Dolar 32,5075
%0.18
Euro 34,8024
%0.23
Altın 2.486,680
%0.99
Bist-100 9.548,00
%0.18

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Demokrasi ittifakı genişliyor!

Demokrasi ittifakı genişliyor!

CHP, 23 Haziran'da yenilenecek İstanbul seçimi için "demokrasi ittifakı"nı daha da genişletmeye çalışıyor.

  • Ege Postası
  • 14.05.2019 - 12:08

DSP'nin ardından Demokrat Parti'nin kararını bekleyen CHP'de BTP'nin de kapısı çalınabilir. Seçimin asıl sonucunu ise sandığa gitmeyen veya geçersiz oy kullanan seçmen belirleyecek. 31 Mart'ta sandığa gitmeyen ya da geçersiz oy kullanan HDP'li 226 bin, CHP'li 170 bin seçmene dikkat çeken bir partili, "muhafazakar Kürtler ve beyaz Türkler için özel bir çalışma yapılması gerek" dedi. 

 İstanbul seçimi için ikinci kez sahaya inmeye hazırlanan CHP’nin Ankara mesaisinde sona gelindi. CHP MYK toplantısında seçim stratejisi ele alınırken başta CHP-İYİ Parti olmak üzere “İstanbul demokrasi ittifakı”için de çalışmalar tamamlanmak üzere.

CHP yetkililerinden edinilen bilgiye göre kampanya sürecinde “çok başlılık yaşanmaması için” İstanbul seçimlerinde görev yapacak üç parti yöneticisi belirlendi.

CHP Genel Başkan Yardımcıları Oğuz Kaan Salıcı, Seyit Torun ve Onursal Adıgüzel’den oluşan ekip Ankara’da yaptıkları çalışmayı tamamladı. CHP Genel Merkez heyeti İstanbul’da İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile mazbatası iptal edilen Ekrem İmamoğlu’nun çalışma ekibiyle bir toplantı yaparak kampanyaya son şeklini verecek.

CHP Grup Başkanvekilleri de alınan kararlar doğrultusunda İstanbul çalışmasına katılacak milletvekillerinin görevlendirmesini yapacak. Büyükşehir, il belediye başkanları ve eski milletvekilleri de kampanya kapsamında belli bir takvim içinde ihtiyaç duyulan yerlerde görevlendirilecek.

YEREL SEÇİM HAVASI KORUNACAK

Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre, CHP yönetimi birçok kesimde “Türkiye seçimi”, “referandum” olarak görülse de İstanbul seçiminin yerel seçim havasından çıkmaması için çaba harcayacak. 16 Nisan Anayasa referandumundan bu yana kullanılan birleştirici, kucaklayıcı dil ve söylem devam edecek. Farklı kesimleri buluşturacak demokrasi ve adalet vurgusuna bu kez ek olarak YSK’nın “haksız-hukuksuz” kararı ve “İmamoğlu’nun yaşadığı-İstanbul seçmenine yaşatılan mağduriyet” eklenecek.

Üst düzey bir parti yöneticisi, “Biz İstanbul’da bir “Sandık İttifakı”, “İstanbul ittifakı” kurmaya çalışıyoruz. İmamoğlu CHP adayı olmaktan çıktı. Demokrasi, hukuk adına tüm siyasi partilerin adayı haline geldi. “İstanbul demokrasi ittifakı” adayı oldu” dedi.

İTTİFAKLAR GENİŞLİYOR, BTP’NİN DE KAPISI ÇALINABİLİR

YSK’nın iptal kararının ardından ilk olarak 14 bin 492 oy alan TKP, ardından 30 bin 817 oy alan DSP adayını çekme kararı aldı. 22 bin 544 oy alan Demokrat Parti’nin de Genel İdare Kurulu toplantısında tutumunu netleştirerek adayını çekme kararı verebileceği konuşuluyor. İstanbul’da 103 bin 300 oy alan Saadet Partisi’nin tutumu ise netleşmedi. Saadet Partisi hem parti üyeleri hem de kendi seçmenine dönük anketlerle kararını verecek ancak CHP’de genel kanı “Saadet Partisi İstanbul demokrasi ittifakına en iyi katkıyı aday çıkararak verebilir” yönünde. İstanbul için tüm muhalefeti birleştirmeyi önünde koyan CHP’de Haydar Baş’ın genel başkanlığını yaptığı Bağımsız Türkiye Partisi’nin (BTP) de kapısının çalınabileceği konuşuluyor. 31 Mart seçimlerinde 27 bin 238 oy alan BTP’nin adayı ile ilgili kararını da bu hafta vermesi bekleniyor.

