Dolar 32,5328
%0.14
Euro 34,9110
%-0.17
Altın 2.438,750
%0.1
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Değirmenderelilerin maden ocağı savaşı

Değirmenderelilerin maden ocağı savaşı

İzmir’in Menderes ilçesindeki Değirmendere Mahallesi’nde İzmir’e içme suyu sağlayan Tahtalı Barajı ve Kolophon Antik Kenti arasına yapılması planlanan mermer ocağı hakkında yasal bir sakınca görülmezken, geçimini seracılıktan sağlayan Değirmendereli yurttaşlar zeytinlik arazilerine de yakın olan ve aynı zamanda 1. Derece doğal sit alanında bulunan söz konusu sahaya mermer ocağı yapılmaması için mücadelelerini sürdürüyor ve mahalle muhtarı önderliğinde seslerini ilgili tüm birimlere duyuruyor Değirmendere'nin bağrına hançer

  • Ege Postası
  • 27.02.2020 - 13:51

OZAN GÜMÜŞ/ EGEPOSTASI- Menderes'in kırsal mahallelerinden Değirmendere Karaintepe mevkiinde, Livmer Madencilik Ltd. Şti. tarafından kurulması istenen mermer ocağı hakkında, ocağın kurulması planlanan sahanın hem arkeolojik sit alanında yer alması hem de yerleşim yeriyle zeytinlik alanlara sadece 2 kilometre mesafe yakınlıkta olmasına rağmen yasal bir sakınca görülmemesi kafalarda soru işaretleri yarattı.

ÇELİŞKİLİ ÇED RAPORLARI

Yıllık olarak 700 bin ton mermer üretilmesi düşünülen ocak hakkında çelişkili bilgilerin yer aldığı 2 ÇED raporu bulunmaktadır. İlki 27.11.2018 tarihli olan raporda, proje sahasının yerleşim yeri olan Değirmendere Fevzi Çakmak Mahallesi’ne yakınlığı 3,5 kilometre olarak belirtilirken, 23.07.2019 tarihli ikinci ÇED raporunda ise bu mesafe 500 metre uzatılarak 4 kilometreye çıkarılmıştır. 

Bu durum hakkında görüş bildiren Değirmendere Muhtarı Hüseyin Yıkar, Livmer Madencilik Ltd. Şti. ÇED raporunda verilen bilgilerin yanlış ve çelişkili olduğunu ifade ederek “Atatürk Mahallesi ve Fevzi Çakmak Mahallesi söz konusu proje alanına 2 kilometre mesafededir. Bunun dışında, geçim kaynağımız olan zeytinliklerimiz ve arı kovanlarımız Atatürk Mahallesi’nin Karaintepe mevkiine bakan bölgededir. Bu bölge, proje sahasına daha da yakındır. Biz geçimimizi seracılıktan sağlıyoruz. Ocağın kurulması, geçim kaynağımız olan seracılığı yok edecek” diye konuştu.

Yıkar, konuyla ilgili 4086 sayılı Kanun ile değişik 20'nci maddesinde: “Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez” denildiğini de hatırlatarak yapılması istenen maden ocağının yasalara aykırı olduğunun vurgusunu yaptı.

AYNI ZAMANDA ARKEOLOJİK SİT ALANI

Yerleşim ve zeytinlik alanlara yakınlığının olması haricinde maden ocağı yapılmak istenen bölgede aynı zamanda, yaklaşık 1200 yıl önce İyonyalılar tarafından kurulan Kolophon Antik Kenti de bulunmaktadır. Arkeolojik sit alanı kapsamında da projenin hayata geçirilemeyeceğinin altını çizen ve yaşam alanlarının talan edilmemesi için mücadele eden Değirmendere Muhtarı Yıkar, proje sahası bölgesine giderek buradaki antik kalıntıları görüntülediğini ve İzmir Efes Müze Müdürlüğü’nü de ayrıca bilgilendirdiğini belirtti. 
Yıkar, "Bölgeye gitmek için yol açacaklar. Ormanda dinamit patlatacaklar. Çıkan toz toprak Değirmendere'deki ağaçlara, seralara, zeytinlik alanlara büyük zarar verecek. Burada tarihi bölge var” ifadelerini kullanarak ilgili birimlerden yardım istediklerini de sözlerine ekledi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.