Dolar 32,4434
%-0.13
Euro 34,7639
%-0.59
Altın 2.441,050
%0.2
Bist-100 9.920,00
%2.09

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Dördüzler, Prematüre Günü'nün ilgi odağı oldu

Dördüzler, Prematüre Günü'nün ilgi odağı oldu

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinin 17 Kasım Prematüre Günü nedeniyle düzenlediği etkinlikte, Zerrin-Ümit Karadavut çiftinin 6 ay önce prematüre olarak dünyaya gelen dördüz bebekleri büyük ilgi gördü. Prematüre Günü'nde büyük buluşma

  • Ege Postası
  • 17.11.2019 - 13:41

Hastanenin Dr. Nejat Aksu Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen etkinliğe sağlık çalışanları ile prematüre dünyaya gelen bebekler ve aileleri katıldı.

Törene Kumsal Nazik, Doruk, Kayra ve Ömer ismini verdikleri dördüzleriyle katılan anne Zerrin Karadavut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aşılama tedavisinin ardından 6 ay önce dördüzlerini kucağına almanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Çocuklarının Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde dünyaya geldiğini, tüm kontrollerinin ise SBÜ İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde devam ettiğini anlatan Karadavut, "Bebeklerimin 3'ü erkek biri ise kız. 6,5 aylık olarak dünyaya geldiler. Bir süre kuvözde kaldılar. Şimdi ise sağlık durumları oldukça iyi. Kilo almaya başladılar. Bebeklerimin mama, bez ve kıyafet ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyoruz. Bu konuda herkesten destek bekliyoruz." dedi. 

Hastanenin yeni doğan kliniği eğitim sorumlusu Doç. Dr. Mehmet Yekta Öncel de Türkiye'de her 10 bebekten birinin prematüre olarak dünyaya geldiğini, bu rakamın yılda yaklaşık 150 bin bebeğe ulaştığını aktardı.

Karadavut çiftinin bebeklerinin kontrollerinin devam ettiğini dile getiren Öncel, "Onları doğumlarının ardından 7 gün 24 saat yoğun bakımda takip ettik. Sağlıkları çok iyi. Artık yaşıtları gibi kilo almaya başladılar. Bugün onları burada görmek çok güzel. Karadavut çiftinin dördüzleri hastanemizde prematüre olarak dünyaya gelen bebeklere umut oluyor." ifadelerini kullandı.

Başhekim Doç. Dr. Mustafa Emiroğlu ise yaptığı konuşmada hastaneleri bünyesinde 1969 yılında açılan Ege Doğum Evi sayesinde bölgede en çok prematüre bebek kabul eden hastane olduklarını vurguladı.

Etkinlik, sağlık çalışanları ile ailelerin pasta kesmesinin ardından sona erdi.

Doktorlar prematüre bebekler için sahneye çıktı

İzmir'de grup üyeleri doktorlardan oluşan "The Rocktors" grubu tüm geliri Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Yeni Doğan Kliniği'nde tedavi gören prematüre bebekler için düzenlenen konserde sahne aldı.

Alsancak'ta bir eğlence mekanında gerçekleştirilen konsere grup üyeleri, "Prematüre doğsan da yalnız değilsin, The Rocktors seninle" yazılı tişörtler giydi.

Katılımın yoğun olduğu konserde, sağlık çalışanları ve prematüre bebeklere sahip aileler yalnız bırakmadı.

Grubun kurucularından olan aynı zamanda Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kutsal Turhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 doktor arkadaşıyla müzik gruplarını 7 yıl önce kurduklarını belirtti. 

Mesleklerinin stresli olduğunu ve müzikle uğraşmaları sayesinde rahatladıklarını dile getiren Turhan, şunları söyledi:

"Grup üyeleriyle ara ara bir araya gelip müzik çalışmaları yapıyoruz. Yardım geceleri ve tıp kongrelerinde daha çok sahne alıp şarkı söylüyoruz. Hem biz hem de bizi dinleyenler eğleniyor. Bu şekilde rahatlayınca mesleğimiz de kullanmak için daha çok enerjimiz oluyor. Daha önce cezaevinde annelerinin yanında kalan çocuklar için bir yardım konseri yapmıştık. Şimdi ise prematüre bebekler için sahnedeyiz." (AA)

Pedallar, prematüre bebekler için çevrildi

İzmir'de Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Kliniği çalışanları, 17 Kasım Dünya Prematüre Günü'nde farkındalık yaratmak için Karşıyaka'da bisiklete bindi.

İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Kliniği çalışanları, 17 Kasım Dünya Prematüre Günü kapsamında 'Prematüre Bebekler için Yaşama Pedal Çevir' etkinliğinde bir araya geldi. Karşıyaka Vapur İskelesi'nde toplanan 30 sağlık çalışanı, bisikletlerini mor renkte flama ve balonlarla süsledi. Toplanan grup, bisikletleriyle kornalar çalarak Mavişehir'e kadar pedal çevirerek prematüre bebekler için farkındalık yarattı. Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları  ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Şebnem Çalkavur (53), prematüre olarak dünyaya gelen bebeklerin gelişiminin yakından takip edilmesi gerektiğini söyledi. Çalkavur, "Günümüzde her 10 bebekten biri, dünyaya prematüre olarak geliyor. Erken doğdukları için birçok sorunla karşılaşıyorlar. Prematüreliğin çok fazla nedeni olduğu için ne yazık ki çok önlenebilir gibi durmuyor. Dolayısıyla erken doğan bebekler için çok çabalamamız gerekiyor. Gerek solunum yolları hastalıkları gerek beyin ve nörolojik problemleri nedeniyle çok yakından takip ediyoruz. Sağlık personelleri olarak biz de bugün bir araya gelerek kutlamak istedik" dedi.

'BİZLER AİLELERİN YANINDAYIZ'

Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Kliniği Eğitim Sorumlusu Dr. Tülin Gökmen Yıldırım (47) da her sene farklı bir aktiviteyle Dünya Prematüre Günü'nü kutladıklarının altını çizdi. Yıldırım, "Ekip olarak prematüre bebeklerin sorununa ve durumuna vurgu yapmak için bisikletlerimizle birlikte toplandık. 36 haftadan önce doğan bebekleri prematüre olarak adlandırıyoruz. Prematüre olarak doğan bebekler, çeşitli sorunlarla daha sık karşılaşıyor. Ancak bizler, her zaman ailelerle birlikte bu problemleri halletmeye çalışıyoruz. Her yıl 17 Kasım'da farklı aktiviteler yapıyoruz. Bu yıl bisikletlerle farkındalık yaratmak istedik" ifadelerini kullandı. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.