Dolar 32,3496
%0.31
Euro 35,0999
%-0.06
Altın 2.307,710
%1.32
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Sertel'den Cumhur İttifakı'na itfaiyeci çıkışı!

CHP'li Sertel'den Cumhur İttifakı'na itfaiyeci çıkışı!

Üç yüz yıldan fazla geçmişi olmasına rağmen Türkiye’de meslek olarak kabul edilmeyen itfaiyecilerin beklediği müjdeli haber Meclis’ten çıkmadı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel’in itfaiyeciliğin meslek olarak kabul edilmesi ve özlük haklarının iyileştirilmesine yönelik verdiği kanun teklifi AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. CHP'li Sertel'den Cumhur İttifakı'na itfaiyeci çıkışı

  • Ege Postası
  • 19.02.2020 - 10:45

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda değişiklik öngören kanun teklifi TBMM İçtüzüğü’nün 37’nci maddesi gereğince doğrudan Genel Kurul’da görüşüldü. Dünyanın birçok ülkesinde saygın mesleklerin başında gelen itfaiyeciliğin ülkemizde de meslek olarak kabul edilmesi için kanun teklifi veren CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “Bu partiler üstü bir durum. Yangın, deprem, sel, çığ demeden her türlü göreve fedakarca koşan itfaiyecilerimizin haklarını teslim etmeliyiz” dedi.

SAYGIN MESLEKLERDEN BİRİ

Bugün Türkiye’de yüksekokullarıyla, meslek liseleriyle itfaiyeciliğin tabela üzerinde meslek olarak kabul edildiğini ancak kanunen tanınmadığını ifade eden Sertel, şunları söyledi:

“Her türlü felakette itfaiyeciler yanımızda. Trafik kazalarından yangına, göçükten sel felaketine, depreme kadar, suda boğulmalardan hayvan kurtarmaya kadar itfaiyeciler gerçekten zor ve meşakkatli bir iş yapıyorlar. Dünyanın her yerinde meslek olarak kabul edilen, Hollanda'da, Danimarka'da, Amerika'da en yüksek ücreti alan iş grubunda olan itfaiye teşkilatının ülkemizde de aynı statüde olması gerekiyor. İtfaiyeciliğin, bugün, Türkiye içerisindeki idari hizmetler sınıfından çıkarılarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36'ncı maddesine ekleme yapılarak ‘itfaiye hizmetleri sınıfı’ olarak, itfaiyeciliğin bir meslek olarak kabul edilmesi gerekiyor.”

ŞEHİT SAYILMIYORLAR

Konuşmasında Van’daki Çığ faciasında yaşamını yitiren itfaiyecilere de değinen CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, itfaiyeciliğin meslek olarak kabul edilmediği gibi görevi başında yaşamını yitirenlerin de kanunen şehit sayılmadığını hatırlattı. Sertel, şöyle devam etti:

“Geçtiğimiz 4-5 Şubat tarihlerinde Van'ın Bahçesaray ilçesinde çığ düştü. Orada Emrullah Ensari amirimizi kaybettik, Fevzi Sevinç'i kaybettik. Emrullah Ensari 3 çocuk babasıydı, tecrübeli bir itfaiyeciydi. 48 yaşındaki itfaiyeci Fevzi Sevinç ise evli ve 8 çocuk babasıydı. Bu insanlar şehit olarak tabuta konuldu ama şehitlik kendilerine verilmedi. Şu anda 1 kişi daha çığın altında. Yedi ay önce Van Büyükşehir Belediyesinde itfaiye eri olarak göreve başlayan Mehmetcan Taşdemir, ikinci çocuğunu kucağına aldıktan sonra doğum iznindeyken çağrıldığı görevine koştu ve çocuğunun henüz kırkı çıkmadan çığın altında kaldı ve hâlâ çığın altında. Can kurtarırlar ama meslek değiller, can verirler ama şehit değiller. Tüm itfaiye teşkilatı buradan çıkacak müjdeli haberi bekliyor. Gelin partiler üstü bu konuyu oylayalım ve itfaiyeci kardeşlerimize haklarını teslim edelim.”

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’in Meclis kürsüsünden yaptığı konuşmanın ardından 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda değişiklik öngören ve itfaiyeciliği ayrı bir meslek grubu olarak tanımlamayı içeren kanun teklifi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.