Dolar 32,5901
%0.32
Euro 35,0379
%0.19
Altın 2.459,220
%0.94
Bist-100 9.879,00
%1.67

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Deri ihracatçılarının gözü sanal fuarda

Deri ihracatçılarının gözü sanal fuarda

TV 35 ekranlarında yayınlanan Haber Aktif programına katılan Erkan Zandar ve Halil Gündoğdu, Ege Deri ve Deri Ürünleri İhracatçıları’nın 1-3 Haziran tarihleri arasında düzenleyeceği Türkiye’nin ilk sanal fuarı hakkında bilgi verdi.

  • Ege Postası
  • 30.05.2020 - 11:38

EGEPOSTASI-Ege İhracatçılar Birliği (EİB) bünyesinde kurulan Genç İhracatçılar Komisyonu Başkanı Erkan Zandar, Türkiye’nin ilk sanal fuarını düzenleyecek olmanın heyecan ve gururunu yaşadıklarını belirterek, 31 firmanın katılacağı ilk fuarın ardından Eylül ayında daha geniş katılımlı bir sanal fuar da düzenleyeceklerini açıkladı.

Zandar,  pandemi süreci nedeniyle gerçeleştirecekleri sanal fuarların pandemi sonrasında da fiziksel fuarlarla birlikte yer alacağını vurgulayarak, “Türkiye’nin ilk sanal fuarını gerçekleştirmek üzere bugünlere vardık. 1-3 Haziran tarihleri arasında 3 günlük sürecek bir fuar olacak. Sanal fuarın fiziksel fuardan farkı kimsenin yer değiştirmeden, fiziksele yakın koşullarda fuar ortamında bulunmasını sağlamak. Fuarlar artık hibrit olacak. Fiziksel fuarın yanında kesinlikle sanal fuarlar da eklenecek. Sanal fuar bugün tek başına ciddi önem arz ediyor ancak eninde sonunda insanlar fiziksel fuara dönüş yapacaklar. Bunlar birbirine entegre olacak ve ikisi bir arada işleyecek” dedi.

İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Halil Gündoğdu da, “Şimdilik 30 firmayla deneme yapıyoruz. Eylül başında ülke genelinde katılımcıların olduğu daha büyük bir fuar da yapmayı düşünüyoruz. Katılımcı ve ziyaretçi tarafında bir nevi butik fuar yapacağız şu anda. Daha büyük bir fuarı İZFAŞ ile birlikte yapmayı düşünüyoruz” değerlendirmesini yaptı.

PROGRAMIN SATIR BAŞLARI:

Erkan Zandar: Sanal fuar günümüzde artık olmazsa olmazı konuştuğumuz alıcıların satıcılarla internet platformu üzerinden karşılıklı görüşmesine dayalı bir sistem. Altyapısını sağlayan yurtdışında hazır sanal fuarcılık firmaları var. Biz iki ay önce Ege Deri ve Deri Ürünleri İhracatçıları olarak bu süreci başlattık. Kendimize uygun bir partner firma bulduk öncelikle. Partner firma ile beraber İZFAŞ’ı da partner olarak aldık yanımıza. Böyle bir sinerji ortamı yarattık. Ve iki ay gibi rekor bir sürede Türkiye’nin ilk sanal fuarını gerçekleştirmek üzere bugünlere vardık.

1-3 Haziran tarihleri arasında 3 günlük sürecek bir fuar olacak. Sanal fuarın fiziksel fuardan farkı kimsenin yer değiştirmeden, fiziksele yakın koşullarda fuar ortamında bulunmasını sağlamak. Fiziksel fuarın yanında sanal fuar organizasyonu da gerçek fuarcılık mantığıyla ve doğru dijital ürünler varsa var.

Genç İhracatçılar Komisyonu Başkanıyım. Geçen yıl koordinatör başkanımız Jak Eskinazi ile birlikte oluşturduğumuz bir organizasyon bu komisyon. Firmaların dijitalleşme sürecinde gençlerin bugüne olan bilgi birikimine ihtiyacı var. TİM Sanal Fuar Komitesi’nde yapılan sektörel araştırmalarda sanal fuara bir ihtiyaç olduğu ortaya çıktı. bu konuyla ilgili çalışmaları başlattık. Tüm gıda ve tarım konusuyla ilgilenen arkadaşların görüşlerini alıyoruz.

Halil Gündoğdu: Ayakkabı ve sarraciye ortak. 31 firma ile katılıyoruz bu organizasyona. Yaklaşık 250-300  dünyanın çeşitli ülkelerinden alıcı bekliyoruz. Dijitalleşmenin önemi bugün daha fazla ortaya çıkıyor. Geleceğin olmasa olmazı dijitalleşme. Pandemi ile hızlandı. Biz tüketiciye olan satışta hızlı büyümenin karşısında sanal fuarda da bir şeyler yapmamız gerekiyordu. Firmaların kendi içinde dijitalleşmeleri de önemli. Dijitalleşmeyi en üst seviyeye çekmeli firmalar. Gelecek sanal fuarlarda.

