Dolar 32,3701
%0.16
Euro 34,9552
%-0.31
Altın 2.325,270
%0.21
Bist-100 9,08
%0.02

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Sındır: Bu bütçe rantın ve şahsın bütçesi

CHP'li Sındır: Bu bütçe rantın ve şahsın bütçesi

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, 2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2018 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı üzerine Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına konuştu, 2020 yılı bütçesini “Şahsım Harikalar Diyarında” bütçesine benzetti.

  • Ege Postası
  • 20.12.2019 - 10:27

Yaptığı konuşmada iktidara sert sözlerle yüklenen Sındır, “bu bütçe gerçeklikten uzak, bu bütçe hayalci, bu bütçe halkımızı tozpembe bir ülkede olduğuna inandırma bütçesi. Plansız, programsız, çalakalem bütçeye rıza göstermiyor, onay vermiyoruz. Rantın bütçesine, şahsın bütçesine karşı halkın bütçesini savunmaktan, sesimizi yükseltmekten geri durmayacağız” dedi.

“ŞAHSIM BÜTÇESİ”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı bütçeleri üzerine konuşan, bakanlıkların işlevsizleştirildiğini söyleyen Sındır, 3 bakanlığı yaptığı benzetmeler üzerinden eleştirdi. Sındır, “Ben bu üç bakanlığımıza  ‘3 İ’ bakanlıkları diyorum. Kamu Kaynaklarımızın örtülü, gizlenmiş ve fahiş giderleri ile israfın baş sorumlusu olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız, diğer bir deyimle; ‘İsrafın Bakanlığı.” İthalat ile sektörünü kalkındırabileceğini, çiftçisini, üreticisini, tüketicisini memnun edebileceğini düşünen Tarım ve Orman Bakanlığımız, diğer bir deyimle; ‘İthalatın Bakanlığı.’ Adında ‘gençlik’ ve ‘spor’ gibi dinamizmin ve sağlıklı nesillerin beklentisini taşıyan ancak gençlerimize umutsuzluk, durağanlık, başıboşluk ve yüzde 27’lere varan işsizlikten başka bir gelecek sunamayan Gençlik ve Spor Bakanlığımız, diğer bir deyimle ‘İşsiz Gençliğin Bakanlığı.’ Bugün genel kurulumuzda bu bakanlıkları konuşacağız. Bu bütçeye en doğru tanım; Sayın Cumhurbaşkanının da kendisini tabir ettiği gibi; ‘Şahsım’ Bütçesi olacaktır’ Bu bütçe tek adamın, Cumhurbaşkanının şahsi bütçesidir” dedi.

“BİLMECE VE MASAL BÜTÇESİ”

2020 bütçesinin gerçekçilikten uzak, doğrulardan yana olma özelliği taşımayan hayalci bir bütçe olduğunu ifade ederek sözlerine devam eden Sındır, “halkımızı tozpembe bir ülkede uyutma çabası içindesiniz. Bu bütçe özellikle KÖİ (Kamu Özel İşbirliği) projelerinde olduğu gibi ticari sırlarla, bütçe tertiplerinin aralarında sırlanmış ve bir bilmece haline dönüşmüş çeşitli ödenekler ile gerçekleri örtmeye çalışan ‘Bilmece ve Masal Bütçesi’dir. Aslında şöyle demek belki daha doğru olacaktır; “Şahsım Harikalar Diyarında Bütçesi. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nda bazı ilkeler tanımlanmıştır ama bu bütçede bu çok temel ilkelere dahi uyulmamıştır. 2019-2023 yılları dönemini kapsayan 11. Kalkınma Planı dahi 1 yıl gecikmeli yürürlüğe girmiştir. Yasal olarak genel bütçe ödeneklerinin yüzde 2’sine kadar Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesine yedek ödenek konulabilir hükmü olsa da, 2018 yılında bu oran Bütçe Kanunu’nun 6. Maddesine dayandırılarak yüzde 7.2’yi bulmuştur. Anayasanın 161. Maddesinde yer alan; ‘Harcanabilecek tutarın Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle aşılabileceğine dair bütçe kanununa hüküm konulamaz’ hükmü de ihlal edilmiştir” dedi.

“BARİ TORBA BÜTÇE KANUNU GETİRİN OLSUN BİTSİN”

Toplam 134 adet kamu idaresine yedek ödenekten aktarma yapıldığı ifade ederek sözlerine devam eden ve iktidara yüklenen Sındır, “yılsonu gelir ve gider tahminlerinin gerçekleşme oranlarında büyük sapmalar var. Görülen o ki; hükümet, kervanı yolda düzmekte. Madem hukuk, anayasa, kanunlar yok sayılıyor, Sayın Cumhurbaşkanı, nam-ı diğer ‘Şahsım’, bütçesi için, bizi hiç yormasın, hep yaptıkları gibi getirsin bir ‘Torba Bütçe Kanunu’, 6. maddesindeki yüzde 10 yedek ödenek üst sınırını yüzde 100’e çıkarsın bütün kurumların ödeneklerini koysun tek kalem yedek ödeneğe, yıl içerisinde ne zaman nerede ihtiyaç varsa oraya aktarıversin.  Olsun bitsin. Gerçekler maalesef acı. Böyle bütçe uygulaması olmaz. Bu bütçe plansız, bu bütçe programsız, bu bütçe çalakalemdir. Rantın ve şahsın bütçesine karşı halkın bütçesini savunmaktan, sesimizi yükseltmekten geri durmayacağız” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.