Dolar 32,3752
%0.18
Euro 34,9699
%-0.27
Altın 2.325,650
%0.23
Bist-100 9,08
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Polat'ın önergesine Bakan Dönmez'den yanıt

CHP'li Polat'ın önergesine Bakan Dönmez'den yanıt

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat’ın Türkiye’de faaliyetine devam eden kaç HES, JES ve RES bulunduğuna ilişkin sorularına Enerji Bakanı Fatih Dönmez yanıt verdi. Bakan Dönmez, üretim faaliyetinde bulunan 170 lisanslı rüzgar enerjisi santrali, 42 jeotermal enerji santrali ile 47 termik santral bulunduğunu belirterek, halen yürürlükte olan ve işletme izni bulunan maden sahası sayısının ise 8 bin 509 olduğunu bildirdi.

  • Ege Postası
  • 06.11.2018 - 10:10

TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat’ın Türkiye’de faaliyete devam eden kaç Hidroelektrik Santral (HES), Jeotermal Enerji Santrali (JES) ve Rüzgar Enerji Santrali (RES) bulunduğuna ilişkin soru önergesine Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’den yanıt geldi. Bakan Dönmez, Türkiye’de üretim faaliyetinde bulunan 170 adet lisanslı rüzgar enerjisi santrali, 42 adet jeotermal enerji santrali ile 47 termik santral bulunduğunu, halen yürürlükte olan ve işletme izni bulunan maden sahası sayısının ise 8 bin 509 olduğunu bildirdi.

CHP’Lİ POLAT SORMUŞTU

CHP’li Polat, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, İzmir başta olmak üzere “temiz enerji” adı altında ülkemizdeki tarım alanları ve meraları üzerine çok sayıda Hidroelektrik Santral (HES), Jeotermal Enerji Santrali (JES), Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve madenler yapıldığını anımsatmıştı. Halen projesi ve ÇED süreci devam eden çok sayıda proje bulunduğunu ifade eden Polat, “Bu projeler nedeniyle tarım alanları, doğal alanlar ve çevre geri dönüşü olmayan bir biçimde tahrip edilmektedir” açıklamasında bulunmuştu. Polat, önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle ülkemiz genelinde faaliyete devam eden kaç santral bulunduğunun açıklanmasını istemişti.

SANTRAL SAYILARI

Bakan Dönmez, CHP’li Polat’ın soru önergesine verdiği yanıtta, üretim faaliyetinde bulunan 170 adet lisanslı rüzgar enerjisi santrali, 42 adet jeotermal enerji santrali ve yerli kömür, ithal kömür, asfaltit gibi fosil yakıt kullanarak elektrik üreten 47 adet termik santral bulunduğunu söyledi. Soma’da maden kazasının meydana geldiği 13 Mayıs 2014’ten bu yana 10 linyit/kömür işletme izni verildiğini bildiren Dönmez, “Ayrıca halen yürürlükte olan 8 bin 509 adet farklı işletme izni olan maden sahası bulunmaktadır” diye konuştu.

“SANTRALLERDE DÜZENLİ DENETİM YAPILIYOR”

3213 sayılı Maden Kanunu hükümleri doğrultusunda ruhsat sahipleri tarafından mülkiyet izni, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ÇED Gerekli Değildir/Olumluluk Belgesi, Valilik/İl Özel İdarelerinden GSM kapsamında işyeri açma ve çalışma ruhsatı ile varsa diğer alınması zorunlu olan tüm izinler ilgili bakanlık ve kurumlardan alınmadığı sürece işletmeye izin belgesi verilmediğini ifade eden Dönmez, “Mevcut durumda üretimde olan santrallerin ÇED sürecinden sonraki denetimleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Madenlerde ise mevzuat çerçevesinde düzenli olarak denetimler yapılmakta olup, izinsiz faaliyet gösterildiği veya çevre ve insan sağlığına zarar veren faaliyette bulunduğunun tespiti halinde faaliyetler durdurulabilmektedir” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.