Dolar 32,5475
%0.11
Euro 34,9059
%0.7
Altın 2.436,380
%0.15
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Tunus: 'Temel sorun ülkenin devrimlerden uzaklaşması'

CHP'li Tunus: 'Temel sorun ülkenin devrimlerden uzaklaşması'

CHP Konak İlçe eski Başkanı, Türkiye Laik Oluşum Vakfı Başkanı ve Karşıyaka Belediyesi Kent A.Ş Genel Müdürü Aytekin Tunus, partisinin kurucusu Atatürk dönemindeki çalışmalar üzerine yaptığı tez çalışmasını tamamladı. Tezi onaylanan CHP’li siyasetçi Aytekin Tunus, halka yönelik projeler üreten ve reformlar yapan bir partiden iç iktidar meselelerine yönelik mücadele veren bir parti görüntüsüne ulaştıkları eleştirisini yaparak, “Temel sorun ülkenin devrimlerden uzaklaşması. Bunda bizim katkımız yadsınamaz” dedi. 'Temel sorun ülkenin devrimlerden uzaklaşması'

  • Ege Postası
  • 08.02.2018 - 11:23

HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI-Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Konak İlçe eski Başkanı ve Karşıyaka Belediyesi Kent A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Aytekin Tunus, yoğun mesaisine karşın başladığı yüksek lisans çalışmasını tamamladı.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü’nde yüksek lisans yapan ve bu çalışmasını ‘Cumhuriyet Halk Partisi’nin Atatürk Dönemindeki Çalışmaları’ başlıklı tez çalışmasıyla tamamlayan CHP Konak İlçe eski Başkanı Aytekin Tunus, doğru bilinen pek çok yanlışı öğrendiğini ve teziyle bunları bir araya getirdiğini belirterek, Atatürk ilke ve devrimlerinin yeterince anlaşılamadığını dile getirerek, “Temel sorun ülkenin devrimlerden uzaklaşması” değerlendirmesini yaptı.

İÇ İKTİDAR MESELELERİNDE MÜCADELE VEREN BİR GÖRÜNTÜ VERİYORUZ

Atatürk dönemindeki CHP’nin ülke meselelerini önceleyen, halka yönelik projeler üreten bir parti olduğunu ancak gelinen noktada daha çok iç iktidar meselelerine enerji harcayan bir görüntü verildiğini kaydeden Aytekin Tunus,

“Atatürk dönemindeki CHP ülke meselelerini önceleyen, ülkenin ayağa kalkması noktasında büyük mücadele veren, toplantı ve kongrelerinde kurultaylarında halka yönelik projeler üreten bir partiydi. Bugün geldiğimiz noktada daha çok iç iktidar meselelerine enerji harcayan bir görüntü veriyoruz” dedi.

TÜRK DEVRİMLERİ YETERİNCE ANLAŞILAMADI VE ANLATILAMADI

CHP’nin Atatürk döneminde reformlar yapmayı hedefleyen bir parti var iken, bugün ise çok partili sistem içerisinde özellikle 1950 yılından sonra iktidar olan ve istismara dayalı politik yaklaşımı olan sağ siyasi partilerle mücadele vermeye çalışan, o temel değerleri yaşatmaya çalışan bir CHP olduğunu kaydeden CHP Konak İlçe Eski Başkanı ve TÜLOV Başkanı Aytekin Tunus,  Türk devrimlerinin toplumda yeterince anlaşılamadığı ve anlatılamadığını düşündüğünü söyledi.

KOŞULLAR OLUŞTUĞUNDA BİRİKİMLERİMİ  SİYASİ ARENADA DA AKTARACAĞIM

Türkiye Laik Oluşum Vakfı’nın (TÜLOV) Başkanlığını da yürüten CHP Konak İlçe eski Başkanı Aytekin Tunus,

Bundan sonra yaşamımda buradaki öğrendiklerimi ve edindiğim bilgileri toplumun değişik katmanlarına gerek siyasi süreçlerde gerekirse diğer görev aldığım alanlarda aktaracağım. Atatürk devrimlerine yaşamımın sonuna kadar bağlı kalacağım ve halka doğru aktarılması konusunda mücadelemi vereceğim. Koşullar oluştuğu zaman birikimlerimizi siyasi arenada da aktarma şansımız olabileceğini düşünüyorum. Bilgisizliğe ve bilgi kirliliğine dayalı bir siyasi süreç yaşıyoruz. İktidara gelenler çoğunlukla aldatarak istismar ederek yalan yanlış bilgilerle halkı kandırarak iktidara geliyor ve duruyorlar. Görevimiz halkımıza doğru bilgiyi ulaştırmak” diye konuştu.

