Dolar 32,5580
%0.03
Euro 34,8626
%-0.01
Altın 2.430,610
%0.02
Bist-100 9.722,00
%0.8

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ege Sarıkamış şehitlerini andı

Ege Sarıkamış şehitlerini andı

İzmir, Manisa, Aydın, Denizli ve Uşak'ta Sarıkamış şehitleri düzenlenen etkinliklerle anıldı

  • Ege Postası
  • 07.01.2018 - 14:19

Sarıkamış Harekatı'nın 103'üncü yılı dolayısıyla İzmir, Manisa, Aydın, Uşak ve Denizli'de anma etkinlikleri düzenlendi.

103 yıl önce Enver Paşa komutasında düzenlenen Sarıkamış Harekâtı’nda Allah’u Ekber Dağları’nda donarak şehit düşen 90 bin Mehmetçik Torbalı’da dualarla anıldı. Bu yıl ikincisi gerçekleşen Sarıkamış Şehitleri’ni Anma Yürüyüşü İzmir'de, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Torbalı Belediyesi işbirliğiyle Torbalı'da düzenlendi, Torbalı halkı da yoğun ilgi gösterdi.

Sarıkamış Şehitleri’ni Anma Yürüyüşünde dualar okundu. Konuşmalar yapıldı, gözyaşları döküldü.Torbalı halkının da yoğun ilgi gösterdiği yürüyüş Sadık İleri Bulvarı’nda başladı. Binlerce vatandaş ellerinde Türk bayrakları ile önce belediye meydanına, oradan da Şehitler Anıtı’na sloganlar atarak yürüdü. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından organize edilen ve ilki geçtiğimiz yıl düzenlenen anma töreni, gördüğü yoğun ilgi sebebiyle bir kez daha Torbalı’da gerçekleşti.

BAŞKAN GÖRMEZ’DEN TEŞEKKÜR

ŞEHITLER Anıtı’na karanfil bırakan binlerce Torbalılı vatandaş, şehitlerimiz için yapılan duaya katıldı. Burada bir teşekkür konuşması gerçekleştiren Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, “İlki geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü’nü bu yıl da ilçemizde gerçekleştirme kararı alan İzmir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’müze teşekkür ediyorum. Bu etkinliğe katılarak ilçemize yakışır bir yürüyüşün gerçekleşmesinde emeği geçen siz değerli Torbalılı hemşehrilerime teşekkür ediyorum. Genç kuşakların yakın tarihimizi bilmesi çok önemli. Bu kutsal vatan toprakların şartlar ne olursa olsun nasıl korunduğunu, savunulduğunu, uğrunda  nasıl korkusuzca, kahramanca şehit olduğumuzu   çocuklarımızın bilmesi gerekiyor.  Tarihini, geçmişini bilmeyenler  geleceği doğru  algılayamazlar, olası tuzakları öngöremezler”” dedi.

“BU TOPRAKLAR ÇOK KAHRAMAN YETIŞTIRDI”

Tarihimizin şanlı zaferler ve yiğit kahramanlarla yazıldığını belirten Başkan Görmez, “Türk milletinin tarihi şanlı zaferler ve yiğit kahramanlarla doludur. Dünyada başka hiçbir millet yoktur ki şehadete gülerek ve koşarak gitsin. Yemen’de, Çanakkale’de, Sarıkamış’ta, ve yakın tarihte 15 Temmuz’da Hakk’a yürüyen milletimiz, vatanına, bayrağına ve ezanına sahip çıkmıştır. Bu milletin bağrından Seyit Onbaşı, Ömer Halisdemir, Fethi Sekin gibi birçok kahraman yetişmiştir. Bugüne kadar olduğu gibi milletimizin bugünden sonra da vatanı, milleti, bayrağı ve ezanı için gözünü kırpmadan, seve seve şehadete yürüyeceğinden şüphemiz yoktur. Bu vesile ile bundan tam 103 yıl önce Allah’u Ekber dağlarında donarak şehit düşen 90 bin kahramanımız başta olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmetle, minnetle ve şükranla anıyorum” şeklinde konuştu.

