Dolar 32,3194
%0.21
Euro 35,1068
%-0.04
Altın 2.295,660
%0.8
Bist-100 9,05
%2.72

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Polat'tan Kiraz çıkışı: İZSU Şantiyesi kurmak istedik, alanı vermediler!

CHP'li Polat'tan Kiraz çıkışı: İZSU Şantiyesi kurmak istedik, alanı vermediler!

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Mahir Polat, AK Parti iktidarının Kiraz’da alınan kararlarla ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer üzerinde yapılan algıyı operasyonunu eleştirdi. Polat, “AK Parti’nin İzmir’e hizmet gibi bir derdi yok. Kiraz’a İZSU şantiyesi kurmak istedik, izin vermediler. Apar topar tapuyu ilçe belediyesine verdiler. Üniversite ve sağlık alanına değil, konut ve ticaret alanına karşıyız” diye konuştu. CHP'li Polat'tan Kiraz çıkışı!

  • Ege Postası
  • 17.03.2020 - 09:57

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Çevre Komisyonu Üyesi Mahir Polat, Kiraz İlçesi’nde yaşanan olayları değerlendirerek, Başkan Soyer üzerinde algı operasyonu yapıldığını vurguladı. Polat, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Kiraz Belediyesi arasında tartışma konusu olan olayları detayları ile birlikte açıkladı.

İZSU ŞANTİYESİ KURMAK İSTEDİK, ALANI VERMEDİLER!

AK Parti’nin İzmir’e hizmet gibi bir derdi olmadığını belirten Polat, “Kiraz’da 2014 yılında Büyükşehir Yasası ile Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu’ndan gelen bir parsel, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi. Verilen bir parselin alanı toplam 4.824 metrekare. Alanı vermelerinin sebebi ise üzerinde mezbaha olması. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak burayı alıp, yeniden planlama yaparak modern bir mezbaha yaptık. Birde bu alana sadece Kiraz’a su verecek şekilde İZSU şantiyesi yapmak istedik. Ama yeni planlamada 4.824 metrekare içerisinde 192 metrekare, Kiraz Belediyesi’nin üstüne çıkıyor. Kiraz Belediyesi’nden bu 192 metrekareyi istiyoruz, zaten onlara hizmet edeceğiz. Kabul etmediler. Kamulaştırmak istedik. Kamulaştırma kararını meclise getirdiğimizde, anında Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu apar topar toplanıyor, alanın tamamını alıp Kiraz Belediyesi’ne veriyor.  Karar meclisinden de birkaç gün önce tapusunu çıkartarak Büyükşehir’in elinden alıyorlar” dedi.

PLANA UYGUN DEĞİL!

Tartışma konusu olan planın üst ölçekli plana uygun olmadığını söyleyen Polat, “Kiraz Belediyesi’ne ait. 1/25.000 ölçekli plan yapılırken Kiraz Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi’ne diyor ki; “Burayı üniversite alanı ve hastane alanı olarak planlayalım buraya sağlık bilimleri yüksekokulu getireceğiz yapacağız yanında da bir hastanesi olsun” Büyükşehir Belediyesi bu isteği makul görüyor ve kabul ediyor.  Plan böyle çalışılırken Bakanlıktan bir anda 1/25.000, 1/5.000 ve 1/1000’lik bir plan geliyor. Ve bu planda hastane ve üniversite alanı çok küçültülüp konut ve ticaret alanı haline getiriliyor.  İzmir Büyükşehir Belediyesi bu planlara olumsuz görüş bildiriyor. Bakanlık planı bu şekilde onaylayınca Büyükşehir Belediyesi itiraz ediyor. 2018 Kasım’da bakanlık itirazı reddediyor. İtirazdan sonra Büyükşehir bu planın hem üst ölçekli plana uygun olmadığı hem de üniversite ve hastane alanının küçültülüp konut ve ticarete dönüşmesinin kentleşmeye uygun olmadığını söyleyip dava açıyor. Bilirkişi raporları geldikten sonra Büyükşehir Belediyesi’nin davasının görülebilir olduğunu düşünüp yürütmeyi durdurma kararı veriyor. Büyükşehir’in iptal isteği üniversite ve hastane alanına değil, bu alanın konuta dönüştürülmesidir” diye konuştu. 

KİRAZ’A YATIRIMLAR ENGELLENİYOR

Planlamada hukuksuzluğun olduğunu vurgulayan Polat, “Teknik olarak, bir parseli 10-15’e bölüyorlar. Fakat plan tekniği açısından yasal olarak plan kesinleşmeden uygulama yapılamaz. Plan bölünemez. Burada usulsüzlük yapılarak plan kesinleşmeden uygulamasını da yapıyorlar. Yaşanan olaylarda AKP’li siyasetçiler algı operasyonu yaparak Tunç Soyer’i eleştiriyor. Fakat İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kiraz’a yatırımları ve planları engelleniyor.
İzmir’e hizmet denildiğinde en son eleştirilecek kişi Başkanımız Tunç Soyer’dir.  Özellikle vurgulamakta fayda var. Hem Karabağlar’da hem de Kiraz’da üniversitenin yapılması için desteğimizi açıkça beyan ediyoruz. Ama bu alanların konut alanı olmasını istemiyoruz” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.