Dolar 32,4837
%0.22
Euro 34,5892
%0.28
Altın 2.474,270
%-0.36
Bist-100 9.529,00
%-1.56

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP’li Kılıç: Tarım arazilerini koruduklarını sanıyorlar

CHP’li Kılıç: Tarım arazilerini koruduklarını sanıyorlar

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç’ın, “İzmir’in 16 ilçesinde jeotermal sahasının kiraya verilmesi” ile ilgili soru önergesini yanıtladı.

  • Ege Postası
  • 30.01.2020 - 12:54

Soru önergesinin cevabına bakıldığı zaman “yanıtlanmadı” denilse daha doğru olacağını belirten Av. Kılıç, Bakan Pakdemirli’nin cevabının kanunları hatırlatmaktan ibaret olduğunu bildirdi.

     
Av. Sevda Erdan Kılıç, Bekir Pakdemirli’nin cevabında şunları kaydettiğini ifade etti: “Ülkemizde, 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu kapsamında hangi sınıf tarım arazisinin hangi şartlarda hangi yatırımlar için tarım dışı amaçla kullanılacağı düzenlenmiş olup, birinci derecede önemli tarım arazilerinin tarım dışı amaçla kullanılması engellenmiş ve korunması sağlanmıştır.  

    
5403 sayılı Kanun ile ülkemizde tarım arazileri üzerinde hiçbir şekilde plansız veya izinsiz yapılaşmaya izin verilmemektedir. İzinsiz yapılması halinde 5403 sayılı Kanunun 20’inci ve 21’inci maddeleri kapsamında işlem tesis edilmektedir.

     
Jeotermal faaliyetlerine verilecek izinler Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının görev, yetki ve sorumluluk alanına girmektedir. Jeotermal enerji santrallerinin denetimi Bakanlığımız görev alanında yer almamaktadır. Ayrıca Bakanlar Kurulu Kararı ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ülkemiz genelinde 265 adet ‘Büyük Ova Koruma Alanı’ ilan edilerek tarım arazilerinin korunması sağlanmıştır.”

     
Av. Kılıç, Pakdemirli’nin; “5403 Sayılı Kanun kapsamında tarım arazileri üzerinde izinsiz yapılaşmaya izin verilmediğini, izinsiz yapılması halinde kanunun ilgili maddelerine göre işlem tesis edildiğini” kaydettiğini belirterek, şu hususları vurguladı: “Sayın Bakan, biz sizden, hangi kanuna göre ‘tarım arazileri üzerinde izinsiz yapılaşmaya izin verilmediğini’ sormuyoruz; tarım arazilerini korumak için ne gibi önlemler aldığınızı soruyoruz. Ama siz bu önlemleri açıklamak yerine – muhtemelen bir önlem almadığınız için – kanunu hatırlatıyorsunuz. Sizin göreviniz kanunu hatırlatmak değil; kanunda yazılı olanı uygulamak, yani tarım arazilerinin tarım dışı amaçla kullanılmasını engellemek, bu araziler üzerinde yapılaşmaya izin vermemek ve izinsiz bina yapılanlara da ceza uygulamak.”


Sormadığımız soruları sormuşuz gibi farz ederek yanıtladı”

CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin, “Jeotermal faaliyetlerine verilecek izinler Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının görev, yetki ve sorumluluk alanına girmektedir. Jeotermal enerji santrallerinin denetimi Bakanlığımız görev alanında yer almamaktadır.” diyerek de konuyu saptırdığını belirterek, “Bakanlık, sorduğumuz sorulara cevap vermek yerine, sormadığımız soruları sormuşuz gibi farzederek cevap vermeyi tercih etmiştir. Keşke sorduğumuz soruları ‘sormuşuz gibi farzederek’ onlara cevap verseydiniz! Daha makbule geçerdi! Biz size, jeotermal faaliyetlerinin izinleri ve enerji santrallerinin denetiminin hangi bakanlığın görev alanında olduğunu sormuyoruz, kaç tane jeotermal tesis olduğunu, bunların ne kadarlık alanları kapsadığını ve tarım arazilerine uzaklığı ya da yakınlığını soruyoruz. Bu sorulara cevap verseydiniz, konuyla ilgili daha detaylı ve tatmin edici bilgi vermiş olurdunuz.” dedi.
 

Bakan Pakdemirli’nin, “Bakanlar Kurulu Kararı ve Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ülkemiz genelinde 265 adet ‘Büyük Ova Koruma Alanı’ ilan edilerek tarım arazilerinin korunması sağlanmıştır” diyerek, yine önergedeki sorulara cevap vermekten kaçındığını ifade eden Av. Kılıç, şunları kaydetti:


“İzmir’in 16 ilçesindeki verimli tarım arazileri jeotermal tesis bahanesiyle yok edilecek, bu işletmelerin olduğu yerlerde kanser vakalarının artışı söz konusu olabilecek, binlerce yıldan beri üretilen ve kutsal ürün olarak kabul edilen incir ve zeytin ile dünyaca ünlü sultaniye üzümü ve kestane, jeotermal enerji santrallerinin bıraktığı atık ve yarattığı hava koşullarından olumsuz etkilenecek ama siz bunlarla ilgili ne yapıldığını ya da yapılacağını açıklamak yerine, ‘265 büyük ova koruma alanı’ ilan edilerek tarım arazilerinin korunmasının sağlandığını açıklayacaksınız. Bu resmen bizimle, vatandaşla dalga geçmektir. Artık dalga geçmeyi bırakın da gerçekten tarım arazilerinin yok olmaması için ne yapıldığını açıklayın. Fakat onu da açıklayamıyorsunuz, çünkü buraları korumak yerine tam tersine rant uğruna yok etmenin çabası içerisinde oldunuz iktidarınız boyunca.


Tarım arazilerini koruduğunuzu söylüyorsunuz ama aslında koruyamadığınız ve bunu da başta Bakan Bekir Pakdemirli olmak üzere bütün bakanlık bürokratları bildiğiniz için, nasıl koruduğunuzu bir türlü açıklayamıyorsunuz. Ama zamanı geldiğinde biz sizin tarım arazilerini nasıl korumadığınızı, rant uğruna nasıl birilerine peşkeş çektiğinizi, kimlerin bundan zengin olduğunu tek tek açıklayacağız; kimsenin bundan şüphesi olmasın.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.