Dolar 32,5475
%0.11
Euro 34,9059
%0.7
Altın 2.436,380
%0.15
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP’li Yücel’den iktidara sert çıkış : Cumhuriyete ihanet içerisindeler

CHP’li Yücel’den iktidara sert çıkış : Cumhuriyete ihanet içerisindeler

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir örgütü, Cumhuriyet’in ilanının 97. yılını Konak Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirdiği tören ile kutladı. Törende Konuşan CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, iktidarın mevcut politikalarının cumhuriyeti ve cumhuriyet değerlerini zedelediğinin altını çizerek, “Bugün Türkiye’de çok tuhaf şeyler oluyor. Bugün Türkiye’de iktidarı elinde bulunduranlar Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Çağdaş, Demokratik ve Laik Cumhuriyete ihanet içerisindeler. Anayasa Mahkemesinin kararları uygulanmıyor” ifadelerini kullandı.

  • Ege Postası
  • 29.10.2020 - 14:16

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir örgütü, Cumhuriyet’in ilanının 97. yılını Konak Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirdiği tören ile kutladı.

Koronavirüs önlemleri kapsamında gerçekleştirilen törene, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’in yanı sıra, CHP PM üyesi Devrim Barış Çelik, İzmir milletvekilleri Atilla Sertel, Kamil Okyay Sındır, Tacettin Bayır, Murat Bakan, Mahir Polat, Sevda Erdan Kılıç, CHP İzmir Kadın Kolları Başkanı Nurdan Şenkal Uçar, CHP İzmir Gençlik Kolları Başkanı Burak Kotan, ilçe başkanları, ilçe belediye başkanları ve CHP İzmir il yönetimi katıldı.

Salgın nedeniyle kısa süren törende saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından İl Başkanı Yücel, İl Kadın Kolları Başkanı Uçar ve İl Gençlik Kolları Başkanı Kotan, Atatürk heykelinin önüne çelenk bıraktı.

Çelenk sunumunun ardından konuşan İl Başkanı Yücel, iktidarın cumhuriyetin gerekliliklerine göre hareket etmediğini ve cumhuriyet değerlerinin unutturulmaya çalıştığını ifade ederek, çözüm için CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP 37. Olağan Kurultayı’nda ilan ettiği 2. Yüzyıl Beyannamesi’ni işaret etti.

“CUMHURİYETİ KURMAK CEHALETLE SAVAŞMAYI GEREKTİRİYORDU”

Konuşmasına cumhuriyetin önemini hatırlatarak başlayan Başkan Yücel, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümsüz eseri Nutuk’ta da anlatıldığı gibi; ‘Türkiye Devleti’nin hükümet şekli cumhuriyettir’ diyebilmek, o dönemlerde zannedildiği kadar kolay değildi. Bunu söyleyebilmek çelik gibi bir irade, bitmek bilmeyen bir azim ve yıkılmaz bir kararlılık gerektiriyordu.  Cumhuriyeti kurmak; cehaletle, yobazlıkla ve feodaliteyle savaşmayı kaçınılmaz kılıyordu.  Kurtuluş Savaşı sonrası siyasal ve ekonomik bağımsızlığın temelini inşa etmek, sonraki çağdaşlaşma adımları içinse en cesur ve cüretli sözü söyleyebilmekti.  Vatanını, işgalcilere karşı ‘ateşten gömlekle’ savunarak adım adım zafere yürümüş bu millet, “Egemenliği kayıtsız şartsız” kendine teslim eden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve O’nun devrim mirasını asla unutmadı” dedi.

“HÜKÜMET GÜCÜN CUMHURİYETTEN GELDİĞİNİ UNUTMUŞ DURUMDA”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurucusu olduğu olduğu Cumhuriyet Halk Partisi’nin Cumhuriyeti ve onun evrensel değerlerini yaşatmayı her zaman görev bildiğini söyleyen Başkan Yücel, Kılıçdaroğlu’nun ‘İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi’ni hatırlatarak, “Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı ‘İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi’ de işte bu, ahde vefa duygusuyla ortaya çıktı. Biz CHP’liler olarak 100 yıl gözümüzün bebeği gördüğümüz cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına, ‘ama’sız, ‘fakat’sız tüm olanaklarımızla hazır olmalıydık. Bu yolda, tüm baskılara ve zorluklara rağmen kendi zaferlerimizi birer birer kazanacağımıza, tüm Türkiye’yi çağdaş demokrasiyle yeniden buluşturarak, medeniyetin ve aydınlığın yolunu yine cumhuriyet ışığında çizeceğimize inancımız tam.  Cumhuriyetimizin 97. Yılında ülkemizin çok daha iyi bir durumda, çok daha güçlü ve halkımızın varlık içinde olmasını arzu ederdik. Ancak bugünün hükümet edenleri,  ülkemize ve milletimize tüm bu olanakları sağlayacak gücün, cumhuriyetten, demokrasiden ve barıştan geldiğini unutmuş durumda” ifadelerini kullandı.

