Dolar 32,5135
%-0.1
Euro 34,7838
%-0.24
Altın 2.427,060
%-0.13
Bist-100 9.713,00
%0.71

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Delican'dan Kemeraltı turu

Delican'dan Kemeraltı turu

AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican ve Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan Kemeraltı turu gerçekleştirdi, esnafın ve vatandaşın sorunlarını dinledi Delican'dan CHP'li başkanlara Kemeraltı eleştirisi

  • Ege Postası
  • 07.11.2017 - 14:52

AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican; haftaya Kemeraltı esnafı ile başladı. Sabah saatlerinden itibaren Kemeraltı esnafını işyerlerinde ziyaret eden Başkan Delican, işyerlerini ziyaret ederek, sorunları dinledi. Hükümetin, esnaf sanatkarlara yönelik attığı adımları ve güncel uygulamaları da paylaşan Delican; ziyaretlerinin ardından yaptığı açıklamada; Kemeraltı esnafının yatay bir AVM'ye dönüştürülme endişesi taşıdığına ve özellikle Konak Belediyesi ile Büyükşehir Belediyesi'nin uygulamalarından kaynaklı sorunlar  yaşadığına dikkat çekti.

Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan ve İl Başkan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in de eşlik ettiği Başkan Bülent Delican;  Kemeraltı'nın tarihi dokusu ve şehrin merkezi çarşısı olarak sosyal ve ekonomik değerinin altını çizerken; "Türkiye'nin 'en büyük açık hava çarşısı' olma özelliğine sahip Kemeraltı Çarşısı, yüzlerce farklı sokağında faaliyet gösteren 12 bin esnafı ve her gün ortalama 100-150  bin ziyaretçiyi ağırlıyor. Turist olarak gelenlerin ise birkaç uğrak yerinden mutlaka biri olma özelliğini taşıyor. Kısa bir süre önce Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım'ın talimatı ile; Kemeraltı Turizm Bürosu'nu hizmete sunmuştuk. Yine kendilerinin talimatı ile güvenlik sorununu, Mobese kamera takip sistemi ile büyük oranda çözdük. Çarşının, ticaret hacmini ve tarihi değerini önemsememek mümkün değil. Ancak esnafımızın, yerel yönetimlerin kendi içindeki çelişkili uygulamalarından, sunulup sunulup, bir arpa boyu yol alınamayan projelerden bıktığını ve özellikle alt yapının yetersizliğinden doğan sorunları olduğunu gördük." diye konuştu.

ESNAF KIŞTAN TEDİRGİN

Çarşıda faaliyet gösteren esnafın, yaklaşan kış mevsimi nedeni ile de tedirgin olduğunu belirten AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican; sözlerini şöyle sürdürdü;

"Kemeraltı esnafı bu yıl da Venedik olmak istemiyor, CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Eylül ayında yenileyeceğini duyurduğu alt yapı yenileme çalışmalarını bekliyor. Tarihi çarşı tamam da, kanalizasyon sisteminin, fiber ağ sisteminin de tarihi mi olması gerekiyor! Konak Belediyesi'ne işgaliye ödeyen esnafın ürünü, masası sandalyesi Büyükşehir tarafından kaldırılıyor. Şaşkınlar ve bunalmış durumdalar. Yerel yönetimler tarafından kendi kaderlerine terkedildiklerini söylüyorlar. Daha da kötüsü; yaptıkları başvurulara karşılık alamamaları. Esnaf, belediyecilik hizmetlerinde muhatap bulamadığından yakınıyor."

BİZ DESTEKLERKEN, ONLAR KÖSTEK

Ekonomi politikalarında başından bu yana esnaf ve sanatkarlar ve orta ölçekli işletmeleri lokomotif gördüklerini ve hükümet olarak pek çok destek sağladıklarını ifade eden Başkan Delican; "Biz hükümet olarak onlara nefes aldıracak, işlerini büyütebilecek ve yeni girişimler yapabilecekleri destekler sağlarken; yerelde temel hizmetlerin gazabına uğradıklarını gördük. Biz desteklerken, onlar köstek oluyor. Tümüyle yerel ve önemli sorunları var. Salonlarda, belediye meclis toplantılarında tartışılmak ve sözde kalan vaatlerle geçiştirilmek istemiyorlar. Belediye başkanlarını Kemeraltı'na davet ediyorlar. Muhatap arıyorlar. Kemeraltı; bu kentin tarihi kültürlerini, inanç ve ticaret ahlakı gibi pek çok özelliğini içinde barındıran bir yapı. Dört tarafından tutulup ayağa kaldırılmayı beklerken; haksız işgaliye uygulamaları, su baskını gibi korkularla kepenk açıyorlar."

Esnafla birebir sohbet eden ve sorunlarını dinleyen AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican; hükümetin kendilerine yönelik uygulamaları ile ilgili de bilgiler verdi. Yapılan yeni düzenlemeyle esnaf ve sanatkarların işyeri satın alabilmek için 500 Bin TL düşük faizli kredi kullanabilme ve bu krediyi 120 ay vadeyle ödeyebilme imkanına kavuştuğunu belirten Delican; daha önce üst limiti 150 Bin TL olan Halkbank ile Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi aracılığıyla kullandırılan kredinin üst limitinin de 200 Bin TL’ye çıkarıldığını; 500 Bin TL düşük faizli ticari taşıt kredisi verilmesinin de kararlaştırılarak vadenin 60 ay olarak belirlendiğini aktardı.

ESNAFIN GÜÇLENMESİ, ÜLKENİN GÜÇLENMESİ

Hükümet olarak esnafın güçlenmesini, ülke ekonomisinin gücünü artırması ile doğru orantılı gördüklerini söyleyen AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican;  “Sadece bunlar da değil, esnafımızı çok büyük işletmeler karşısında koruyacak uygulamaları da hayata geçirdik. Perakende sektörünü düzenleyen, esnaf ve sanatkarın lehine olan bir çok düzenlemeyi yasalaştırdık. İşyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesinde; birden fazla kişi çalışıyorsa, sadece bir kişiden ustalık belgesi alınmasını yeterli kıldık, istihdam yaratmaları noktasında indirimler yaptık. Esnaf ve sanatkarlara makine, ekipman ve demirbaş alımları, işyeri modernizasyonu veya hammadde ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 30 bin TL’ye kadar sıfır faizli kredi kullanma imkanı getirdik. Onların her zaman yanındayız. Biz lafla peynir gemisi yürütmeye çalışmadık. Onların gemilerini yürütmesi için taşın altına elimizi koyduk." diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.