Dolar 32,6004
%0.39
Euro 34,7967
%0.19
Altın 2.496,940
%0.5
Bist-100 9.473,00
%-0.54

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
En hızlı seçim trafiği

En hızlı seçim trafiği

Türkiye, 24 Haziran’da yapılacak erken seçim için 64 günlük bir maratona şahitlik edecek. YSK’nın açıklayacağı takvimden hemen sonra partilerin ‘ittifak mutabakatı’ için 1 hafta süresi olacak. ‘Uyum Yasaları’da önümüzdeki hafta Meclis’e gelecek. Bu arada Partiler hem milletvekili hem de Cumhurbaşkanı adaylarını belirleyecek.

  • Ege Postası
  • 20.04.2018 - 06:48

MHP lideri Bahçeli’nin çağrısı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın erken seçim kararı ile Türkiye sandık için gün saymaya başladı. Gözler, 24 Haziran’da yapılacak erken seçimler için Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) açıklayacağı seçim takviminde. Takvim açıklandıktan sonra siyasi partiler 60 gün içinde hem milletvekili hem de Cumhurbaşkanı adaylarını belirleyecek, bir yandan da seçim beyannamesi gibi sandık hazırlıklarını tamamlayacak. Siyasi gündemi meşgul edecek en kritik konu ise partilerin ititfak yapıp yapmayacağı ya da ortak aday çıkarıp çıkarmayacağı olacak. İlk kez bu seçimde uygulanacak ittifak düzenlemesi için partilerin, takvim açıklandıktan sonra 7 gün içinde kararlarını vermeleri gerekecek.Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili adaylarının açıklanması konusundaki zamanlama ise tamamen YSK’nın açıklayacağı takvime göre işleyecek.

16 Mart 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren kanuna göre partiler, ittifak protokollerini YSK’nın seçimleri resmi olarak duyurmasından sonra bir hafta içinde TBMM’ye bildirmesi gerekiyor. İttifak anlaşmaları, partilerin genel başkanlarının imzalarıyla YSK’ya da teslim edilecek. TBMM Komisyonu’nunda dün akşam görüşülerek kabul edilen erken seçim önerisinin bugün Genel Kurul’a gelmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından aynı gün imzalanması beklenen kanun tasarısı Cumartesi günü yürürlüğe girecek. Bu durumda YSK en erken pazartesi günü hem seçim duyurusunu yapabilecek hem de takvimi açıklayabilecek. Siyasi partilerin de ittifak protokollerini 7 gün içinde sunması gerekecek. Erken genel seçimleri için ittifak yapacak partiler de 1 Mayıs itibariyle netleşmiş olacak.

7 Haziran 2015 seçimlerinin ardından kolisyon görüşmelerinin sonuçsuz kalması üzerine 8 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim kararını açıklamıştı. 27 Ağustos’ta YSK seçim takvimini belirlemiş ve 1 Kasım 2015 seçimlerinin startını vermişti. 31 Ağustos’ta başlayan seçim takvimine göre Türkiye son genel seçimlerini 60 günde tamamlamıştı.

Paldır küldür seçimİktidar, MHP’nin teklifi üzerine, cumhurbaşkanlığı seçimi ile milletvekili genel seçimlerini erkene almaya karar verdi.

Aynı süre bu kez milletvekili, Cumhurbaşkanlığı seçimleri için işleyecek. Partiler açıklanacak takvime göre aday adayları içinden milletvekiliği ve Cumhurbaşkanlığı için yarışacakları  belirleyecek. YSK ise, yurtiçi ve yurtdışında seçmen kütüklerini netleştirecek, aday listelerini ilan edip, itirazları değerlendirecek.

CHP: TAKVİM SIKIŞIK AMA ÖNEMLİ DEĞİL

KARAR’a konuşan CHP Parti Sözcüsü ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, 16 Nisan referandumundan sonra bütün partilerin ittifak konusunu görüştüğünü belirtti. Tezcan, “Bu konu erken seçim kararından sonra gündeme gelmiş değil. Takvimi sıkıştırdıkları doğru ama bizim açımızdan telaş edilecek bir durum yok. Şikayet eden taraf biz olmayacağız. Asıl telaş içinde olanlar iktidar partisi ve ortağı olan MHP’dir” dedi.

SP: ERKEN DE OLSA HAZIRIZ

Saadet Partisi Seçim İşleri Başkanı Mehmet Karaman ise erken seçime hazır olduklarını söyledi. Karaman, “Biz bu süreçte bugün Başkanlık Divanımız’ı, Cumartesi günü Genel İdare Kurulu’nu, Pazar günü de il başkanları toplantısını gerçekleştireceğiz. İstişareler edeceğiz. İl başkanları toplantısını bir hafta öne aldık. Ne yapacağımıza istişarelerden sonra karar vereceğiz” dedi.

İYİ PARTİ: İTTİFAK DÜŞÜNMÜYORUZ

İYİ Parti Seçim İşleri, Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İsmail Koncuk da sürecin sıkışmış olmasının kendilerini etkilemediğini, erken seçime hazırlıklı olduklarını belirtti. Koncuk şöyle konuştu: “Öncelikli hedefimiz kendi kimliğimiz ile bu seçime girmek. Şu anda ne ittifak ne de başka bir şey düşünmüyoruz. Ancak önümüzdeki süreçte, SP ve DP’nin varlığından biz memnuniyet duyarız. İttifaktan çok bir seçim işbirliğinden bahsediyoruz.”

İYİ Parti 24 Haziran seçimlerine girebilecek mi'Erken seçim kararı 'İYİ Parti seçimlere girecek mi'" tartışmasını da beraberinde getirdi. Siyasi Partiler Kanu'na göre...

SIKIŞIK TAKVİM İYİ OLMADI

Normalde seçim takviminin 90 gün olması gerektiğini söyleyen Anayasa Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu şöyle konuştu: “Bunu 60 güne indirmek tabiki zorlayacaktır. Çünkü siyasi partilere ön seçim yapma imkanı tanımayacaktır. Siyasi partiler zaman yok deyip yine merkez yoklamasıyla liderler belirleyecek. ABD’de başkanlık seçimi uzun bir takvime yayılır. Neredeyse 2 yıldır. İlk olarak partinin adayları eyalet eyalet yarışır. Sonra adaylar belirlenip kendi aralarında yarışırlar. Fransa’daki yarı başkanlık sisteminde de 6 aylık bir süreç vardır. Bence milletvekilliğinden çok Cumhurbaşkanlığı seçiminin bu kadar sıkıştırılması iyi değil”

SEÇMEN HAZIR OLMAYACAK

Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sultan Üzeltürk ise henüz Cumhurbaşkanlığı sistemiyle ilgili uyum yasaları yapılmadan usul ve esasları düzenlenmeden seçime gidildiğini belirterek “Siyasi partilerin aday adaylığı, aday belirleme süreci hızla yapılacak. Aynı zamanda seçim ittifakı yapacak siyasi partiler için çok kısa bir süre var. Siyasi partiler birbirleriyle görüşüyor olabilir ama seçmen bu ittifaklara ne kadar hazır. Çünkü sadece partilerin ittifak kararı alması yetmez seçmenin zihninin buna alışması lazım. Seçmenin önüne tercihlerin götürülmesi, aklı selim düşünmesi için makul sürede değerlendirmesi gerekir” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.