İktidarın uyguladığı iç politikaların cumhuriyet değerlerini hiçe saydığının altını çizen Yücel, “Bugün Türkiye’de çok tuhaf şeyler oluyor. Bugün Türkiye’de iktidarı elinde bulunduranlar Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Çağdaş, Demokratik ve Laik Cumhuriyete ihanet içerisindeler. Anayasa Mahkemesinin kararları uygulanmıyor. Milletvekilimiz Enis Berberoğlu yasalara ve hukuk kurallarına aykırı bir şekilde mahkum ediliyor. Milletvekilliği Anayasa’ya aykırı bir şekilde düşürülüyor. Anayasa Mahkemesi bir ihlal kararı veriyor. Ancak yargının en üstündeki Anayasa mahkemesinin kararı Yerel Mahkeme tarafından uygulanmıyor. Anayasa mahkemesi ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasıyla’ ilgili bir yasal düzenlemede anayasaya aykırılık nedeniyle iptal kararı veriyor. İçişleri Bakanı kalkıyor Anayasa Mahkemesi başkanına posta koyuyor. Bu gücü kimden alıyor, en tepedekinden. Devletin tüm kurumlarını Fethullahçı Terör örgütüne teslim ettiler, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Atatürkçü ve Vatansever Subaylarını, Gazetecileri, Akademisyenleri, bu ülkenin aydınlarını Silivri zindanlarına mahkum ettiler, binlerce Fetö’cü vatan hainini devletin kurumlarına yerleştirdiler. Şimdi kalkmışlar mahkeme kararı çıkartmışlar, Genel Başkanımız Sn. Kemal Kılıçdaroğlu’nun Türkiye Büyük Millet Meclisindeki konuşmasından oluşan ‘21 Soruda FETÖ’nün Siyasi Ayağı’ kitabını toplatıyorlar. Toplasınlar arkadaşlar, biz her ortamda bunları anlatmaya devam edeceğiz. Bu milleti balık hafızalı zannedenler, bu milleti Ata’sına, Cumhuriyete ve Cumhuriyet devrimlerine yapılan bu saldırılara seyirci kalır zannedenler, bunun öyle olmadığını ilk seçimde anlayacaklar.  Cumhuriyet ile hesabı olanların, cumhuriyet yerine başka bir rejim, demokrasi yerine başka bir yönetim şekli arayanların ve bu yolda şer odakları ile ittifak kuranların; Buna pişman olduklarında bile,  Cumhuriyet onların kendisine sığınmasına izin verecektir” diye konuştu.  

“CUMHURİYET KİMSESİZLERİN KİMSESİDİR”

Yücel, sözlerini şu şekilde sonlandırdı; “Cumhuriyet eşit yurttaşlıktır. Cumhuriyet insan haklarıdır. Din, vicdan ve inanç özgürlüğüdür. Cumhuriyet camilerden özgürce okunan ezandır. Köylünün kendi toprağıyla, kendi tohumunu buluşturmasıdır. Sınırda nöbet tutan Mehmetçiğin yüreğidir, milletin kalbindeki Atatürk sevgisidir. Cumhuriyet, kadının hayatın her alanında yer alması, gencin ülkesi ve milletinin dertleri ve sorunlarıyla ilgili korkmadan haykırmasıdır. Cumhuriyet İzmir’dir, Türkiye’dir ve kimsesizlerin kimsesidir. Onu yaşamak, yüceltmek ve payidar kılmak için verdiğimiz mücadelenin gururuyla, Cumhuriyeti bizlere armağan ve emanet eden Ata’mızın huzurunda bir kez daha haykırıyoruz. ‘Yaşasın Cumhuriyet’ Cumhuriyetin aydınlığında, asla yalnız yürümeyeceğimizin bilinci ve coşkusuyla, kurtarıcımız ve kurucumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, bu vatan için, cumhuriyet için canını veren tün şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyor, bıraktıkları emanete son nefesimize kadar sahip çıkacağımıza bir kez daha söz veriyoruz.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.