Erkan Zandar: İyi etkilemedi. Biz de yüzde 70’e yakın düşüş yaşadık Nisan ayı ihracatlarında. Bunun böyle olacağını bekliyorduk zaten. Sonuç itibariyle firmalar üretimlerini durdurmak zorunda kalmıştı. Bu süreci hızlı şekilde toparladık. Mayıs başı itibariyle firmalar haftada üç gün dahi olsa çalışmaya başladı. Bir kısmı tam gün. Asıl önemli olan Haziran sonrası. Çünkü biz seneye iyi başlamıştık. Bir anda kesildi. Yılın ikinci yarısında toparlanma olacağını biliyoruz. Avrupa’daki perakendecilik sistemi kendini test edecek. İki üç aylık pozitif satış rakamları yakalanırsa satın almalar hızlanacaktır. Uzakdoğu’ya tepki var. Oralardan mal istenmiyor. Biz dünyada ilki gerçekleştiriyoruz sanal fuarla. Ayakkabıcı ve sarraciye olarak. Sanal fuar sektör açısından da bir ilk. Alıcılar açısından da ilk.

Halil Gündoğdu: Şimdilik 30 firmayla deneme yapıyoruz. Eylül başında ülke genelinde katılımcıların olduğu daha büyük bir fuar da yapmayı düşünüyoruz. Katılımcı ve ziyaretçi tarafında bir nevi butik fuar yapacağız şu anda. Daha büyük bir fuarı İZFAŞ ile birlikte yapmayı düşünüyoruz.

Erkan Zandar: Sanal Fuarlar Komitesi kurduk. Bu süreç bize ciddi tecrübeler de kazandırdı. Kimsenin yapamadığını yaptık. TİM başkanımızla özellikle benim sanal fuarlar komitesinin oluşturulması konusunda ilgilenmemi istedi. Komitenin amacı ülke genelinde hangi sektörlerin sanal fuara ihtiyaç duyacağını belirlemek. Ardından bu sektörleri tek çatı altında toplamak. Sanal fuarlar bundan sonra en az 50 firmayla olacak. 50firma üzeri büyük çaplı sanal fuar  organizasyonlarını TİM tek çatı altında toplamak istiyor. Gıda dedik önce. Çünkü gıda en önemli ihraç ürünlerimizden biri. TİM Sanal Fuarlar Komitesi’nde gıdayı önceledik. Mermer, iklimlendirme, kuyumculuk, hazır giyim ve konfeksiyon, deri ve ederi mamulleri sektöründen talep var. Gelecek bütün talepleri değerlendirip doğru bir çatı altında birleştireceğiz. Türkiye’nin güzel bir deri fuarına da ihtiyacı vardı. Eylül ayında yapacağız. Fuarlar artık hibrit olacak. Fiziksel fuarın yanında kesinlikle sanal fuarlar da eklenecek. Sanal fuar bugün tek başına ciddi önem arz ediyor ancak eninde sonunda insanlar fiziksel fuara dönüş yapacaklar. Bunlar birbirine entegre olacak ve ikisi bir arada işleyecek.

Halil Gündoğdu: Fiziksel fuarların ortadan kalkması sözkonusu olmayacak. Ama dijital dünyada sanal fuar zamanı iyi kullanma ve maliyetleri düşürme anlamında ciddi katkı sağlıyor. Uzak destinasyonlardan gelecek müşterilerin sanal fuar yoluyla ürünleri görmesi anlamında büyük fayda sağlayacaktır. O nedenle fiziksel fuarların yanı sıra sanal fuarlar da olacaktır.

Erkan Zandar: Sanal fuar organize ediyoruz ülkenin ihtiyacı var dedik. Bakanlık bizimle aynı ivmeyle bu konuya hemen eğildi. Bize sordular nasıl bir destek mekanizmasını istiyorsunuz diye. Karşılıklı görüşmelerle bugüne geldik. Bizim fuarımıza yetişti. Bu konu elimizi rahatlattı. Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere bakanlık yetkililerine teşekkür ediyorum. Şu anda verilen desteğin iki tipi var. Birincisi satış kanallarına destek getirildi. Fuar ve heyet organizasyonları işbirlikçi kuruluşlarla beraber hareket edecek. 50 bin doları aşmamak kaydıyla yüzde 50 destek geldi. Bu yeterli bir destek. İhracatta bir artış sağlarsak ülke ekonomisine büyük katkısı olacak. Yurtdışındaki fiziksel bir fuarın firma başı yüz lira ise böyle bir organizasyonun maliyeti 20 lirayı geçmiyor. Bu konuda firmalarımızı dijitalleştirmek için de bize vakit sağlayacak. Firmalar bu tarz organizasyonlara katıldıkça ellerindeki eksiklikleri fark edecek ve sonraki aktivitelere daha hazırlıklı katılacaklar.

