Dolar 32,3623
%0.14
Euro 35,0754
%0.03
Altın 2.324,300
%0.17
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP’li Sındır: Çiftçi perişan sözün bittiği yerdeyiz!

CHP’li Sındır: Çiftçi perişan sözün bittiği yerdeyiz!

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Dünya Çiftçiler Günü’nde yayınladığı mesajda tüm üreticilerin çiftçiler gününü kutladı.

  • Ege Postası
  • 14.05.2020 - 11:02

Üreticilerin 18 yılda üretimden koparılarak, toprağa küstürüldüğünü, bu nedenle Türkiye’de 42 Milyon dönüm verimli arazinin ekilip, biçilemediğini söyleyen Sındır, “Emeğini, alın terini bereketle harmanlayan tüm Çiftçilerimizin Dünya Çiftçiler Günü kutlu olsun” dedi.  

“GIDA ÜRÜN STOĞU NE DURUMDA, HANGİ ÜRÜNDEN NE KADAR MEVCUT”

Çiftçilere gereken desteğin verilmediğini bu sebeple tarımsal ürün ve gıda kıtlığı riskinin kapıda olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Sındır, “Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi corona virüsü Türkiye’de de üretim sürecini olumsuz etkiledi. Henüz geç olmadan tarım sektörünün ayakta kalabilmesi, üreticilerimizin zarar görmemesi ve vatandaşlarımızın gıda tedarikinin aksamaması için Tarım Bakanlığı ivedilikle aklın ve bilimin ışığında önlemler almalı. Corona virüs tehdidinden ülkemizin ne zaman kurtulacağını henüz bilmiyoruz. İktidara 11 Mart’tan bu tarafa sesleniyoruz. Türkiye’nin gıda ürün stoğu ne durumda, hangi üründen ne kadar mevcut diye soruyoruz ama iktidardan cevap alamıyoruz. Eğer bir eksiklik varsa, stoklarımız bu eksiği karşılayacak düzeyde m? Bu zor günlerde her hangi bir açıklamada bulunmayan Tarım Bakanlığını kamuoyunu acilen bilgilendirmeli” dedi.   

“ÇİFTÇİLERİMİZİ RAHATLATACAK ÖNLEMLER ALINMADI, ALINMIYOR”

Dar boğazda olan çiftçilerin virüs nedeniyle üretim yapamaz hale geldiğini vurgulayan Sındır, “AKP iktidarının yanlış ve yanlı tarım politikaları nedeniyle bugün 42 Milyon dönüm verimli tarım arazisi ekilip, biçilemiyor. Gıda kıtlığı riskinin kapıda olduğu bu zor günlerde ekilip, biçilemeyen verimli arazilerimizin hesabını kim verece? Maalesef 18 yılda tarım güncel siyasetin bir aracı ve oyuncağı haline geldi ve tarım sektörü hiç olmadığı kadar daraldı. Bugün çiftçilerimizin üretime devam edebilmeleri için kullanmış oldukları mazottan, gübreden, ilaçtan, elektrik vb. tüm ekip ve ekipmandan KDV ve ÖTV alınmamalı. Üretimde yaşanabilecek iş gücü kaybının önüne geçilmeli. Sermaye yetersizliğine ve fiyat yükselişlerine karşı net çözümler üretilmeli ve finansman desteği sağlanmalı. Çiftçilerimizin borçları faizsiz ertelenmeli. Çiftçilerimizi rahatlatacak bu önlemler alınmadı, alınmıyor. Çiftçi üretimden koparılarak, toprağa küstürüldü, bu nedenle Türkiye’de 42 Milyon dönüm verimli tarım arazisi üretim dışında kaldı” dedi.

“SON VİRAJDAYIZ!”

Sındır sözlerini şöyle sonlandırdı: “Çiftçinin, üreticinin kırda, köyde varlığını, yaşamını sürdürebildiği yegane üretim sektörü ve gelir kaynağının tarım olduğu unutuluyor. Çiftçi perişan, hayatta kalabilmesi için sözün bittiği yerdeyiz! Çiftçi Müjdeli haber bekliyor. Dünya Çiftçiler Günü’nde çiftçimizin sesine kulak verin. Son 18 yılda tarım ihracatımız 77.6 milyar dolarda kalmış, ithalatımız ise 104.6 milyar dolara ulaştıysa, tarımda Cumhuriyet döneminin ithalat rekorlarını kırıyorsak ve bugün Türk tarımını siyasal iktidar değil de Tarım Bakanlığı'nın tepesindeki lobiler yönetiyorsa bunun nedeni iktidarın başından beri sürdürdüğü yanlış tarım politikalarıdır. Üreticimizin sağlıklı bir gelir elde etmesini sağlamak yolunda ve çiftçimizi yeniden üretime teşvik etme noktasında son virajdayız. Daha fazla verimli arazimizin üretim dışında kalmasına razı değilsek, halkımızın gıda egemenliğini yabancı ülkelere teslim etmek istemiyorsak ivedilikle 2019 yılından kalan tarımsal destekleri hemen, 2020 yılı için belirlenen desteğin yarısı şimdi üreticimize ulaştırılmalı. Bu vesileyle emeğini, alın terini bereketle harmanlayan tüm Çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü kutlu olsun.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.