğrafı dünyaya servis etti.

Haber televizyonlarının canlı yayınladığı karşılama merasiminin ardından liderler başbaşa görüştü. Erdoğan ve Macron, ilerleyen saatlerde ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli de eşlik ediyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.