Dolar 32,5884
%0.35
Euro 34,7899
%0.17
Altın 2.509,200
%0.99
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP Manisa İl Başkanı Balaban: Devlet dar gelirlinin iki aylık kirasını ödeyebilir

CHP Manisa İl Başkanı Balaban: Devlet dar gelirlinin iki aylık kirasını ödeyebilir

CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, Haber Aktif programının konuğu olarak ülke ve kent gündemine dair değerlendirmelerde bulundu. Balaban, "Her zaman yapıcı muhalefetten yanayız. Amacımız ülkede üzüm yemek. Ülkeyi birlikte en güzel günlere götürmek. Biz muhalefet olarak uyarılarımızı sürdüreceğiz. Atılacak doğru adımlara hayır demeyiz. Şu anki tabloda umut gözükmüyor ama. Ülkeye nefes aldıracak ikinci önlem paketinde emekçiler, işsizler, yoksullar, destek görürse iyi olur. Evde oturun tamam ama elektrikte, doğalgazda, suda indirim yok. Devlet iki ay dar gelirlilerin kiralarını ödeyeyim diyebilir."

  • Ege Postası
  • 21.03.2020 - 09:41

EGEPOSTASI-TV 35 ekranlarında başta Corona olmak üzere birçok konuyu değerlendiren CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, hükümetin açıkladığı ekonomik önlem paketinde işsizlerin, esnafın olmadığını belirterek, Türkiye’yi ve halkı zor günlerin beklediğini savundu.

CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, “Sayın Berat Albayrak’ın pembe tablolar çizmesi kendisi ve saray çevresi içindir. Onları dinlediğinizde Türkiye İsviçre olmuş durumda. Bu ülkede yüzde 14’lere varan işsizlik var. her 3 gençten biri işsiz. Tarımın bittiğini, ülkede iki Trakya büyüklüğünde verimli arazinin ekilmediğini insanlar biliyor. Sayın Albayrak misyonu gereği pembe tablo çizecektir. Ama o tablo sadece bir avuç azınlık içindir. Bizi zor günler bekliyor” uyarısını yaptı.

Pakette esnaf, dar gelirli, işsiz, yoksul yok

Corona virüs nedeniyle kapanan ya da kepenk kapatmak zorunda kalan işyerleri nedeniyle işsizlik oranının daha da yükseleceğine de işaret eden Manisa İl Başkanı Semih Balaban, “

Korona virüsün ölümlerin yanında binlerce insanı yaşayan ölüye çevirecektir yani işsiz yapacaktır. Bana göre işsizlik hayatta yaşayan ölü olmak demektir. CHP olarak bizim altını çizdiğimiz nokta işsizliğe karşı devletin önlem alması, halkı virüsle baş başa bırakmamasıdır. Eleştirilerimizi korkmadan yapacağız. Geçenlerde bir ekonomik destek paketi açıklandı. Burada işverenler var, sanayiciler var ama burada küçük esnaf, dar gelirliler, yoksullar, işsizler yok” diye konuştu.

Yaz tatili iptal edilsin, sınavlar yaz sonuna bırakılsın

Virüs tatili nedeniyle uzaktan eğitim yapılacak olmasını da değerlendiren İl Başkanı Balaban, sınavların ertelenmesi çağrısında da bulunarak, “Eğitimde en temel faktör öğretmendir. Öğretmenin olmadığı yerde ciddi bir eğitimden söz edilemez. Zorunluluk olduğu için destekliyorum. İnşallah en kısa sürede okullarımız açılır ve eğitim yeniden başlar. Üniversite ve lise sınavlarının ertelenmesi gerekiyor. Yaz tatilinin iptal edilerek bu boşluğun doldurulmasını istiyorum. Bu sınavların yaz sonuna bırakılması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Manisa’da son yerel seçimde kazandıkları 4 belediye sayısını en az 10’a çıkarmak istediklerini belirten CHP Manisa İl Başkanı Balaban, açıklamalarını, “Manisa’da yerelde hedefimiz aldığımız 4 belediyeyi en az 10 belediyeye çıkarmak. 4 belediyeyi biz kıl payı kaybettik. On yerde zaten seçime girmiştik. İttifak politikası gereği. Soma’da ciddi oy aldık, Kırkağaç’ta sıçrama yaşadık. Bu dört belediyeyi ikiye katlamak istiyoruz. Halk partimize teveccüh ediyor, on milletvekilinin yarısını da parlamentoya göndermek istiyoruz” şeklinde sürdürdü.

