Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Erdoğan ile Trump'tan 1 saat 15 dakikalık zirve!

Erdoğan ile Trump'tan 1 saat 15 dakikalık zirve!

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump, Beyaz Saray’da bir araya geldi. İki lider kritik görüşme öncesinde kısa açıklama yaptı ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye'nin sınırlarının güvende olmasından memnun olduğunu belirten Trump, Erdoğan'a Suriye konusunda teşekkür etti. Erdoğan ile Trump arasındaki baş başa görüşme 1 saat 15 dakika sürerken, heyetler arası toplantıya geçildi.

  • Ege Postası
  • 13.11.2019 - 23:16

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'ye önemli bir ziyaret gerçekleştiriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, saat 20.00 sıralarında Beyaz Saray'a geldi.

Tören kıtası tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, makam aracından inişlerinde ABD Başkanı Donald Trump ve eşi Melania Trump ile tokalaşarak gazetecileri selamladı.

Daha sonra Şeref Defteri'ni imzalayan Erdoğan, baş başa görüşme için Oval Ofis'e geçti. Erdoğan-Trump görüşmesi TSİ 20.13'te başladı.

Toplantı öncesinde kısa açıklama yapan Erdoğan ve Trump, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

TRUMP: SINIRLARINIZIN GÜVENDE OLMASINDAN MEMNUNUM
ABD Başkanı Trump, Suriye'nin kuzeyindeki son durumla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:  “Ateşkes devam ediyor, Kürtlerle görüşüyoruz, gayet memnun görünüyorlar. Artık diğer insanların sınırları için endişelenmeyi bırakmamız gerektiğiniz düşündüm. 10 bin kilometre uzaklıkta ve bin yıllık bir süreçten bahsediyoruz.

SURİYE TEŞEKKÜRÜ
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yaptıkları için bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Onların sorunlarını anlıyorum. Sınırınızın güvende olmasından memnunum. Sadece petrolü güvence altına almak için asker bıraktık.  Üzerinde konuştuğumuz bölgede Türkiye'den de birçok insan hayatını kaybetti. Bunun hakkında da bir şeyler yapmak zorundayız. Bu tek yön bir yol değil. İlk günden beri dostuz, birbirlerimizi çok iyi anlıyoruz. Sizi burada ağırlamak büyük şeref."

ERDOĞAN: HER ŞEYİ ETRAFLICA ANLATACAĞIZ
Cumhurbaşkanı Erdoğan da “Basın toplantısında her şeyi etraflıca anlatacağız” diye konuştu.

"S-400 VE F-35 DE GÖRÜŞÜLECEK"
Donald Trump, görüşmede bir soru üzerine S-400 ve F-35’leri de konuşacaklarını ifade etti.

Trump, "Türkiye hem F-35 hem S-400'e sahip olacak mı'" şeklindeki bir soruya karşılık ise "Bu konu hakkında konuşacağız, basın toplantısı yapacağız" şeklinde yanıt verdi.

"AZİL SORUŞTURMASI TAM BİR CADI AVI"
Trump, azil soruşturmasıyla ilgili sorulara karşılık “Azil soruşturması tam bir cadı avı. İzlemiyorum. Bana rapor sunacaklar" dedi.

"TÜRKİYE İCABINA BAKIYOR"
ABD'nin DAEŞ lideri Bağdadi'yi öldürdüğünü hatırlatan Trump "DAEŞ'i yüzde 100 bitirdik. Bir ve iki numaralı ismi yok ettik. Üç numaranın peşindeyiz. Artık hedefimizde. Türkiye de DAEŞ tutuklularını izliyor ve son dönemde 100'den fazla DAEŞ savaşçısını yakaladı ve icabına bakıyorlar" şeklinde konuştu.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TİCARET
Türkiye ile ABD'nin ticaret hacmini genişletmeye çalıştıklarını da vurgulayan Trump, "Türkiye ile ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarabileceğimizi düşünüyoruz. Şu andaki ticaret hacmimiz 20 milyar dolar ama bu rakam kolaylıkla 100 milyar dolar olabilir" dedi.

'AZİL' KONUSUNDA ISRARLI SORULAR
Özellikle azil soruşturması konusunda ısrarlı sorular üzerine basın toplantısı sona erdirildi ve gazeteciler dışarı çıkartıldı.

30 DAKİKA PLANLANDI, 75 DAKİKA SÜRDÜ
Erdoğan ve Trump daha sonra Oval Ofis'teki görüşmeye geçti. 30 dakika olacağı belirtilen ikili görüşme yaklaşık 1 saat 15 dakika sürdü.

Baş başa görüşmede Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile Trump'ın eşi Melania Trump da yer aldı.

Görüşmede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien da hazır bulundu.

Başbaşa görüşmenin ardından heyetler arası görüşmeye geçildi.Çalışma yemeği şeklindeki görüşmeye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da katıldı.

Çalışma yemeği şeklindeki heyetler arası görüşmede bazı senatörler de yer aldı.

SENATÖRLERDEN SORULAR
ABD Başkanı Trump ve Cumhurbaşakanı Erdoğan, senatörlerle özel bir görüşme gerçekleştidi. İki lider, senatörlerden gelen soruları da yanıtladı.