AVANTAJLAR-DEZAVANTAJLAR

“Haklılık, moral ve motivasyon açısından seçime önde başladık” yorumu yapılan CHP’de matematik hesabı yapıldığında genişleyen ittifak ile seçimi almanın mümkün olduğuna dikkat çekiliyor.

Ancak avantajın yanı sıra dezavantajlar ve çekinceler var. Bir parti yöneticisi, “Seçim genel seçim havasına sokulursa kutuplaşma artar. Bu durumda belediye meclisinde AK Parti’ye, Büyükşehir Belediye Başkanlığında Ekrem İmamoğlu’na oy verenlerin tavrı değişebilir. Tüm seçimlerde büyük bir devlet gücü ile yarışıyoruz. Bu seçimde de maddi yardımlar daha da artabilir. Ama biz seçmenin vicdanıyla karar vereceğini düşünüyoruz” dedi.

KARARSIZLARLA SANDIĞA GİTMEYENLERİN SEÇİMİ

AK Parti’de olduğu gibi CHP’de de İstanbul seçimi için, “Bu seçim kararsızların ya da sandığa gitmeyenlerin seçimi olacak” görüşü hakim. Bir parti yöneticisi, “Her şey güzel olacak ama her şey çok da zor olacak” diyerek sandığa gitmeyen 1 milyon 700 bin seçmene dikkat çekti. Parti yöneticisinin verdiği bilgiye göre, 24 Haziran seçimi sonrası AK Parti İstanbul’da 800 bin oy öndeydi. Yerel seçim için adaylar açıklandığında bu fark 400 bine, İYİ Parti ve HDP’nin aday çıkarmayacağı kesinleşince şubat ayında 125 bine indi. Seçimde de önce 21 bin, sonra itirazların ardından 13 bin oyla yarış önde tamamlandı. 31 Mart seçiminde 24 Haziran seçimine göre AK Parti ve MHP’den 600 bin fire oldu. Bunun yaklaşık 250 bini Ekrem İmamoğlu’na geldi. CHP-HDP-İYİ Parti oylarının toplamında ise 450 bin fire vardı. Bunların da 100 bini Binali Yıldırım’a gitti. Diğerleri ise ya sandığa gitmedi ya da geçersiz oy kullandı. CHP yöneticisi, “Verilere bakıldığında bu seçim kararsızlar ya da sandığa gitmeyenlerin seçimi olacak. Burada kim ikna eder, sandığa götürür, oy attırsa bu seçimin kazananı olacak” dedi.

MUHAFAZAKAR KÜRTLER, BEYAZ TÜRKLER!

Bir parti yöneticisi ise TEPAV’ın İstanbul’da oy geçişkenliğini gösteren çalışmasına dikkat çekti. Çalışma sandığa gitmeyen 1 milyon 700 bin seçmenle, yaklaşık 300 bin geçersiz oy kullanmış toplam 2 milyon seçmeni inceliyor. Çalışmaya göre 31 Mart seçimlerinde önceki seçimlerden farklı olarak sandığa gitmemiş ya da geçersiz oy kullanmış HDP’li 226 bin, CHP’li 170 bin ek seçmen var. İstanbul’da Beşiktaş, Şişli gibi CHP seçmeninin yüksek olduğu ilçelerde sandığa gitmeme oranının genel ortalamanın üstünde olduğuna dikkat çeken yönetici, HDP desteğinde de muhafazakar seçmen açısından kayıp görüldüğünü belirterek, “Muhafazakar Kürtler” ve “Beyaz Türkler” için özel bir çalışma yapılması gerek” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.