Dolar 32,3674
%0.15
Euro 34,9653
%-0.28
Altın 2.325,490
%0.22
Bist-100 9,08
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Darbe planlarını hamburgercide yapmışlar

Darbe planlarını hamburgercide yapmışlar

İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu ve 272 sanığın yargılandığı davada tanıkların dinlenilmesine devam edildi. Gizli tanık 'Şapka' kimliğini açıkladı

  • Ege Postası
  • 07.11.2017 - 09:24

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince, Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı. TBMM'yi temsilen AK Parti İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli de kısa bir süre duruşmayı takip etti. 

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayda alınan duruşmada, sanık eski Jandarma Binbaşı Erdal Gün'ün de tanık olarak dinlenilmesini istediği tanık Polis Başmüfettişi Fatih Çankaya, ifadesinde, 15 Temmuz'da terörle mücadeleden sorumlu il emniyet müdür yardımcısı olduğunu belirterek sanık hakkında bildiklerini aktardı. 

Çankaya, Gün'ün FETÖ ile bağlantılı olduğunu FETÖ'nün darbe girişimi soruşturmasında "Şapka" kod adıyla gizli tanıklık yaptıktan sonra mahkeme sürecinde kimliğini açıklayan eski Foça Jandarma Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı Kurmay Başkanvekili Albay Hakan Bıyık'tan öğrendiğini belirtti. 

İTİRAFÇI SÖYLEMİŞ

Çankaya, Bıyık'ın ifadesinde "dönemin İl Jandarma Komutanı Albay Hasan Koçyiğit'in darbeyi engelleyici bir şey yapması halinde onu derdest etme görevi Erdal Gün'e verilmişti" dediğini kaydederek, "Erdal Gün darbe gecesi birkaç kişiyle birlikte Koçyiğit'i derdest edecekti. Konuyu savcılığa intikal ettirdik. Darbecilere operasyon yapan birimin başında ben vardım. Darbeyi darbe gecesi 21.30'da Cumhurbaşkanının koruma ekibinden komiser arkadaşımın aramasıyla öğrendim. 'Beyefendinin emniyetini alın' dedim. Örgüt içerisinde gizli tanıklık yapan "Yeğen" kod adlı itirafçı örgütte hazırlık olduğunu 2016 yılının Mart ayında söylemişti. Hareketliliği görünce darbe olduğunu anladık. İlimizde çok fazla hareketlilik olmadı. Çiğli'de hava araçlarının uçuşuna engel olamadık. Darbeyi öğrenir öğrenmez güvenlik tedbirlerinin alınması için talimat verdim." diye konuştu. 

Söz alan sanık Gün ise Albay Koçyiğit'i alma gibi bir görevden haberi olmadığını iddia ederek gizli tanığın yanlış beyan verdiğini öne sürdü. 

HAMBURGERCİDE AYRINTILAR KONUŞULDU

Tanık Çankaya, "Hakan Bıyık bildiğinin yüzde 80'ini samimi olarak anlattı. Korudukları olmuştur. Bize yardımcı oldu. İtirafçı oldu. 15 Temmuz'un planlayıcılarındandır. Adil Öksüz'ün ekibindendir. Önemli tanıktır. İlk başta Ankara'da darbenin planlandığı evle ilgili ifade aldık. İfadenin ilerleyen zamanlarında Erdal'ı söyledi. Bıyık, Erdal Gün'ü darbeden bir gün önce aradığını ve Foça'daki ünlü bir haburger zincirinde darbe gecesinin ayrıntılarını konuşmak için buluştuklarını söyledi. Gün ise Foça'da ölen bir albayın ölümüyle ilgili konuşmak için gittiklerini söylüyor. Erdal'ın doğruyu söylemediğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Mahkeme Başkanı, Gün'ün, Fatih Çankaya'ya yaptığı soruşturmaların usullerine ilişkin sorular sorması üzerine, "Yine sanık var gibi sorular soruyorsun. Başka sorun varsa sor, yoksa söz hakkı vermeyeceğim." dedi.

Gün'ün aralıklarla benzer sorulara devam etmesi üzerine mahkeme başkanı Gün'ü dosyanın esasını etkileyecek konular dışında sorular sorduğu ve uyarılarını dikkate almadığı gerekçesiyle salondan çıkarttı. 

Tanık İl Emniyet Müdür Yardımcısı Muhsin Aydemir, 15 Temmuz'da terörle mücadele şube müdürü olarak görev yaptığını belirterek Erdal Gün'ün gözaltına alınma sebebinin Hakan Bıyık'ın ifadeleri olduğunu söyledi. 

Gün'ün avukatı tanığa, "Gün ile çalıştığınız dönemde bir şey hissettiniz mi" sorusuna "Örgütün özünde kendini gizlemek var. Onu tespit etmek çok kolay bir şey değil." yanıtını verdi. 

Mahkeme heyeti tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar vererek duruşmayı yarına erteledi. 

İDDİANAMEDEN

İddianamede, Fetullah Gülen'in bir numaralı şüpheli olduğu 267 sanığa, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütüne üye olma, TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs, silahlı terör örgütü kurma veya yönetme, Cumhurbaşkanına suikaste teşebbüs etme" suçlamaları yöneltilmişti.

Daha sonra hazırlanan ek iddianame ve dosyaları birleştirilen 5 kişinin daha dosyaya ilave edilmesiyle sanık sayısı 272'ye yükselmişti.

Yargılananlar arasında tamamı TSK'dan ihraç edilen, "yurtta sulh konseyi"nce Manisa ve İzmir'de sözde "sıkıyönetim komutanı" ilan edilen tutuklu sanıklar Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen, NATO Kara Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Salih Sevil, Bornova 57. Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmed Nuri Başol, Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız, Foça Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Yaşar Çamur, Hava Teknik Okulları Komutanı Tümgeneral Ahmet Cural, Amfibi Gemiler Komutanı Tuğamiral Erdal Ergün, Ulaştırma Personel ve Eğitim Komutanı Tümgeneral Mustafa İlter, İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Osman Nadir Saylan, Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Süleyman Manka, Hava Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Veyis Savaş ile Gaziemir Hava Sınıf Okulları Komutanı Tuğgeneral Ersal Ölmez de bulunuyor. (AA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.