PROGRAMIN SATIR BAŞLARI:

Daha önce de söyledik, biz tabi ki ülkemizin birliği, dirliği için elimizi taşın altına koymaktan kaçınmayız ama CHP’nin özellikle 9 yıldır eleştirdiği bir konu var. AKP’nin Suriye politikası tamamen yanlıştı. Bu politikanın bedelini bugün hep birlikte ödüyoruz. İdlib’te şehit olan askerlerimiz için üzülüyoruz ama AKP’nin yanlışlarına yanlış demeye devam edeceğiz. Bizim önerdiğimiz politikalar uygulansaydı Türkiye bugün Ortadoğu bataklığında olmayacaktı, 4,5 milyon Suriyeli mülteciyle dünyanın en büyük mülteci barındıran ülkesi olmayacaktık. İşsizlik arttı, sosyal ve kültürel doku bozuldu. Ülkemiz zaten ekonomik krizle boğuşurken bir de 4,5 milyon Suriyeliye ev sahipliği yaparak daha da zor duruma geldi. Biz ırkçı da değiliz, sosyal demokratlar hiçbir zaman bu konularda ırkçı söylem içinde olmazlar. Ama bizim çözüm önerimiz somut. Mevcut rejimle anlaşıp yeniden barış ortamını sağlayıp, buradaki insanları ikna yoluyla ülkelerine göndermek. Biz de ağır bir yükün altından kurtulmuş olacağız. Politikamız yurtta barış dünyada barıştır. Ne yazık ki AKP tüm bunlardan ders almıyor. Ders almadıkça da ülkemizi zor günler bekliyor.

O olgu traji-komik bir olguydu

O tam bir trajikomik bir olguydu. Orada mültecilerin Yunanistan ve Bulgaristan sınırında uğradıkları muameleye katlanmak insan olarak mümkün değil. Orada da AKP’nin yanlış politikalarının bir sonucuydu. Orada yaşanan insanlık dramından ve milyonlarca insanın işsiz kalmasının tek sorumlusu AKP hükümetidir. Yunanistan’ın yaklaşımını kınıyoruz, kesinlikle tasvip etmiyoruz. Ama bunların kökeninde Türkiye’nin AKP yönetiminde Suriye’de uyguladığı yanlış politikalar.

Tüm önlemlere riayet edilmeli

Korona virüs insanlığı tehdit eden bir olgu olarak tüm dünyada karşımızda. Biz CHP olarak bilime inanıyoruz. Bilimin ışığında her türlü önlemi destekliyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın aldığı önlemleri destekliyoruz. Tüm yurttaşlarımıza çağrımız önlemlere harfiyen riayet edilmesidir. Ciddiye almamazlık yapmadan onunla mücadele etmeliyiz.

İşsizlik hayatta yaşayan ölü olmak demektir

Korona virüsün ölümlerin yanında binlerce insanı yaşayan ölüye çevirecektir yani işsiz yapacaktır. Bana göre işsizlik hayatta yaşayan ölü olmak demektir. CHP olarak bizim altını çizdiğimiz nokta işsizliğe karşı devletin önlem alması, halkı virüsle baş başa bırakmamasıdır. Eleştirilerimizi korkmadan yapacağız. Geçenlerde bir ekonomik destek paketi açıklandı. Burada işverenler var, sanayiciler var ama burada küçük esnaf, dar gelirliler, yoksullar, işsizler yok.

