Dolar 32,3217
%0.22
Euro 35,1296
%0.02
Altın 2.298,910
%0.94
Bist-100 9,06
%2.88

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Çiğli’de toplu sözleşme mutluluğu: 29 Ekim’e özel ikramiye

Çiğli’de toplu sözleşme mutluluğu: 29 Ekim’e özel ikramiye

Çiğli’de mutlu sonla biten ÇİBEL A.Ş. işçilerinin toplu sözleşme töreni pandemi kurallarına uygun olarak duvulsuz zurnasız ve halaysız olarak gerçekleştirildi. Toplu sözleşmede Cumhuriyet Bayramı’na özel ikramiye maddesi dikkatlerden kaçmadı.

  • Ege Postası
  • 17.09.2020 - 13:46

EGEPOSTASI  - Geçtiğimizi günlerde yaklaşık bir haftalık görüşmeler sonrası orta yol bulunan ÇİBEL işçilerinin toplu sözleşme töreni Çiğli Belediyesi eski hizmet binası önünde gerçekleştirildi. Törene DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Genel-İş Sendikası Başkanı Remzi Çalışkan Ağcam, Genel-İş 8 No’lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin, CHP Çiğli İlçe Başkanı Mert Özcan ve Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü katıldı. Yapılan sözleşmeye göre Çiğli’nin temizliğinden sorumlu işçilerin istediği bin lira yerine 900 lira net artış da anlaşılırken, Kurban, Ramazan ve Cumhuriyet Bayramlarına özel ikramiye koyuldu. Öte yandan sözleşmede Çiğli esnafını da mutlu edecek bir adım atıldı. ÇİBEL işçileri kendilerine yapılan gıda yardımlarını bundan sonra Çiğli sınırları içerisindeki esnaftan alışveriş yaparak gerçekleştirecek. Başkan Gümrükçü’ Çiğli’nin parasının Çiğli’de kalacağını belirterek, tutarın 5 milyonlar olduğunu ifade etti. İmzalanan sözleşmeye göre belediye Çibel Şirketi işçilerinin ücretlerinde ilk yıl için yüzde 22, ikinci yıl için enflasyon artı 2 puan artış yapıldı. Toplu sözleşme kapsamına Çiğli Belediyesi’nin diğer bir şirketi olan Çiğli Gıda’nın şantiyede çalışan 30 işçisi ile 67 belediye güvenlik görevlisi de alındı.


CUMHURİYET BAYRAMINA ÖZEL İKRAMİYE!

Toplu sözleşmede personeline bir konuşma yapan Başkan Utku Gümrükçü “Normalde daha kalabalık olmamız lazım. Davullar zurnalar olması lazım. Normalde benim size tek tek sarılmam, kucaklamam, koklamam lazım, gözünüzün içine bakmam lazım. Ama bu lanet virüs yüzünden teması mesafeyi açtık. O kadar üzgünüm ki… Normalde buranın bir düğün havasında olması lazımdı. Burası Çiğli. Burası İzmir’de değişimin başkenti olacak dedik. Bugün geldiğimiz noktada toplu sözleşmeler anlamında büyük bir değişimin ilk fitili Çiğli’den ateşlendi. Sayın şube başkanı söyledi, bugün yapılan ve imzalanan sözleşme, İzmir’deki en yüksek zam oranının alındığı ilk toplu sözleşme. İnşallah diğer arkadaşlarımıza ışık olur, umut olur, onlar da Çiğli Belediyesi’ndeki işçi haklarına kavuşurlar. Çiğli Gıda’dan belediyemiz şantiyesinde çalışan arkadaşlarımız var. Bu adaletsizliği aslında biz yaratmadık, sebebi biz değiliz. Bizden önce yapılana bazı yanlış uygulamaları tamir etmesi bize düştü. Durum bu imzadan sonra çözülecek. Yılbaşına kadar sürer mi diye soruyorlar, bir ay bile sürmez. Güvenlikçi arkadaşlarımız yetkiyle ilgili işyeriyle ilgili hükümetin kanun hükmündeki kararname nedeniyle zor durumdalardı. Bu imzadan sonra Genel-İş’e üye olarak bu toplu sözleşmedeki bütün haklardan faydalanabilecekler. Çiğlili kadın dostu bir kent yapacağız dedik. Kadına yönelik şiddet maddemizi bu sözleşmenin altına koyduk. İstanbul Sözleşmesinde bizim sözleşmeyi ilgilendiren ne varsa toplu sözleşmeye yansıdı. Kadınlara, bizi yaratan büyüyen geliştiren kadınlara az bile yaptık daha fazlasını yapacağız. Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı bizim geleneğimiz, bu nedenle ikramiye koyduk. Ve Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Mustafa Kemal Atatürk’e de saygıyla 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı da ekledik. Bir ikramiye daha vermiş olacağız” diye konuştu. 