Ticaret odalarıyla da görüşüyoruz. EİB ve İZTO’nun bu tarz eğitim ve süreçleri geliştirebileceğini düşünüyorum.

Halil Gündoğdu: Dijitalleşme benim de en fazla üzerinde durduğum bir konu. Firmalarımızın dijitalleşmesi önemli. Firmalarda hala eksiklikler var. Ama hepsinde inanılmaz bir heyecan ve ilgileri var. Girişimlerde bulunuyoruz biz. Firmaların bu kötü günlerde çok fazla bütçe ayıramıyorlar buna. Firmalarımızın desteğe ihtiyacı var. Önce danışmanlıkla ilgili bilgilendirme yapmamız gerekiyor. Bunu hızlı şekilde yapacağız. İşkur ile ileriki günlerde görüşme yapmamız gerekiyor. Yetişmiş personel anlamında açık olacak. Üniversite mezunları işsiz iş bulamıyor diyoruz. Ekipman kısmı firmaları ilgilendiriyor. İşin bir de yazılım kısmı var. Paket olarak aldığımız zaman ülkemizin vizyonu açısından dijitalleşme gerçekten çok önemli bir konu.

Erkan Zandar: Dünyada bunu kullanan sektörlerin sayısı artıyor. Sanal fuar sistemi bugüne kadar çoğu organizasyonlarda kullanılan ama hibrit şekilde kullanılan sistemlermiş. Biz de yeni yeni öğreniyoruz. Bilgisayar fuarı olabilir, IT fuarı olabilir. Bu tarz organizasyonların hibrit tarafını yürüten sistemleri biz şu anda full fuar sistemi olarak kullanıyoruz. Market place ile ilgili verilen ciddi destekler vardı. Üye olan firmaların çoğunun web sitesi yoktu. Kurumsal olarak ne yaptığınızı gösteren bir site yoksa firmanın size güvenme şansı da yok.

İhracatçı birlikleri hep ileriyi hedefleyen kuruluşlar. EİB bin 200’den fazla  e-ticaret seminerleri düzenledi. Perakende sistemi dijitalleşme konusunda ciddi yol aldı. Pandemi sürecinde pek çok insan ayakkabı, tişörtünü internetten alıyor. Yaptığımız sanal fuardaki karşımıza gelen muhataplar bugüne kadar satış yaptığımız firmalar. Lojistik kısmı Avrupa ayağı kamyonlarla yürüyor. Pandemi sürecinde ciddi sıkıntı yaşadık. Uçaklar kalkmadığı için. Bu süreç artık düşecektir bundan sonra. Uçuşların temmuz ayı itibariyle başlaması nedeniyle. Örneğin Güney Kore’ye yapacağımız ihracat önemli.

Halil Gündoğdu: 4 firma sarraciye, geri kalan firmalar ayakkabı. Pazartesi günü itibariyle sisteme katılacak olan bütün alıcılara ürünlerini nasıl sunmaları gerektiğini öğrendiler firmalar. Müşteri tarafında da çalışmalarımız var. Elimizdeki verilere göre her katılımcının beş tane müşteriyi sisteme katma zorunluluğu var. Aynı zamanda İZFAŞ’ın kendi veri tabanındakileri de platforma katmasıyla pazartesi gününe kadar 300 firmanın katılımını bekliyoruz sanal fuara. Bunun yanında e ticaret önemli. 2020 yılındaki hacmi bir trilyon doları geçti e ticaretin. E ticaret ve dijitalleşme pandemi ile daha da hızlandı. Markasına yatırım yapan ve e ticaret platformlarında ürünlerini hazırlayanlar satışlarını sürdürdü. En azından internet sitelerini anlaşılır, iki dille, kaliteli hazırlamalılar firmalar.

Erkan Zandar: Fuara katılan üretici sayısını ve tahminen bu fuarı ziyaret etmesini beklediğiniz kişi sayısıyla anlaşıyorsunuz. O yüzden 30 firmayı aşmayacak şekilde start verdik. Bundan sonraki ayakkabı, deri sarraciye ile birleştireceğimiz ülkenin en büyük fuarını gerçekleştireceğimiz zaman diyeceğiz ki 200 firma katılacak. Avrupa yüzde 15-20 daralma bekliyor. Bunun bize etkisinin ne olacağını henüz bilmiyoruz. Belki Uzakdoğu’ya yaptıramayacakları işleri bizden isteyebilirler. Haziran temmuz ağustos ayında yaşanacaklar bize gösterecek. Türkiye’nin ilk karşılıklı eşleştirme telefon uygulamasını da gerçekleştirdik. Apple ve android sistemlerle gerçekleşecek. Onay aşamasında. Başlayınca yurtdışından müşteriler telefonlarına uygulamayı indirdiklerinde Türkiye genelinde on bine yakın deri ve deri üreticileri havuzunun içine düşecek. Ve kendi aradığı nitelikte ürünleri kolayca bulabilecek. Bunun içine yüz yüze konuşma ve sanal fuarı da eklemeyi düşünüyoruz.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.