Bu önlem paketiyle ülke nefes alamaz

İç hatlarda uçak biletinin kdv’sini bire düşürdük diyor. Bunun tedbirle ne alakası olduğunu açıklasınlar. Zaten insanlar panikte. 500 bin liranın altındaki konutlarda kredilendirmenin yüzde 90’a çıkarmanın ne alakası olduğunu söyleyin. Bunlar halkın sorunlarına, işsizliğe çözüm getiren bir paket değil. Ücretsiz izne zorlanan insanlara, işsizlere bir yardım eli uzatılmamıştır. Türkiye’de ekonomik sefaleti daha da arttıracaktır. Virüs eninde sonunda yenilir. Ama esas sorun işsizliği nasıl yeneceğiz meselesidir. BM’nin en iyimser işsizlik tablosu en az 5 milyon, en kötü 25 milyon işsiz olacağı. Biz güçlü bir ekonomik yapıyla bu krize yakalanmadık. Zaten ekonomik kriz had safhadaydı. İşimiz daha da zorlaşacak. Hükümet biraz esnaf, küçük esnafı düşünen adımlar atarsa biraz nefes alınabilir. Ama bu önlem paketiyle ülke nefes alamaz, alamayacak durumda.

Bizi zor günler bekliyor

Berat Albayrak’ın pembe tablolar çizmesi kendisi ve saray çevresi içindir. Onları dinlediğinizde Türkiye İsviçre olmuş durumda. Bu ülkede yüzde 14’lere varan işsizlik var. her 3 gençten biri işsiz. Tarımın bittiğini, ülkede iki Trakya büyüklüğünde verimli arazinin ekilmediğini insanlar biliyor. Sayın Albayrak misyonu gereği pembe tablo çizecektir. Ama o tablo sadece bir avuç azınlık içindir. Bizi zor günler bekliyor. Kimseyi umutsuzluğa sevk etmek istemiyorum. Doğru politikalar üretilirse, tarım ve hayvancılık alanında milli seferberlik yapılırsa, bu ülke yine eski günlerine döner.

Devlet dar gelirlinin iki aylık kirasını ödeyebilir

Biz bekliyoruz. Her zaman yapıcı muhalefetten yanayız. Amacımız ülkede üzüm yemek. Ülkeyi birlikte en güzel günlere götürmek. Biz muhalefet olarak uyarılarımızı sürdüreceğiz. Atılacak doğru adımlara hayır demeyiz. Şu anki tabloda umut gözükmüyor ama. Ülkeye nefes aldıracak ikinci önlem paketinde emekçiler, işsizler, yoksullar, destek görürse iyi olur. Evde oturun tamam ama elektrikte, doğalgazda, suda indirim yok. Devlet iki ay dar gelirlilerin kiralarını ödeyeyim diyebilir. Suriyelilere harcanan 40 milyar doların kırkta biriyle çözüm üretebilirsiniz.

Üniversite mezunları kapı kapı iş arıyor

Üniversite mezunları kapı kapı iş arıyor ya da beyin göçü yaşıyor. İşsizlik üniversite mezunları arasında had safhadadır. Her gün onlarca iş talebiyle karşılaşıyorum. En zoru üniversite mezunlarına iş bulmak. Bu Türkiye’nin acı bir gerçeği. Bu sürecin uzaktan eğitimle öğrencilere bir şey katacağına bir eğitimci olarak inanmıyorum. Çünkü eğitimde en temel faktör öğretmendir. Öğretmenin olmadığı yerde ciddi bir eğitimden söz edilemez. Zorunluluk olduğu için destekliyorum. İnşallah en kısa sürede okullarımız açılır ve eğitim yeniden başlar. Üniversite ve lise sınavlarının ertelenmesi gerekiyor. Yaz tatilinin iptal edilerek bu boşluğun doldurulmasını istiyorum. Bu sınavların yaz sonuna bırakılması gerektiğini düşünüyorum.