GÜMRÜKÇÜ’DEN ESNAFA DA MÜJDE! 5 MİLYON LİRA ÇİĞLİ’DE KALACAK

Çiğli’deki esnafın da yanında olduklarını vurgulayan  Başkan Gümrükçü, "Biz Çiğli Belediyesi’yiz, kamu kurumuyuz. İşçimiz memurumuz kamu emekçisi. Burada belediyenin dışında başka bir kesim var. Enflasyonun artışından, kur artışından en çok etkilenen kesim de esnafımız. Bu toplu sözleşmede esnafa da bir müjde var. Emekçilerimizin gıda yardımları Çiğli Kart’a yüklenecek, Çiğli Belediyesi Çiğli esnafıyla bir anlaşma yapacak. Emekçilerimiz alışverişi bu kartla Çiğli esnafından yapacak. Bu para yaklaşık 5 milyon lira gibi bir rakam. Yani kamunun parası, Çiğli halkına artı değer olarak dönecek. Bu imzayla oldu. Belediyemiz, işçimiz ve esnafımız, muhtarlarımız burada STK temsilcilerimiz de burada. Biz hep beraber emek kenti Çiğli’de barış içerisinde enerjimizle geleceğe yönelik adımları emin bir şekilde atacağız. Çiğli diye bir kentin varlığını dosta düşmana duyurarak ilerlemeye devam edeceğiz." dedi. 

"BU SİZİN BAŞARINIZ"

Gümrükçü, "Bir anket firması Türkiye’deki en başarılı ilçe belediye başkanlarını büyükşehirlerde sormuş. 100 kadar ilçede yapılmış. O anketten Çiğli Belediyesi en yüksek beğeni oranıyla birinci çıkmış. Bu sizin başarınız. Bu birincilik, işçimize, memurumuza ve tüm emekçilerimize hediyemiz olsun. Pastamızı büyüterek ekmeğimizi bölüşeceğiz. Birleşe birleşe, direne direne kazanacağız. Çiğli Belediyesi olarak ürete ürete kazanacağız, saygılar sunuyoruz hepimize hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

GENEL BAŞKAN ÇALIŞKAN: İŞSİZLİK ARTTI, İSTİHDAM DARALDI

Genel İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan ise konuşmasında “Emeği geçen Başkanımız Utku Gümrükçü, sendika yöneticilerine ve katkı sunan herkese teşekkür ediyorum. Ülke olarak zor günlerden geçiyoruz. Krizlerin ortasında bu salgına yakalandık. Ekonomik olarak istihdam daraldı, işsizlik arttı, enflasyon tavan yaptı, çalışan emekçilerin ay sonunu zor getirdiği bir dönemdeyiz. İşçilerimiz de her türlü riski göğüsleyerek çalışmaya devam etti. Belediye işçilerimizi alnından öpüyorum. Her türlü riski alarak görevlerinin başındalar. Aldıkları ücretleri ana sütleri gibi hak ediyorlar” dedi.

GENEL-İŞ 8 NOLU ŞUBE BAŞKANI GÜMÜŞTEKİN “EN İYİ TOPLU SÖZLEŞME BİZİM”

“Ocak 2020 den bu yana 9 aylık süreç sonunda İzmir’in en iyi toplu sözleşmelerinden birini imzalayarak bitirdik. 860 kişiyi ilgilendiren sözleşmemizde en düşük günlük ücrete yüzde 26, sosyal paketlerimize yüzde 12, totalde ise yüzde 22 oranında zam almış bulunmaktayız. İkinci yılda ise enflasyon artı iki puanla sözlemimizi bitirerek İzmir’in en iyi toplu sözleşmesi olarak bitirdik. Ayrıca ikramiye sayısını artırdık. 6 kez aldığımız gıda yardımlarını da bundan sonra Çiğli kart olarak alacağız ve Çiğli sınırları içindeki perakende esnaftan ve zincir mağazalarda kullanacağız. Kazancımızı vergiye gitmeden harcayacağız. Alamadığımız banka promosyonlarımız da bize kazanım olarak geri gelecek. İstanbul Sözleşmesi’ndeki maddeleri bu sözleşmeye ekleyerek kadınlarımızı koruyacağız. Biraz pozitif ayrımcılık oldu ama kadınlarımız bizim için önemli ve değerli. Bütçesindeki daralma çok da olmasına rağmen işçisinin yüzünü güldürmek için elinden geleni yaparak en iyi zammı yapan, işçisini mutlu eden Utku Gümrükçü başkanımıza tekrar teşekkür ediyoruz” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.