Dolar 32,3126
%0.19
Euro 35,1391
%0.05
Altın 2.292,930
%0.68
Bist-100 9,07
%2.98

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Sertel'den 'Varlık Fonu' çıkışı

CHP'li Sertel'den 'Varlık Fonu' çıkışı

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, Türkiye’nin en önemli şirketlerinin, bankalarının Varlık Fonu’na devredilerek Sayıştay ve Meclis denetiminden çıkmasının yaratacağı olası tehlikelere dikkat çekti.

  • Ege Postası
  • 15.02.2017 - 10:27

CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, PTT ile ilgili Sayıştay’ın 2015 yılı denetim raporunda yer alan bilgilere göre; Kocaeli Dilovası PTT merkezinde çalışan güvenlik görevlisine, Dilovası HGS Otoyol Acenteliği verildiği ve bu kişinin kurumu bir yıl içinde 1 milyon 414 bin 896 lira (eski parayla 1 trilyon 414 milyar) zarara uğrattığını belirtti. 

Sertel, "PTT Genel Müdürü iken 2014 yılında Danıştay üyeliğine atanan (kamuoyunun hafızasında PTTCell’in açılışında Bakan Binali Yıldırım’dan aldığı parayla yer edinen) Osman Turan döneminde gerçekleşen olay hakkında soruşturma açılıp açılmadığı ise bilinmiyor" dedi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, Türkiye’nin en önemli şirketlerinin, bankalarının Varlık Fonu’na devredilerek Sayıştay ve Meclis denetiminden çıkmasının yaratacağı olası tehlikelere dikkat çekerek, denetimsizliğin suiistimallerin ve zimmet suçlamalarının artmasına neden olabileceğini söyledi.

HEM ÇALIŞAN HEM ACENTE

KİT Komisyonu üyesi olarak Sayıştay raporları doğrultusunda kamu kurumlarını denetlediklerini belirten Sertel, önümüzdeki yıldan itibaren bu denetimlerin yapılamayacağını söyledi. PTT ile ilgili Sayıştay raporlarına yansıyan bilgileri paylaşan CHP’li Sertel, şunları söyledi:

“Kocaeli Dilovası PTT merkezinde güvenlik görevlisi olarak görev yapan bir şahsa, Dilovası HGS Otoyol Acenteliği verilmiş, ilgili personel acentelik vazifesinden kaynaklanan PTT borçlarını kapatmadığı gibi, bahsedilen şubede kurduğu ikili ilişkilerde Dilovası Merkez müdürünün ve diğer personelin şifrelerini kullanarak borçlarını ödemediğinden dolayı adına tahsis edilen kredi hesabını açmış ve böylelikle PTT’ye borçlarını ödemeden işlem yapmaya devam etmiştir. Bahsedilen hadise 13/09/2012 ile 15/11/2013 tarih aralığında vuku bulmuş, bir yıllık süre zarfında bu kişi bahsedilen yöntemle 1 milyon 414 bin 896 lira PTT’yi zarara uğratabilmiştir. Bu şahıs hakkında ve bu şahsın yaptıklarına göz yumanlar hakkında bir işlem yapılıp yapılmadığı, bu şahsın kim olduğu, o dönemde Dilovası PTT’de görev yapan müdürün kim olduğu, hangi şartlara istinaden bu şahsa HGS acenteliği verildiği raporlara yazılmamıştır. Çünkü burada sorgulanması gereken hususlardan birisi ve en önemlisi, acentelik faaliyetini yürüten bir kişinin PTT’de nasıl çalıştırılabildiğidir. Devleti zarara uğratanların cezalandırılıp, cezalandırılmadığıdır. Varlık Fonu yöneticilerinden ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan’dan bu konuda kamuoyu adına bir açıklama bekliyorum.”

23 MİLYONLUK HIRSIZLIK, ZİMMET…

PTT’nin ana hizmet faaliyeti dışındaki şüpheli alacaklarının 2015 yılında 23 milyon 252 bin olduğu bilgisini veren CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “23 milyon TL şüpheli hale gelen alacağın tamamına yakını yapılan işlemlerin kontrol eksikliğinden dolayı çalınan veya zimmete geçirilen paralardan oluştuğu Sayıştay raporlarına yansımış. Sayıştay denetimlerine rağmen bunların yaşandığı ve önlemediği PTT ve Varlık Fonu’na devredilen diğer şirketlerin neden denetlenmesi gerektiğini bu rakamlar açıkça ortaya koyuyor” diye konuştu. 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.