Dolar 32,4643
%-0.07
Euro 34,8355
%-0.39
Altın 2.446,990
%0.44
Bist-100 9.878,00
%1.66

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Doğu Türkistanlı aktivistlerden İYİ Parti'ye ziyaret

Doğu Türkistanlı aktivistlerden İYİ Parti'ye ziyaret

Çin’in Doğu Türkistan Türklerine uyguladığı baskıları dünyaya duyurmak için Türkiye’de başlattıkları yürüyüşün İzmir ayağında İYİ Parti İzmir İl Başkanlığı’nda kamuoyuna bir açıklama yapan Doğu Türkistanlı iki aktivist, Türkiye’nin seslerini duymasını ve uğradıkları zulme karşı çıkmasını beklediklerini belirtti. Doğu Türkistanlı aktivistlerden İYİ Parti'ye ziyaret

  • Ege Postası
  • 09.01.2019 - 16:37

HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI-Çin'in Doğu Türkistan'da Uygur Türklerine uyguladığı baskıyı protesto etmek amacıyla 1 Aralık'ta İstanbul'dan yürüyüş başlatan ve şu ana kadar 36 kentteki yürüyüşlerini tamamlayan Doğu Türkistanlı iki aktivist Erşidin Erkin ve Ali Zülfikar, İzmir’de İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar tarafından ağırlandı.

Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerini ve Çin Halk Cumhuriyeti tarafından yapılan kamplara gönderilen ancak akıbetlerinin ne olduğu hakkında bilgi verilmeyen Doğu Türkistan Türklerinin sesini duyurmak için başlattıkları yürüyüş kapsamında İzmir’e gelen Doğu Türkistanlı Erşidin Erkin ve Ali Zülfikar adlı iki aktivist, tek amaçlarının Türkiye’nin Çin tarafından kendilerine uygulanan baskı ve zulme varan uygulamalarına karşı sesini çıkarması olduğunu belirtti.

ERŞİDİN ERKİN: GÖRDÜĞÜMÜZ ZULMÜ SENELERCE ANLATSAM BİTMEZ…

Ellerinde Doğu Türkistan ve Türk bayraklarıyla günlerdir yürüyen Doğu Türkistanlı aktivist Erşidin Erkin, amaçlarının "eğitim kampları" adı altında zulüm kamplarında kalan 3 milyondan fazla Uygur Türkü'nün sesini duyurmak olduğunu söyledi.

ERKİN: ZULME BİRLİKTE DUR DEMEK İÇİN GELDİK

İYİ Parti İzmir İl Başkanlığı’nda İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, İl Sekreteri Dündar Tanrıverdi ile kalabalık bir İYİ Partili grubun katıldığı bir basın toplantısı düzenleyen Doğu Türkistanlı aktivist Erşidin Erkin,

“Doğu Türkistan Türk dünyasının ata toprağıdır. Bizim bebelerimizin tarihimizin bize emanet bıraktığı bir topraktır. Biz Türküz hiçbir zaman kendi topraklarımızı bırakıp gitmedik. Türk ve Müslüman olmanın bedelini kan ile ödüyoruz. Ölmek var dönmek yok. Biz hep ölümü seçtik dönmedik dönmeyeceğiz. Gördüğümüz zulümleri senelerce anlatsam bitiremem. Müslümanız elhamdülillah. Türk derseniz biz Türk’üz. Türklüğümüzden hiçbir zaman vazgeçmedik vazgeçmeyeceğiz. Bizim için savaşın diye gelmedik. Sadece bizim için seslenin diye geldik. Doğu Türkistan meselesi sadece bir partinin meselesi değil. Bu Türklük meselesi, din meselesi, insanlık meselesi. Amacımız ben Türküm diyen herkese sesimizi duyurmak istiyoruz. Sesimiz yüksek çıksın ve zulme birlikte dur demek için geldik” diye konuştu.

ALİ ZÜLFİKAR: ÇOCUKLARIMIZI ALIP KAMPLARA GÖTÜRÜYORLAR

Erşidin Erkin ile birlikte yürüyen bir diğer Doğu Türkistanlı aktivist Ali Zülfikar da, ülkelerinde Çin Devleti tarafından kendilerine uygulanan baskıları anlatarak, çocuklarının Çin tarafından oluşturulmaya devam eden kamplara ‘eğitime alınacakları’ gerekçesiyle kendilerinden alınıp bu kamplara götürüldüğünü belirterek, Türkiye’nin iş işten geçmeden duruma müdahale etmesini beklediklerini dile getirdi.

ZÜLFİKAR: DEVLET BÜYÜKLERİMİZİN BİR AN EVVEL DUR DESİN

Doğu Türkistanlı aktivist Ali Zülfikar, “Evinizden işinize giderken onlarca kontrolden geçiyorsunuz. Telefonlarınızı da kontrol ediyorlar. Her an tutuklanma korkusuyla yaşıyoruz. Yeni kamplar yapılıyor orada. Her gün yüzlerce kişi oralara gönderiyor. Devlet büyüklerimizin buna bir an önce dur demesi lazım. Kardeşlerimiz nerede dediğinizde iş işten geçmiş olabilir. Biz de o nedenle yola çıktık sesimizi duyurmak için” dedi.

HÜSMEN KIRKPINAR: DOĞU TÜRKİSTAN SAHİPSİZ DEĞİLDİR

Aktivistlerin ardından konuşan İYİ  Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, “Bu kahraman kardeşlerimizi kutluyorum. Dünyanın dört bir anında zulme uğrayan insanlar var. Çeşitli gruplar var. Fakat zulme uğrayıp sahipsiz olan devlet anlamında söylüyorum tek topluluk Doğu Türkistan’da yaşayan Türklerdir. Türkiye Cumhuriyeti devletinin Cumhurbaşkanı olan AK Parti Genel Başkanı Erdoğan’a sesleniyorum; Doğu Türkistan ve orada yaşayan Türkler sahipsiz değildir. Suriyeli mültecilere 40 milyar dolar harcıyorsanız, bunları göğüsleyebiliyorsanız, 40 milyar dolar Suriye için gerekli ise Çin ile ekonomik münasebetinizi derhal kesmek zorundasınız. Doğu Türkistan esaret altında kalmayacak” ifadelerini kullandı.

İYİ PARTİ ZULMÜN KARŞISINDA ÇELİKTEN BİR SİPER OLACAKTIR

İYİ Parti İl Başkanı Kırkpınar, İYİ Parti’nin Doğu Türkistanlı Türklerin yanında olmayı sürdüreceğini vurgulayarak, açıklamasını, “Çin Halk Cumhuriyeti BM Güvenlik Konseyindeki beş ülkeden biri. Bu zulmü sürdürüyorsa aldanıyordur. Zulmün karşısında çelikten bir siper olacaktır İYİ Parti. Allah bizimle olduğu sürece onların yanındayız” sözleriyle noktaladı. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.