KÖYLÜLERİMİZ CHP’DEN UZAKLAŞTI, UZAKLAŞTIRILDI. BUNDA BİZİM KATKIMIZ YADSINAMAZ

Bu durumun ortaya çıkmasında kendilerinin de eksiği bulunduğu özeleştirisini yapan CHP’li siyasetçi Aytekin Tunus, birçok partilinin Atatürk ilkeleri ve Türk Devrimlerinin önemi konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını, bilgilerin çoğunun ise sığ olduğunu söyledi:  

“Türk devrimlerinin yeterince anlaşılamadığını ve anlatılamadığını düşünüyorum. Bunu CHP’de de gördüm. Parti olarak da iyi bilmiyoruz ya da eksik biliyoruz. Çoğunlukla bilmiyoruz. Yoksa bir köylünün, AKP’ye oy veren bir köylünün Atatürk ya da onun kurduğu partiyle bir derdi olamaz. Köylülerimiz Atatürk devrimleri sayesinde toprak sahibi oldu. İlim ve bilimi öğrendi. Kredi kooperatiflerinden ziraat odalarına kadar birçok önemli kurum oluşturulmuş. Uzmanlar tarafından köylüye içi dolu eğitimler verilmiş. Geldiğimiz noktada köylülerimiz, CHP’den, Atatürk’ün partisinden uzaklaştı, uzaklaştırıldı. Bunda bizim katkımız yadsınamaz.”

CHP HALKIN VE YAŞAMIN HER ALANINDA KÖKLÜ REFORMLARA İMZA ATTI ANCAK…

“CHP  halkın ve yaşamın her alanıyla ilgili köklü reformlara imza atmış bir parti. YaşadığımıZ olumlu her şeyin temeli o dönemde atılmıştır. Bugünü biraz daha iyi anlamak için teslim aldığımız bakiyeye bakmamız lazım. Erkeklerde yüzde 5, kadınlarda binde yedi okuma oranı vardı. Toplu iğne üretemeyen, sanayisi olmayan, dışa bağımlı, kapitülasyonların zulmü altındaki bir ülkeden uçak fabrikası kuran, 30’lu yıllarda ciddi sanayi hamleleri yapan, beş yıllık kalkınma hamleleri yapan, toprak reformları ve eğitimde reformlara yapan müthiş bir modernleşme süreci yaşadık” diyen CHP Konak İlçe Eski Başkanı Aytekin Tunus,

“30’lu yıllarda yurt gezilerine çıkıyor Atatürk. Atatürk birebir temas kurardı insanlarla. Tarlalara gidip köylülerle, çiftçilerle görüşürdü. Hatta köylüler çoğu zaman padişah sanıyormuş onu. ‘Padişahım hoş geldiniz’ deyince köylüler Atatürk, ‘devrim anlatılamadı’ diye düşünüp Halk Fırkası’nı kurduruyor. Maalesef partimizin devrimleri anlatma konusunda sorunu o gün de bugün de var. Şu anda yaşadığımız sorunun temeli de Atatürk ve devrimlerden uzaklaşmak” tespitini yaptı.

EN TEMEL EKSİKLİĞİMİZ DEVRİMLERİ İYİ ANLATAMAMAK

Açıklamalarını, “İlk büyük Kurultayı Sivas Kongresi olarak değerlendirilen CHP kurultaylarında, ülkeyi işgalden kurtaracak bir anlayıştan ve verilen mücadeleden, belli bir grubun sadece kendisini iktidara getirmek isteği notaya gelmişiz. CHP’nin görevi bu değil” şeklinde sürdüren Aytekin Tunus, Atatürk devrimlerinin sürdürülmesi ve halka iyi anlatılması durumunda gelişmiş ülkelerden biri olunabileceğini belirtti:

“Devrimler aynı hızla devam etseydi bugün rahmetli Turgut Özakman’ın dediği gibi biz Japonya’ya tepeden bakıyorduk. Maalesef anlatamadığımız gibi halk  sağ partilerince, dini ve milli duygular kullanılarak istismar ediliyor. Oysa doğru verilerle gittiğimiz zaman yoksul, dar ve orta gelirli grup bizim doğal tabanımız. En temel eksikliğimiz bu. Devrimleri ve önemini iyi anlatamamak.”

HALKIN ANLAYABİLECEĞİ BİR DİL TERCİH EDİLMELİ. HER CHP’Lİ BİR CUMHURİYET ÖĞRETMENİ GİBİ ÇALIŞMALI

“Her CHP’linin bir Cumhuriyet öğretmeni gibi yapılan işleri insanlara iyi anlatıp, bugünkü iktidar tarafından Ortadoğu’ya döndürülmek istenen ülkemizin tekrar çağdaşlaşma hedefine yöneltilmesi yönünde iyi çalışması lazım. Bunu yapacak tek parti CHP kadroları. CHP kadroları Cumhuriyeti ve devrimlerini iyi anlamalı. Çoğunluk yüzeysel biliyor. Daha sloganvari davranılıyor” diyen CHP Konak İlçe Eski Başkanı Aytekin Tunus, parti örgütlerinin halkla iletişim noktasında daha etkin ve yetkin kanallar oluşturması gerektiğini vurgulayarak, şu önerilerde bulundu:

“Cumhuriyet hep yaşayacak. Çünkü bu coğrafyaya Cumhuriyet bu halka yaşam ve oksijen olmuş. Özgürlük olmuş. Yani kula kulluktan tanrıya kulluğu kölelikten özgür birey olma şansını Cumhuriyet ve Atatürk değerleri ve devrimleri sayesinde elde etmiştir. Halkımızın bunun değerini çok iyi bildiğini biliyoruz. Ama halka ve gençlere aktarmak lazım. Parti örgütlerimizin halkla iletişim kurma konusunda daha etkin ve yetkin kanallar oluşturmalı. Halkımızın anlayabileceği bir dil tercih edilmeli. İktidarın yalanlarını çürütecek somut şeyler söylenmeli.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.