Dolar 32,5499
%0.01
Euro 34,8801
%0.04
Altın 2.430,770
%0.03
Bist-100 9.722,00
%0.8

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Çimento ihracatçısında İran rahatsızlığı

Çimento ihracatçısında İran rahatsızlığı

Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özinönü, İran‘ın teşvik ve kur uygulamalarının aleyhlerine olduğunu vurguladı. Özinönü, "Malum limana yakın olan fabrikalar çimento ihraç...

  • Ege Postası
  • 05.07.2013 - 13:07
Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özinönü, İran‘ın teşvik ve kur uygulamalarının aleyhlerine olduğunu vurguladı. Özinönü, "Malum limana yakın olan fabrikalar çimento ihraç edebiliyor. Doğal olarak Doğu Anadolu’da yer alan fabrikalarımızın ihracat imkanı pek yok. İran da hemen yanımızda. Ellerinde enerji teşvikleri ve kara borsa kur var. Bu nedenle Türkiye’ye gelen İran mallarında hiç rekabet şansımız kalmadı." dedi.

Çimento, Cam,Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Öziönönü, gazetecilerle bir araya gelerek sektörün ihracat rakamlarını açıkladı, sorunlarını paylaştı. Birliğin şu an 7 bin üyesi bulunduğuna işaret eden Özinönü, çimento, cam ve seramik sektörünün karlı olduğunu, dış ticaret açığı vermediğini dile getirdi. Türkiye’nin çimento ihracatında dünya birincisi, üretiminde Avrupa birincisi olduğunu aktaran Özinönü, "Ülke, kalifiye seramiği ile İtalya ve İspanya’nın ardından üçüncü sırada. Camda da ihracata ve muhtelif kriterlere göre üçüncü ya da yedinci sırada. Bu sektörler Türkiye’nin dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri olma hedefini yakalamıştır." ifadelerini kullandı. Birliğin ihracatının 2013 ilk 6 ayında 1,6 milyar dolara dayandığına temas eden Özinönü, burada en büyük payın yüzde 29 ile Avrupa ülkelerine ait olduğunu bildirdi. Onun ardından yüzde 21 ile Arap, yüzde 18 ile Afrika ülkelerinin geldiğini duyurdu. Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünler ihracatçıları Birliği’nin 2023 hedefinin 7,3 milyar dolar olduğunu belirten Ali Özinönü, "Bu hedefi yakalamak için 3 sektörde yüzde 6-7 ihracat artışı gerekiyor. Sektörler bu oranı yakalayabilir." dedi. Özinönü, ilk 6 aya ait ihracat rakamları ile ilgili şunları aktardı:

"Çimentoda 2013 ilk 6 ayında miktar olarak 6,6 milyon ton, değer olarak 436,7 milyon dolar ihracat yapıldı. Bu dönemde seramik ihracatının miktarı 928 bin ton, değeri 527 milyon ton oldu. Malum Türkiye, seramikleri kalifiye olduğu için İtalya ve İspanya’nın ardından geliyor. Seramik sektörünün hedefi İspanya’yı ihracat ve algı olarak geçmektir. 2023 hedefi 3,5 milyar dolar. Bu hedefi yeni bölgelere girip katma değerli üretimle yakalarız. Cam sektöründe de trend iyi. İlk 6 ayda miktar olarak 260 bin ton ve değer olarak 400 milyon dolar ihracat yapıldı. Bu sektör de her sene yüze 9 artışla 2,5 milyar dolar 2023 hedeflerini tutturabilir."

Çimento, cam ve seramik sektörünün rekabet gücünü enerji fiyatları ve nakliye maliyetlerinin etkilediğini anlatan Özinönü, Avrupa’da ekonomik bunalım ile Suriye’de iç savaşın ihracata darbe vurduğunu savundu. Çimento ihracatında İran’dan kaynaklı sorunlar bulunduğundan şikayet eden Özinönü, "Bu ülke, ihracatçısına sunduğu kur artısı ile Doğu Anadolu’da ciddi rakip oldu. Bu durum bölgede haksız rekabete neden oldu." diye dert yandı.

Toplantıda gazetecilerin İran sorununun içeriği ilgili sorularını Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı, şöyle cevapladı:

"İran’ın çimento üretimi bundan 5-6 sene evvel 30 milyon tondu. Şu an 80 milyon ton oldu. 2 sene içinde 100 milyon tonu bulacak. Ülkenin iç tüketimi de 60 milyon ton. Yani 40 milyon ton fazlası var. Türkiye’nin çimento üretimi 80 milyon ton, iç tüketimi 50-55 milyon ton civarında. Yani 25 milyon ton fazlası var. Limana yakın olan fabrikalar ellerinde bulunan fazlayı ihraç ediyor. Bu da 3 senedir 20 milyon ton oldu birinde. Onun dışında 15 milyon ton seviyelerinde. Yani çimentoda tüm fazlayı ihraç edemiyoruz. Temelinde Türkiye’de limana yakın olan fabrikalar çimento ihracatı yapabiliyor. Doğal olarak Doğu Anadolu’da yer alan fabrikaların ihracat imkanı pek yok. İran da hemen yanımızda. Ellerinde enerji teşvikleri ve kara borsa kur var. Bu nedenle Türkiye’ye gelen İran mallarında hiç rekabet şansımız kalmadı.Örneğin İran’da 72 dolara satılan çimento var. Burada Türkiye’ye gönderdikleri malı 27 dolara çıkıyorlar. 72 doların tam aksi 27 dolara çıkıyorlar. İlave olarak 25-26 dolar nakliye ödüyorlar. Maalesef buraya gelen mallar Doğu Anadolu’da faal fabrikaları olumsuz etkiliyor."

Özinönü, ilave olarak Rusya’ya Türkiye’den giden malların Rostov ve Novoroski limanlarının idarelerince boşaltılmasının önlendiğinden yakındı. Yeni havalimanı, yeni köprü gibi projelerin çimento, cam ve seramik üretimi ile ihracatına getirilerine dair sorulara da Özinönü, şu karşılığı verdi:

"Bu projeler inşaat ile ilgili. Konut ve fabrika inşaatı dahil bunların tamamı lehimize. Dolayısıyla Marmara’da yapılacak yeni köprü ve kanal projesi çimento, seramik, cam fabrikalarını olumlu yönde etkiler. İnşaat ile ilgili her hamle sektörü olumlu etkiler. Camın ve seramiğin ekstra kapasiteleri var. Bu projelerle ekstra kapasite tüketilir m? Hayır. Onun için teşviklerde, yatırım konusunda daha dikkatli olmalıyız. İhtiyaç olmayan sektörlere yapılan teşvikler yanlış oluyor. Ama bu projeler inşaat sektörünün çok lehinedir."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.