Dolar 32,3685
%0.16
Euro 35,1197
%0.16
Altın 2.327,590
%0.31
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Engelsizmir’de “ikinci kongre” heyecanı başladı

Engelsizmir’de “ikinci kongre” heyecanı başladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ilkini 2013 yılında uluslararası katılımla gerçekleştirdiği Engelsizmir Kongresi’nin ikincisi için startını verdi. 2-5 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek kongre öncesinde “Engelsiz Yaşam için Sağlıklı Spor” çalıştayı düzenlendi. Büyükşehir, kongreye hazırlık amacıyla farklı konularda 3 çalıştay daha düzenleyecek. Hazırlık çalıştayları başladı

  • Ege Postası
  • 03.03.2016 - 10:03
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2-5 Kasım tarihleri arasında 2.’sini gerçekleştireceği Engelsizmir Kongresi hazırlıklarına devam ederken, bir yandan da uluslararası kongre öncesinde çalıştaylar dizisi düzenliyor. 2013 yılında, Türkiye’de ilk kez uluslararası düzeyde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen kongrenin “yenisi” için ilk çalıştay, Fuar İzmir’de gerçekleştirildi. “Engelsiz Yaşam için Sağlıklı Spor” başlığıyla düzenlenen çalıştayda, spor endüstrisinin olumsuz etkileri, bilimsel spor anlayışının önemi, bilimsel spor anlayışına uygun örnekleri geliştirmek için ortam ve ilişkileri kurmak ile Engelsizmir Kongresi’nde gerçekleştirilecek örnek çalışma konuları masaya yatırıldı. Çalıştay, Engelsizmir Kongresi Başkanı Levent Köstem, Nörofizyolog Doç.Dr. Uğur Üzkutlu, Engelsizmir Yürütme Kurulu Üyesi Dr. Gökalp Müstecaplıoğlu ile milli sporcu ve tekerlekli sandalye tenisçisi Büşra Ün’ün konuşmacı olarak katıldığı panelle başladı.  Açılış panelinin ardından fikir paylaşımı ve performans oturumları düzenlendi.
 
BÜYÜKŞEHİR BİLİMİ REFERANS ALIYOR
Çalıştayın açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan, Büyükşehir Belediyesi’nin engelsiz ve ayrımsız bir kent yaratmak için katılımcı süreçle çalışmalar yürüttüğünü söyledi. Büyükşehir Belediyesi’nin “engelli dostu” kent yaratırken bilimi ve gelişmiş ülkelerdeki doğru uygulamaları referans aldığını belirten Özkan, “Çalışmalarımızı fiziksel ve farkındalık olarak iki yoldan yürütüyoruz. Bir yanda engelsiz kentle ilgili oluşturmaya çalıştığı fiziksel düzenlemeler diğer tarafta da toplumun dönüşmesi ve zihninde yer edinmesi için farkındalık çalışmaları var. Başka bir yaşam mümkün, bunu hep beraber İzmir’de yapabiliriz” diye konuştu.


İZMİR GÖRÜŞÜ OLUŞTURMALIYIZ
Engelsizmir Kongresi Başkanı Levent Köstem ise sürekli olarak  “İzmir’de engellilerle ilgili farklı bir dünya yaratabilir miyiz” sorusuna yanıt aradıklarını ifade ederek, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve bürokratları bize çok büyük destek verdiler ve önümüzü açtılar. Türkiye’deki engelli politikalarında sıkıntılar ve eksiklikler var. Engelsizmir Kongresi kapsamında Almanya’ya gittiğimizde, orada yapılanları görünce başka bir dünyanın mevcut olduğunu ama bunu bizim keşfedemediğimizi gördüm. Bu ülkeyi yönetenler başka bir dünyanın farkında değil ve bizim bunu göstermemiz gerekiyor. Göstermenin başında da bu tür organizasyonlar geliyor. Bir anlayışı değiştirmemiz, farkındalığı sağlamamız ve bir İzmir görüşü oluşturmamız gerekiyor. Bu görüşü oluştururken de doğru şeyleri sunmalıyız” dedi.
 
Renkli görüntülere sahne oldu
Çalıştay’da performans etkinlikleri de büyük ilgi çekti. Katılımcıların üniversitelerden gelen akademisyenler rehberliğinde ve müzik eşliğinde yaptığı deneysel sanat ve spor çalışması, renkli görüntülere sahne oldu.
 
Sırada 3 çalıştay daha var
2/5 Kasım 2016 tarihleri arasında düzenlenecek 2. Engelsizmir Kongresi öncesindeki hazırlıklar, Eğitimden Bağımsız Yaşam Üniversiteler, Engelsiz Yaşam için İnovasyon, Engelsiz Yaşam için Ayrımsız ve Katılımcı Sanat çalıştaylarıyla devam edecek. Engellilik konusu, dünyadaki yeni gelişmelere uygun şekilde irdenelenecek ve ortaya çıkan gelişmeler kongrede uygulama örnekleriyle sergilenecek.



ALTINORDU'DAN ÖZEL SPORCULARA ÖZEL İLGİ
Engellilerin sosyal hayata katılımını artırmaya yönelik yerel politikaların başında gelen sporda farklı açılımlar, ayrımsız ve yaratıcı spor temalı bölümde konuşma yapan Başkan Özkan, kendisini davet eden İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan ve Engelsizizmir Başkanı Doç. Dr. Levent Köstem'e teşekkür etti. 

Engelli vatandaşlarımızı ve takımları sportif olarak tarif ederken, yurtdışında olduğu gibi “özel insanlar", “özel takımlar" kelimelerinin kullanmasını isteyen Özkan, “Altınordu Futbol Kulübü olarak hayatın her köşesine dokunmaya çalışıyoruz. Özel insanlarımız için tesislerimizde her yıl önemli organizasyonlar düzenliyoruz. Ulusal Down Sendromu Derneği'nin her yıl etkinliklerinde onlarla birlikte hareket ediyoruz. Ama yetmez. Her kulübün bu özel insanlarımızın evlerden çıkıp, spor yapabilmesi, hayata sporla bağlanabilmesi için projeler uygulaması şart. İsviçre'de geçtiğimiz Ağustos ayında yapılan Zürih Cup'ta her takım şehrinin özel insanlarından oluşan futbol ekiplerini de getirmişti. Ortaya çok güzel aktiviteler çıkmıştı. Gelecek yıl biz de şehrimiz özel insanlarından oluşan bir ekiple İsviçre'de ülkemizi temsil etmek üzere çalışmalarımıza başladık" dedi. 



Çalıştayı izleyenlerden yoğun ilgi gören, Altınordu'da futbol okulları ve minik takımlara oyuncu seçimleri ile ilgili ailelerden gelen sorulara cevap veren Özkan, “Altınordu ne zaman Süper Lig'de olacak'" sorusuna ise “Planlamamız gelecek iki sezon içinde gibi gözükse de, futbolcularımız geçen sezon olduğu gibi bir seri çıkış yakalarsa, hedefe bu sezon da varabiliriz. Ama önemli olan alttan çok sağlam, iyi yetişmiş, iyi eğitim almış çocuklarımızı Türk ve Dünya futboluna kazandırmak" dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.