Kongremiz örnek oldu

CHP diğer partilerden farklıdır. CHP’de ilçe başkanları ve il başkanları atanmaz. Delegeler tarafından seçilir. Zafer olarak algılamıyoruz. Zafer AKP’ye karşı kazanılan başarıdır bizim için. Biz bunu parti içi bayrak yarışı olarak değerlendiriyoruz. Kazanan CHP’dir. Manisa il kongresi coşku anlamında, en ufak gerginlik olmaması, katılımın çok yüksek olması anlamında Türkiye’de örnek bir kongre oldu. 649 delegemizin 642 tanesi kongreye gelerek oy kullandı. Yani yüzde 99 katılım oldu. Ben 340 oy aldım. Değerli arkadaşımız da 289 oy aldı. Oy veren vermeyen tüm delegeler başımızın tacıdır. Bu bir demokrasi anlayışıdır. Herkes farklı düşünür. Herkes beni desteklemek zorunda değil.

Parti içi eğitim önceliğimiz

17 ilçemizi gezdik, hepsine teşekkür ziyaretinde bulunduk. Önümüzdeki süreçte iki olguyu ön plana çıkaracağız. Birincisi parti içi eğitim ve kadrolaşma. Partiniz nitelikli kadrolara sahip olmazsa, iktidara gelseniz de başarılı olamazsınız. Parti içi eğitimde en önemli konulardan biri de insanları bilinçlendirmek. CHP tüzüğünü, ilkelerini, esnaf-tarım politikalarını en iyi şekilde anlatacak kadroları yetiştireceğiz. Ortak dili konuştuğumuz sürece CHP başarılı olur. Önümüzdeki günlerde bir program kurultayı olacak. İnsanların düşüncelerini alıp Manisa il örgütünün raporu olarak genel merkeze sunacağız.

Siyaset insan kazanma sanatıdır

Manisa’nın 68 beldesinden 64’üne gidip partimizi  ve öngörülerini anlattık. İşsizin, yoksulun, öğrencinin sorunuyla dertlenmezseniz insani değerlerden uzaklaşırsınız. Bunları çözmek için adımlar atacağız. İyi niyetle bu konulara el atmak ve çözüm üretmek önemli. Bizim görevimiz bahane üretmek değil çözüm üretmek olmalıdır. Bugüne kadar da hep çözüm odaklı çalıştım. Siyaset insan kazanma sanatıdır. Bir partilimin bilmeden gönlünü kırarsam o insani saniyede kaybedebilirim. Ama bir insanı kazanmak günler, haftalar alır.

44 yıldır sosyal demokrat hareketin içindeyim

Manisa’da 4 belediye başkanımız bir yıl içinde güzel işler yaptı. Halkın bize olan güveni ve ilgisi arttı. 76 yılından bu yana sol sosyalist sosyal demokrat hareketin içindeyim. 2008 yılından bu yana da CHP içinde siyaset yapıyoruz. Şehzadeler belediye başkan adayı oldum, ilçe başkanlığı yaptım. Arkadaşlarımızın tercihiyle de iki dönemdir il başkanı olarak görev yapıyorum. Semih Balaban küçük bir damladır, bu damlalar bir araya geldiğinde anlam ifade eder. Arkadaşlarımın temsilcisi olarak orada görev yapıyorum. 44 yıldır sol, sosyalist mücadelenin içindeyim.

Hedefimiz en az 10 belediye

Manisa’da yerelde hedefimiz aldığımız 4 belediyeyi en az 10 belediyeye çıkarmak. 4 belediyeyi biz kıl payı kaybettik. On yerde zaten seçime girmiştik. İttifak politikası gereği. Soma’da ciddi oy aldık, Kırkağaç’ta sıçrama yaşadık. Bu dört belediyeyi ikiye katlamak istiyoruz. Halk partimize teveccüh ediyor, on milletvekilinin yarısını da parlamentoya göndermek istiyoruz. Genel merkezimiz rüzgar estirecek, biz de o rüzgarın ilçelerde ve en ücra yerlerde hissedilmesini sağlayacağız. Güzel şeyler yapmaya devam edeceğiz. Türkiye’nin halk iktidarına, CHP’ye ihtiyacı var. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.