Dolar 32,3469
%0.3
Euro 35,1453
%0.07
Altın 2.301,620
%1.06
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
EBSO’dan hükümete ‘ekonomik destek’ çağrısı

EBSO’dan hükümete ‘ekonomik destek’ çağrısı

Çin’de başlayarak tüm dünyayı kısa sürede etkisi altına alan koronavirüs salgını sonrası EBSO yönetimi hükümete seslenerek ‘ekonomi destek paketi’ taleplerini açıkladı. Başkan Yorgancılar'dan önemli 'koronavirüs' açıklaması

  • Ege Postası
  • 17.03.2020 - 17:02

EGEPOSTASI – Ege Bölgesi Sanayi Odası(EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar küresel virüs salgınının ülkemizde görülmesi sonrası, uygulanan tedbirler ve salgının ekonomiye olası yansımalarını konu alan bir basın bildirisi yayınladı. Dünya genelinde devam eden koronavirüs salgının ilerlemesi ile birlikte Başkan Yorgancılar “bilinmeyen yeni bir sürece, yeni bir dünya düzenine doğru hızla yol alıyoruz” ifadelerini kullanarak gündemi değerlendirdiği bildiride, ülkemizi ciddi şekilde tehdit eden salgının ekonomiyi de durma noktasına getireceğine dikkat çekildi.

İZMİR’DEN HÜKÜMETE ÇAĞRI

İthalat ve ihracatçıların koronavirüs salgını sonrası ciddi sıkıntılar çektiğini dile getiren Yorgancılar, yaşanılan bu sürecin 2 ay daha sürmesi durumunda küresel ekonomin yaklaşık 76,6 Milyar dolar zarar edeceği uyarısı yaptı.

“Dersleri büyük, ödevleri ağır bir süreç olacak herkes için. Virüs insan yaşamını hedef alırken, ekonomileri de durma noktasına getirdi. Hükümetler çok ciddi ekonomik destek paketleri açıkladılar” sözlerini sarf eden Başkan Yorgancılar, benzer bir destek uygulamasını hükümetten beklediklerini dile getirerek  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan konuyla ilgili bir açıklama bekledikleri mesajını verdi.

‘ZORUNLU İŞÇİ ÇIKARMAMAK İÇİN ÖNEMLİ’

Salgın sebebiyle Çin’de duran üretimden dolayı Avrupa’nın gözlerini Türkiye’ye çevirdiği söyleyen Yorgancılar “Otomotiv, elektronik ürünler yedek parçaları ve kimya sektörü başta olmak üzere girdi ithalatına bağımlı sektörlerimizde stokların tükenmesi ile birkaç ay içinde üretimin sekteye uğraması dahi söz konusu olabilecektir. O nedenle, uluslararası örneklerde gördüğümüz, liderlerin hiçbir iflasa izin vermeyeceğiz garantisi, moral ve motivasyon açısından önem taşırken, zorunlu işçi çıkarmanın da önüne geçecektir“ dedi.

Başkan Yorgancılar yayınladığı bildiride hükümetten bekledikleri ekonomik hamleleri ve iş dünyasının önerilerini şu şekilde sıraladı:

1.Virüs ile ilgili kullanılacak temizlik malzemelerinin KDV oranının geçici olarak düşürülmesi,

2.Zor durumdaki firmalara sağlanacak destekler ile işçi çıkarılmasının önüne geçilmesi amacıyla işsizlik sigortası fonunun devreye alınması,

3.Kısa çalışma ödeneği uygulamasının getirilmesi,

4.Üreticilerimizin vergi ve prim ödemelerinin ve banka kredilerinin ötelenmesi,

5.Üreticilerimizin belirsiz süre ile ticari faaliyetlerini durdurması halinde faizsiz işletme kredi destekleri, enerji faturalarının ödemelerinde esneklik sağlanması, bunlar yapılırken bu durumun suiistimal edilmesine izin verilmemesi,

6.Mücbir sebep durumu devam ettiği sürece %2 oranındaki işsizlik sigortası işveren payının kaldırılması,

7.Telafi çalışması ile 2 ve 4 ay olarak belirtilen denkleştirme sürelerinin 1 yıla uzatılması,

8.Uzaktan çalışma sistemine ilişkin yasal altyapının netleştirilmesi,

9.İşsiz kalan vatandaşlarımızın elektrik, su, doğalgaz ve kredi borçları ödemelerinin ertelenmesi gerektiği inancındayız.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.