Dolar 32,5252
%0.24
Euro 34,7534
%0.09
Altın 2.489,890
%1.12
Bist-100 9.525,00
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Dev projenin temeli hala atılmadı

Dev projenin temeli hala atılmadı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Mavişehir'deki mega projesi olan opera binasına KİK'ten beklenen izin halen çıkmadı. İhalesi tam 3 ay önce gerçekleşen projenin temeli gelen itirazlar yüzünden bir türlü atılamadı. Dev projenin temeli hala atılmadı

  • Ege Postası
  • 26.07.2017 - 09:41

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Mavişehir'deki opera binası projesinde itirazlar KİK'e taşındı. Yeterli teklif gelmediği gerekçesiyle iptal edilen ilk ihalenin ardından gözler bu sefer de Kamu İhale Kurulu'na çevrildi. Ancak, ihale aşaması şimdiden 8 ayı bulan dev projede bu sefer de 3 aydır itirazların sonuçlanması bekleniyor. Daha başlamadan çıkmaza giren projede Aralık ayından bu yana arpa boyu dahi yol kat edilemedi.

İHALEYE 4 TEKLİF GELDİ, 3 İTİRAZ ÇIKTI

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Aralık ayında gerçekleştirdiği ihalesi iptal edilen opera binası projesi için tam üç ay önce, yani 26 Nisan 2017 tarihinde yeniden ihale gerçekleştirdi. Toplam 4 tekliften en yüksek bedel olan 429 milyon TL'lik teklifi veren Çağdan A.Ş. ve Wagner-Biro Austria Stage Systems AG Ortak Konsorsiyumu'nun kazandığı ihalede süreç yine tıkandı. İhalede teklif sunan yüklenici firmalar sonuca itiraz ederek belediyeye giderken, talepleri kabul görmeyince bu sefer de Kamu İhale Kurumu'nun yolunu tuttu. Böylece belediyenin mega kültür sanat yatırımı da daha başlamadan çıkmaza girdi.

8 AYDIR TEMELİ ATILAMADI

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin resmi sonucunu henüz KİK'e bildirmediği ve sonuç ilanı yayınlanmayan projeye aradan geçen üç aylık süreçte adeta itiraz yağdı. Teklif sunan yüklenici firmalardan Adeha İnşaat'ın opera binası yapım işine dair itirazları KİK tarafından reddedilirken, ardından benzer gerekçeler ve tartışma konusu olan yeterlilik şartına dair yeni itirazlar da geldi. Yenigün inşaat ve Deda Perde Sis. İnşat Ltd. Şti Konsorsiyumu ile Ermit Ltd. Şti ve Mapavri A.Ş. Konsorsiyumu, ihalenin iptal edilmesi için Kamu İhale Kurumu'nun yolunu tuttu. İtiraz sayısı üçü bulan ve toplamda dört teklif gelen ikinci ihaledeki bu gelişmelerin ardından gözler Ankara'dan gelecek habere çevrildi.

PROJE AŞAMASI 10 YILI, İHALE SÜRECİ DE 8 AYI BULDU

Kamu İhale Kurumu'nun (KİK) tam iki aydır ihaleyle ilgili itirazları karara bağlamasını bekleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin projeye dair tüm girişimleri de yaşanan bu gecikme nedeniyle havada kaldı. Yapılan revizyonlar ve kültür sanat tesisi için süren yer arayışı nedeniyle yaklaşık on yılı bulan proje hazırlıklarının ardından 15 Aralık 2016 ve 26 Nisan 2017 tarihindeki iki ayrı ihale aşamasında ortaya çıkan olumsuzluklar neticesinde "Mavişehir Operası"nın kötü kaderi değişmedi.

ANKARA'DAN HABER YOK!

Yatırıma start vermek için gün sayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ankara'dan beklenen haber gelmediği takdirde, projedeki zoraki erteleme de devam edecek ve kriz aşılamayacak. İhaleye dair itirazlar KİK tarafından karara bağlanacak ve projeye dair nihai sonuç belli olacak. Kurul ihaleye dair düzeltici işlem belirlenmesine hükmederse, kriz belediyede bünyesindeki ihale komisyonunda çözülecek. Eğer KİK ihalenin iptal edilmesine karar verirse, süreç sil baştan işleyecek ve opera projesi üçüncü sefer ihaleye çıkacak. KİK itirazları reddettiği takdirdeyse, en uygun teklifi veren firmayla sözleşme imzalanacak ve projenin temeli atılacak, inşaatı da start alacak. Her üç ihtimal dahilinde de firmaların yargıya gitme hakkı bulunurken, bu kez süreç mahkemeye taşınabilecek ancak projenin inşaatı başlayacak.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.