Dolar 32,3859
%0.21
Euro 35,0259
%-0.11
Altın 2.324,450
%0.17
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
EBSO'dan 'maliyet' açıklaması

EBSO'dan 'maliyet' açıklaması

Ege Bölgesi Sanayi Odası'nda (EBSO), üretim süreçleri içinde en fazla maliyet ortaya çıkaran kalemlerden biri olan enerji giderlerini düşürme konusunda üyeler bilgilendirildi.

  • Ege Postası
  • 27.06.2019 - 16:58

EBSO'da düzenlenen toplantıda elektrik enerjisinin yapısı, ortaya çıkardığı maliyet, sanayiciyi yakından ilgilendiren son kaynak tedarik tarifesi ve güvence bedeli uygulamaları, piyasa takas fiyatı gibi konular üzerine konuşuldu. Toplantıya EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Muhsin Dönmez'in yanı sıra Gediz Elektrik Perakende Satış A.Ş Satış Müdürü Tevfik Uyandıran ve Abone Hizmetleri Müdürü İlker Akmalı ile birlikte çok sayıda sanayici katıldı. Muhsin Dönmez, konuşmasında enerji sektöründeki değişikliklerin sanayiciyi yakından ilgilendirdiğini söyleyerek, "Yenilebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Çalışma Grubu olarak bizler de enerji sektörünün başta mevzuat olmak üzere değişiklikleri, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji olmak üzere ilgili konu başlıklarında çalışmalar yürütmekte ve bilgi alışverişinde bulunuyoruz. Bu açıdan burada verilen bilgiler de üretici için önemli bir değer taşıyor" dedi.



 

Elektrik enerjisinden faydalanan tüketicilerin hakları ve enerjiye ulaşımda faturaların nasıl yapılandırıldığıyla ilgili bilgi veren Gediz Elektrik Perakende Satış A.Ş. Satış Müdürü Tevfik Uyandıran ise son kaynak tedarik tarifesinin ikiye ayrıldığına dikkat çekerek, "10 milyon kilovat saat altında enerji tüketenler için T1, T2, T3 şeklinde bir fiyatlandırma ayrımı yapılıyor. Ancak bunun üzerinde enerji tüketiyorsanız artık T24 denilebilecek bir süreçte her saat dilimi için ayrı fiyatlandırma yapılıyor. Büyük sanayicilerin dur kalk yapabileceği tesisleri ve makinaları varsa buna uygun olarak üretim yapıp maliyetini düşürebilir. Örneğin bir havuzun dolumunu gece yaparsa 90 lira maliyetle doldurabiliyor. Ancak daha çok kullanımın olduğu saatlerde bunu gerçekleştirirse megavatı 300 liraya kadar çıkabiliyor. Bu nedenle sanayici hangi saatte ne kadar tüketebildiğini oluşturabiliyorsa FTP uygulamasını aşağıya çekerek daha düşük maliyetlere üretim yapabiliyor. Yani artık enerjiyle ilgili süreç, tedarik yöneticiliğinden çok finans yöneticiliğine kaymış durumda" diye konuştu. (DHA)



 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.