Dolar 32,3780
%0.19
Euro 35,0278
%-0.11
Altın 2.324,000
%0.15
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Eflatun Nuri'de bu yıl tema şiddet!

Eflatun Nuri'de bu yıl tema şiddet!

Konak Belediyesi ile İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) işbirliğinde bu yıl üçüncüsü yapılacak Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması için başvuru süreci başladı. Yarışma konusunun bu yıl “Şiddet” olarak belirlendiğini söyleyen Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “Şiddet bugün hayatımızın her alanında artık; neredeyse şiddet üreten bir toplum olduk. Geldiğimiz bu üzücü noktaya dikkat çekmek ve farkındalığı artırmak istiyoruz” diye konuştu. “Sıradanlaşmasına izin vermeyiz”

  • Ege Postası
  • 25.10.2019 - 15:36

Türkiye'nin önemli çizerlerinden merhum Eflatun Nuri’nin anısına, bu yıl üçüncü kez düzenlenecek Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması’nın duyurusu İzmir Gazeteciler Cemiyeti Karataş Lokali’nde gerçekleştirilen basın toplantısıyla yapıldı. Toplantıya, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen’in yanı sıra çok sayıda gazeteci katıldı.

Konusu, 2017’de “İfade ve Basın Özgürlüğü”, 2018’de “Kentler ve Umutlar” olarak belirlenen yarışmanın ana temasının bu yıl “Şiddet” olarak belirlendiğini açıklayan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “Şiddet bugün hayatımızın her alanında artık; kadına, çocuğa, hayvana şiddet… Neredeyse şiddet üreten bir toplum olduk. Geldiğimiz bu üzücü noktaya yarışmamızla, karikatürlerle de dikkat çekmek ve farkındalığı artırmak istiyoruz. Şiddete karşı durmak, toplumda açtığı yaraları kamuoyunun gündemine getirmek bizim görevimiz. Sık sık yaşandıkça sıradanlaşmasına, sanki normalmiş gibi karşılanmasına asla izin vermeyiz” dedi.

“İLK İŞİMİZ GIRGIR ALMAK OLURDU”
Konuşmasında karikatür dergisi Gırgır’ı okuduğu yılları anımsatan Başkan Batur, “Gırgır, cuma günleri çıkardı ve bizim ilk işimiz onu almak olurdu. O dönemlerde hoşgörü vardı. Rahmetli Süleyman Demirel’in, Türkeş’in öyle karikatürleri çizilirdi ki… Ancak hoşgörüyle karışlanıyordu. Oysa bugün ülkemizde maalesef sanatının özgürce sergilendiğini, karikatürist arkadaşların düşündüklerini özgürce ifade edebildiklerini düşünemiyoruz. Karikatüre bakış açısı değişmeli, sanatçıların eleştiri haklarına saygı duyulmalı. Türkiye’nin daha çok karikatür çizilen, daha çok karikatürist yetiştiren bir ülke olmasını umut ediyoruz. Herkesin fikirlerini özgürce ifade edebildiği bir Türkiye özlemimiz var; çünkü Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği çağdaş medeniyetler seviyesine ancak böyle çıkabiliriz” diye konuştu. Batur, İzmir Gazeteciler Cemiyeti gibi kentin dinamiğinde etkili olan tüm kurumlarla dayanışma halinde çalışmaya devam edileceğini de vurguladı.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen de Başkan Batur’a, kentin yararına olacak tüm projeleri daha da ileri götürdüğünü belirterek, teşekkür etti. Dikmen, büyük çizer Eflatun Nuri’nin adının yarışmayla yaşatılmasının çok önemli olduğunu da kaydetti.

HER YAŞTAN ÇİZERE AÇIK
3. Eflatun Nuri Ulusal Karikatür Yarışması’na profesyonel ya da amatör her yaştan çizer, en fazla üç eserle katılabiliyor. Bu yıl sanatçıların eserlerini gönderebileceği son tarih 16 Aralık olarak belirlendi. Katılımcıların bu tarihe kadar eserlerini A4 boyutunda, Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi’ne elden ya da postayla ulaştırmaları gerekiyor. Çizim tekniği serbest olan karikatürler daha önce başka bir yarışmaya katılmış olabilir ancak ödül almamış olması şartı aranıyor. Bilgisayar ortamında hazırlanan eserlerin çıktılarında sanatçının ıslak imzasının bulunması zorunlu tutuluyor. Yarışma karikatürlerinden seçilen eserler belirlenen sanat galerilerinde sergilenecek ve bir albümde toplanacak.

ÖDÜL TÖRENİ 11 OCAK’TA
Jüri değerlendirmesinin ardından dereceye giren karikatüristler ödüllerini 11 Ocak’ta Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde düzenlenecek gecede alacak. Yarışmada dereceye girenlere plaketin yanı sıra para ödülü de verilecek. Yarışma şartnamesine göre birincilik ödülü 5 bin TL, ikincilik ödülü 3 bin TL, üçüncülük ödülü ise 2 bin TL olarak belirlendi. Konak Belediyesi ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti özel ödüllerin yanı sıra üç yarışmacıya da bin TL başarı ödülü verecek. Jüri Özel Ödülü ile Mustafa Bora Özel Ödülü’nü kazanan yarışmacılar ise 750 TL ödül alacak. Ödüllerden biri de ulusal veya yerel gazetelerde yayımlanmış konu ile bağlantılı karikatüre verilecek.

Yarışmayla ilgili ayrıntılı bilgi Konak Belediyesi’nin 0 232 484 53 00 numaralı telefonundan alınabilir.

BÜYÜK USTA EFLATUN NURİ
Asıl ismi Adil Nuri Erkoç olan Eflatun Nuri, 1927 yılında İstanbul'da doğdu. Orta öğreniminden sonra Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde sanat eğitimine başlayan, ancak yarım bırakan Eflatun Nuri'nin yapıtları, ilk olarak 1942'de Akbaba'da yer aldı. Birçok dergi ve gazetede çizen Eflatun Nuri'nin karikatürleri yurtdışında da yayımlandı. 1969 yılında Yugoslavya'nın Üsküp şehrinde yapılan uluslararası yarışmada jüri özel ödülü kazanan ve Londra'da kişisel sergi açan Eflatun Nuri'nin son dönemde yazıları ve çizgileri, Leman, Öküz, Yeni Harman ve Kaçak Yayın'da yer aldı. Türk karikatürünün büyük ustalarından olan Eflatun Nuri, 3 Mayıs 2008 tarihinde İstanbul’da yaşama gözlerini yumdu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.