Dolar 32,4827
%-0.18
Euro 34,9587
%0.37
Altın 2.432,910
%0.4
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
En büyük jeotermal santralinde geri sayım başladı

En büyük jeotermal santralinde geri sayım başladı

DENİZLİ'nin Sarayköy ilçesi yakınındaki Kızıldere Jeotermal sahasında 80 MW kapasiteye sahip olacak Türkiye'nin en büyük jeotermal santralinin 2013 yılının Haziran ayında faaliyete geçeceği ve yıl sonuna kadar 400 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayacağı açıklandı.

  • Ege Postası
  • 07.01.2013 - 17:54

DENİZLİ Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer ve Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, Zorlu Enerji'nin Kızıldere'de inşaat çalışmaları devam eden jeotermal santralinde incelemelerde bulundu. Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak, yeni dönemde büyüme stratejisini yenilenebilir yatırımlar üzerine kurduklarını belirtti. Ak, "2012 yılının Mart ayında, 80 MW kapasiteye sahip olacak olan Türkiye'nin en büyük jeotermal santralinin temelini attık. Santralimiz Haziran ayında faaliyete geçecek. İlk etapta 60 MW elektrik üreteceğiz. Eylül ayında bu kapasite 80 MW'a çıkacak. 15 MW mevcut üretimimiz var. Kısacası, Eylül ayından itibaren 400 bin konuta yetecek kadar elektrik enerjisi üreteceğiz. Elektrik enerjisinin yanı sıra 30 MW'ı sera ısıtmasında, 20 MW'ı Sarayköy ilçesindeki konutların ısıtılmasında kullanılmak üzere 50 MW ısı üreteceğiz. 2 bin 500 konut, 500 dönüm seranın ısıtma ihtiyacını karşılayacağız. Santralimiz ayrıca toplamda 500 milyon kwh üretim kapasitesi ile ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlayacak. 86 milyon dolar yıllık dış kaynaklı enerji giderini ikame edeceğiz" diye konuştu.

2023 HEDEFİNİN YARISINI ZORLU ENERJİ GRUBU SAĞLAYACAK

Genel Müdür Sinan Ak, Kızıldere'nin yanı sıra Türkiye'nin jeotermal potansiyelinin yüzde 87'sini barındıran Ege Bölgesi'nde Manisa'nın Alaşehir ve Kütahya'nın Simav ilçesindeki sahalarda da yatırım projeleri olduğunu belirtti. Ak, "2017 yılına kadar Kızıldere, Alaşehir ve Simav sahalarında yatırımlarımız aşamalı olarak faaliyete geçecek. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde jeotermal enerji alanında ulaşacağımız güç ile ülkemizin 2023 yılına kadar jeotermalde hedeflediği 800 MW kurulu gücün yarısını biz Zorlu Enerji Grubu olarak hayata geçireceğiz" diye konuştu.

Jeotermal kaynağın sürekliliğini sağlamak amacıyla reenjeksiyon sistemine dikkat çeken Ak, "Bu kaynak, doğru teknolojiler kullanılarak çıkarılmaz ve işletilmezse yenilenebilir özelliğini kaybeder. Kaynağın sürdürülebilirliği için reenjeksiyon çalışmalarına önem verilmesi gerekiyor. Biz, kullandığımız suyu yeniden kuyulara vereceğiz" dedi.

TARIM VE TURİZME BÜYÜK KATKI VERECEK

Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Türkiye'nin elektrik enerjisinde dışa bağımlılığına dikkat çekerek, bu nedenle Zorlu Enerji'nin yaptığı yatırımın çok önemli olduğunu belirtti. Demir, "Zorlu Enerji, elektrik üretip ülke ekonomisine katkı verirken, bölgedeki sera ve otellerin ısınmasını da sağlayacak. Organize Sera Bölgesi faaliyete geçtiğinde, Kızıldere'den alacağı ısı ile ısınacak. Santral, bölge tarımı ve turizminin gelişmesine de çok önemli destek verecek" diye konuştu.(DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.