ERDOĞAN: GÜVENLİ BÖLGE BİZİM KONTROLÜMÜZDE OLMALI
Sorular üzerine açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: "Özellikle tabii burada iki şeyi birbiriniden ayırmamız lazım; Kürtler ve teröristler. Kürtler aynı zamanda benim vatandaşım. Dünyada en çok Kürt’ün yaşadığı yer benim ülkem. Sayın Obama döneminde Kobani'den ülkeme iltica eden Kürtlerin sayısı 350 bindir. Bunları kimse kabul etmezken biz kabul ettik. Kimsenin bunlara ekonomik herhangi bir desteği söz konusu değil. Fakat sizin Kürt diye zikrettiğiniz herhalde YPG/PYD. Bunlar terör örgütü ve PKK'nın yan kuruluşlarıdır. Ben sizlere bazı belgeleri özellikle vermek istiyorum. Apo denilen bölücü terörörgütü başının Ferhat Abdi Şahin manevi evladıdır. Bunu özelliklte bilmekte fayda var.

 

Sayın Obama döneminde de ben bunu ifade etmiştim, güvenli bölgeyi bizim yapmamız lazım. Uluslararası bir donörler toplantısıyla Suriye'nin kuzeyinde şu anda 444 kilometre uzunluk ve 32 kilometre, Sayın Başkan'ın 230 mil diye ifade ettiği o bölgeyi güvenli bölge olarak ifade edebiliriz. Biz planları yaptık, projeleri hazırladık. Bu adımı atarsak, altı ay ile 2 yıl arasında 1 milyon mülteciyi güvenli bölgeye yerleştirebiliriz. 1 milyon da Rakka ve Deyrizor bölgesine yerleştirebiliriz. Şu anda bizde olan 4 milyon mültecinin 3 milyon 650 bini Arap, Keldani, Yezidi; 350 bini de Kürt. Toplamda 4 milyon. Şu ana kadar yaptığımız yatırım 40 milyar dolar. Avrupa'dan bize gelen ise maalesef sadece 3 milyon avrodur."

TRUMP: F-35 KONUSUNU ÇÖZECEĞİMİZİ UMUYORUM
Trump, bir senatörün soru üzerine “Cumhurbaşkanı Erdoğan'la birlikte F-35 konusunu senatörlerle görüşüyoruz. Bu sorunu halledeceğimizi düşünüyorum” dedi.

Sığınmacı konusuna da değinen Trump, "Türkiye'de şu anda 4 milyon sığınmacı var ve Avrupa Birliği daha fazla sorumluluk almalı. Burada 4 milyon kişiden bahsediyoruz, bu insanlar Avrupa'ya gidecek olursa, umarım Avrupa gerekeni yapacaktır" şeklinde konuştu.

ESPER: BAĞLARIMIZI GÜÇLENDİRMEMİZ GEREKİYOR
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump ile birlikte heyetler arası görüşmeye katılan ABD Savunma Bakanı Esper ise"Türkiye uzun yıllardır çok iyi bir müttefikimiz. Bu zor dönemi atlatmak için bağlarımızı güçlendirmemiz gerekiyor. Türkiye, Kore Savaşı'ndan beri ABD ile birlikte savaşıyor" açıklamasını yaptı.

DİKKAT ÇEKEN KİTAPÇIK
Öte yandan, Türk heyetinin yanında bulunan “Türkiye’nin Terörle Mücadelesi” başlıklı kitapçık dikkat çekti. Bu kitapçık, görüşme sırasında ABD’li yetkililere verildi.

Görüşmenin ardından saat 23.00 sıralarında iki lider kameraların karşısına geçecek ve ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Öte yandan, Beyaz Saray’daki görüşme sürerken ABD'deki Ermeni dernekleri ve terör örgütü PKK yandaşları, Türkiye karşıtı gösteri düzenledi.

Bazı Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarının da desteklediği ve terör örgütü PKK lehine slogan atılan protestoda, Yunanistan ve Ermenistan bayraklarının da olması dikkati çekti.

İLK TEMAS ABD TİCARET ODASI ÜYELERİYLE
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Washington'a geldi.

ABD Başkanı Trump'ın daveti üzerine ABD'ye giden Cumhurbaşkanı Erdoğan,  konaklayacağı otele geçti.

Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Willard Hotel'e gelişlerinde caddede kendilerini bekleyen kentteki Türkler ve kalabalık bir grup tarafından karşılandı. Erdoğan, otel önünde bekleyenleri selamladı.

Erdoğan'ın ziyaretindeki ilk teması, ABD Ticaret Odası üyeleriyle oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Ticaret Odası, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ve Türkiye-ABD İş Konseyi tarafından düzenlenen Yuvarlak Masa Toplantısı'na katıldı.

Basına kapalı toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da katıldı.

Toplantıda aralarında Pepsico, Google, UPS, Hilton, The Coca Cola Company, GE, Citi, Uber, THY, Limak, TAV, Borusan, Kale Group gibi şirketlerin temsilcileri ve Türkiye Varlık Fonu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, Nasdaq ve Amerika Ticaret Odası gibi kuruluşların temsilcileri de hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Donald Trump görüşmesinin ardından ABD Diyanet Merkezi’nde vatandaşlarla buluşacak.(NTV)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.