Dolar 32,5037
%0.05
Euro 34,8993
%-0.21
Altın 2.438,570
%0.1
Bist-100 9.717,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
En Yeni Filmlerin Tek Adresi

En Yeni Filmlerin Tek Adresi

Filmlerin çıkışı bundan yüzyıl önce fotoğrafın icadı ile birlikte ortaya çıkmıştır.

  • Ege Postası
  • 18.05.2017 - 17:36

Filmlerin çıkışı bundan yüzyıl önce fotoğrafın icadı ile birlikte ortaya çıkmıştır.

Fotoğrafların seri çekimi ile ortaya çıkan hareketlerden esinlenerek yapılan ilk filmler insanların ilgisini çekmiş ve bunun ardından birçok film çekilmeye başlanmıştır. Gümüş ekran ve Sinema terimleri bu ilk filmlerin ortaya çıkmasıyla zamanla hayatımızda yer almaya başlamıştır.

Filmler kamera aralığıyla veya animasyon tarzı çizimlerle insanların ele aldığı özel efektlerle geçişlerini tasarladığı bir sanat türüdür. Filmler aslında resim karelerinin hızlıca oynatılması ile oluşan göz yanılması ile ortaya çıkmaktadır. Eğer dikkatli etmişseniz her film saniyede 23 ila 24 kareden oluşmaktadır. İşte sürekli ortalıkta söylentilerin dolaştığı 25.kare muhabbeti buradan doğmaktadır. İnsan gözü saniyede en fazla 24 resim karesini görüp algılayabilmektedir. 25. Kare ise gözümüzle görüp beynimizle algılayamadığımız ancak bilinç altımızın algıladığı karelerdir. Genellikle komplo teorilerinde 25. Kare ile insanların bilinç altlarına çeşitli olguların gizlice yerleştirildiği düşünülse de henüz bir gerçekçiliği bulunmamaktadır.

1900’lü yıllarda başlayan filmlerin serüveni ilk olarak 1902 yılında yayımlanan Aya Seyahat filmi ile başlamıştır. Daha sonra beyaz perdede Charlie Chaplin vb. sessiz sinemalar yaygınlaşmış ve zamanla günümüzdeki halini almıştır. Yıllardır çıkan yüzlerce filmlerle birlikte artık filmler türlere ayrılmış ve birçok türde filmler yapılmaya ve yayımlanmaya başlamıştır. Özellikle Aksiyon, biyografi, savaş, romantik, gerilim ve fantastik türlerde filmler çekilmiş ve insanlar tarafından ilgi ile izlenmiştir. 2000’li yılların ardından ise teknolojinin gelişmesi ile insanoğlunun önüne geçilmeyen hayal gücü filmlere de sıçramış ve ortaya bilim – kurgu film türü ortaya çıkmıştır. Bilim – kurgu 2016 yılında birçok film yapılmış, bunlardan birkaçı; Batman V Superman, Ghostbusters, The Fifth Wave, Star Trek Beyond, Assassin’s Creed, Passengers, Teenage Mutant Ninja Turtles 2, The BFG, The Circle, Colossol, Spectral, Rogue One: A Star Wars Story, Warcrat Movie, Captain America: Civil War, Doctor Strange, X-Men Apocalypse, Suicide Squad gibi filmler 2016 yılını süsleyen birbirinden güzel Bilim – Kurgu filmleri olarak öne çıkmaktadır. Tabi ki bunların dışında 2016 yılına damga vuran Bilim – Kurgu filmi ise kuşkusuz Marvel dünyasının yaramaz çocuğu Deadpool filmi olmuştur. Yıllardır yapımı beklenen bu film stüdyonun ele aldığı filmleri arasında en iyileri arasında yerini almış gibi, bilim kurgu olmasının yanında oldukça da komik filmlerin arasında yer alan Deadpool işlediği konu ile izleyicisini güldürmeyi başarabilmiş gibi. Son yıllarda çıkan bilim kurgu filmleri yer yer izleyiciyi gerse de çoğu zaman ufak esprilerle onları güldürebilmeyi başarıyor. Özellikle After Credit (Son Sahne) sahnelerinde tekrar ortaya çıkan ana karakterler kimi zaman izleyiciyi son kez güldürür iken bazı filmlerde ise gelecek filme dair ufak bilgiler vererek seyircilerde soru işareti bırakmayı tercih ediyor.

Son yıllarda oldukça gelişen sinema dünyasıyla birlikte ortaya farklı türlerde çıkmaktadır. Süper kahraman filmleri ve kült filmler bunlardan birkaç tanesi. Kült filmler kısaca herkes tarafından izlenilmeyen sadece çekirdek izleyici kitlesine sahip sıra dışı filmlerdir. Gişe filmlerinin aksine bu tür filmlerinin belli bir izleyici kitlesi vardır. Bu izleyici kitlesi bu filme oldukça sadıktır. Kült film denilince akla ilk olarak Quentin Tarantino gelmektedir. Oldukça sıra dışı senaryoları ve çekim teknikleri olan bu filmler tüm izleyicilerin sevgisini kazanmış durumdadır. Başlıca filmleri; Zincirsiz, Kill Bill ve Ucuz Roman’dır. Bilim – kurgu ve komedi karşımı bu filmler birbirinden bağımsız olayları ve senaryosunda barındırdığı gizemlerle izleyicinin her zaman dikkatini çekmiştir.

Bilim – kurgu alanında ise son yıllarda adından sıkça söz ettiren bir diğer yönetmen ise Christopher Nolan’dır. Özellikle Batman: Kara Şövalye filmi ile zirve yapan yönetmenin kendine has çekim yöntemi her filminde izleyiciyi kendine mest ettirmektedir. Filmlerinde işlediği konular, karakter odaklı çekimi ve olağanüstü müzikleri bizleri her zaman tatmin ve mutlu etmeyi başarmıştır.

Son yıllarda çıkardığı Yıldızlarası filmi ile Uzay ve Bilim – kurgu türüne yeni bir soluk getiren yönetmen filmde bilimsel teorileri o kadar güzel işlemiş ki halefi diğer mantık dışı filmlerden adeta sıyrılıyor. Oyuncuların sergiledikleri performans ve konunun özgünlüğü filmi en iyi filmler arasına almamıza yetiyor ve artıyor da.

Son yıllarda ortaya çıkan efektler her ne kadar göz doldursa da eski filmlerdeki tadı veremiyor. Zamanla film sektörünün nerelere geleceğini hep beraber göreceğiz.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.