 Etkinliğin sonunda Torbalı Belediyesi tarafından vatandaşlara sıcak çorba ikramı yapıldı.

Harekatın üzerinden 103 yıl geçtiğine dikkati çeken Uslu, "Asırlar önce vatan topraklarına birer kar tanesi gibi düşen kardelenleri bugün burada vatan aşkıyla dolu halkımızla, gençlerimizle anıyoruz. Şehitlerimiz, milletimizin ve devletimizin manevi tapu senedidir. Sarıkamış'ta eksi 40 derecede göçüp giden asil şehitlerimiz, kurtuluş mücadelemizin çekirdeğini oluşturdular. Onlar düşmana teslim değil, Allaha teslim oldular. Yarınlarımızda rahat edelim diye kardan kefen giydiler." dedi.

MANİSA

Manisa'da 19 Mayıs Stadyumu önünden başlayan yürüyüş, Şehzadeler Belediyesi Mehteran Takımı önderliğinde Cumhuriyet Meydanı'na kadar devam etti. 

Yürüyüşe protokol üyelerinin yanı sıra çok sayıda vatandaş, ellerinde Atatürk posterleri ve Türk bayraklarıyla katıldı. 

Cumhuriyet Meydanı'nda saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Sarıkamış Destanı anlatıldı.

Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, burada yaptığı konuşmada, "Enver Paşa ve arkadaşları Sarıkamış üzerinden Rusya'ya doğru gitmek, bir yandan Türk dünyasıyla bağ sağlayabilmek bir diğer yandan da düşmanın kirli emellerine dur diyebilmek için diriliş sergilemek istediler. Ama Almanlar bize ihanet ettiler. İttifak halindeydik ama kış için gerekli elbiselerimizi ve silahlarımızı zamanında teslim etmediler ve mukadder akıbet bizi bekledi. Türkler orada bir destan yazdı. Biz orada mağluptuk ama bir noktada manen galiptik. Tarihe kahramanlık nedir göstermiş olduk." dedi.

DENİZLİ

Denizli'de ise Delikliçınar Yeni Cami'de şehitler için mevlit okundu ve dua edildi.

Anma etkinlikleri kapsamında 15 Temmuz Delikliçınar Şehitler Meydanı'ndan Valilik binası önüne kadar yürüyüş düzenlendi.

Yürüyüş sırasında öğrenciler, 50 metrelik Türk bayrağı taşıdı.

Etkinliğe Vali Hasan Karahan, AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Metin Düz, Emniyet Müdürü Mevlüt Demir ile çok sayıda vatandaş katıldı.

AYDIN

Aydın'da Atatürk Spor Salonu önünden başlayan yürüyüş, Kemer Şehitliği'ne kadar devam etti.

Yürüyüşe katılanlar "Şehitler ölmez vatan bölünmez" şeklinde slogan attı. Yürüyüş sırasında "Vefakar gençlik fedakar ecdadını unutmayacaktır." yazılı dövizler de taşındı.

Aydın Valisi Yavuz Selim Koşger, şehitlikte düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türk milletinin vatanı için gözünü kırpmadan şehit olmayı göze alabilen bir millet olduğunu söyledi.

UŞAK

Uşak'ta da 15 Temmuz Şehitler Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde toplanan vatandaşlar, ellerindeki Türk bayrakları ile Karaağaç Mahallesi'ndeki Anıt Tepe'ye kadar yürüdü.

Vali Salim Demir'in de katıldığı etkinlikte, Sarıkamış Harekatını anlatan sinevizyon gösterisi yapıldı, şiirler okundu, dua edildi.

Uşak Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Şahin Mercan, Sarıkamış Harekatı'nın önemini anlattı.

Etkinlik çorba ikramıyla sona erdi. (AA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.