Dolar 32,3817
%0.2
Euro 35,0295
%-0.1
Altın 2.326,350
%0.26
Bist-100 9,14
%0.69

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Kılıç'tan Bakan Koca'ya 15 soru

CHP'li Kılıç'tan Bakan Koca'ya 15 soru

CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, “Koronavirüs sonrası ülkemizdeki son durum ve sağlık çalışanlarının yaşadığı sıkıntılar” hakkında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi sundu.

  • Ege Postası
  • 26.03.2020 - 09:28

Sağlık Bakanı Koca'nın 11 Mart tarihinde Türkiye'de ilk Koronavirüs vakasının tespit edildiğini duyurduğunu aktaran Av. Kılıç, 15 günün sonunda tanı konup tedavilerine başlanan Koronavirüs hasta sayısının 2.433’e ulaştığını ve bu hastalıktan vefat eden kişi sayısının da 59’a yükseldiğini bildirdi. Sevda Erdan Kılıç, ancak test yapılan kişi sayısının hala az olmasından dolayı tanı konan hasta sayısının da az olduğunu kaydederek, sağlık çalışanlarının, "dışarıda hala hastalığı grip gibi atlatan, taşıyıcı konumunda olan yüzlerce belki de binlerce vatandaşın olabileceğini" vurguladığını bildirdi.

CHP’li Sevda Erdan Kılıç, bu aşamada Türk Tabipleri Birliği gibi sağlıkla ilgili STK’ların önerilerinin dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

Sağlık çalışanlarımızın pandemide öncelikli gereksiniminin; salgın dönemiyle sınırlı performans düzenlemesi değil, enfeksiyondan korunacakları yeterli kişisel ekipmanın temini ve alt yapı ile koordinasyonda herhangi bir eksiklik yaşanmayacağına dair güvenin sağlanması olduğunu kaydeden Av. Kılıç, sağlık çalışanlarımızın kendilerinin ve yakınlarının hayati riskine rağmen ihtiyaç duyulan her yerde; kamu ve özel tüm hastanelerde, aile sağlığı merkezlerinde, işyerlerinde, ambulanslarda, evde bakım hizmetlerinde gece-gündüz demeden COVID-19 tanılı/şüpheli bütün yurttaşların yanında olduklarını ve bunun için bütün sağlık çalışanlarına bu olağanüstü çabalarından dolayı minnet duyduğunu belirtti.

Sağlık Bakanı Koca'ya seslenen Av. Kılıç, “Hastane ekipmanları sağlık çalışanlarımızın vakalara müdahale etmesi açısından yeterli m? Korona virüs hastası yurttaşlarımızın tedavisi için hastane ekipmanları yeterli m? Korona virüs şüphesi taşıyan yurttaşlarımız için yeterli sayıda test var m? Bu testler ücretli mi'” sorularını yöneltti.

“Sağlık çalışanlarının sağlığı korunmadan virüsle mücadele edilemez "

CHP İzmir Milletvekili Kılıç, sağlık çalışanlarının yüzde 38’inin eldiven, yüzde 52’sinin önlük/forma, yüzde 60’ının maske, yüzde 71’inin tek kullanımlık önlük/tulum, yüzde 74’ünün siperlik gözlük ya da koruyucu gözlük, yüzde 78’inin ise N95 maske bulmakta sorun yaşadıklarını belirtti. Öncelikli olarak hekimlerin bu salgınla karşı karşıya kaldığına işaret eden Av. Sevda Erdan Kılıç, “Bu nedenledir ki hekimlerin kişisel koruyucu ekipman eksiklikleri bir an önce giderilmelidir.” dedi.Kılıç, salgın nedeniyle iktidar tarafından açıklanan 100 milyar TL’lik pakette halkın sağlığı için tek bir kuruş bile ayrılmamasının da ibretlik bir durum olduğunu ifade etti.

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, “akşam alkışlarının” hekimler ve sağlık çalışanlarının morallerini yükselttiğini, güç verdiğini ancak bu zorlu mücadelede Sağlık Bakanlığı ve iktidarın, hekimlerin “alkış dışında” ekipman gibi taleplerini de karşılaması gerektiğini vurguladı.

COVID-19 bulaştığı kuşkulanılan tüm sağlık çalışanlarına ivedilikle uygun tanı testi uygulanması ve bu çalışanların yakından izlenmesi gerektiğine işaret eden Av. Kılıç, “Özellikle triyaj, COVID-19 poliklinikleri, servisleri ve yoğun bakımlarında çalışanlar başta olmak üzere, olası teması olan sağlık çalışanlarının mesai dışında evlerine gitmeden kalabilecekleri ve dinlenebilecekleri yerlerin planlaması yapılmalıdır.” dedi.

“Koronavirüs tanısı konulan hasta sayısı il il açıklanmalı ve yurttaşlarımız hangi ilde kaç hasta var bilmelidir"

CHP’li Kılıç, Koronavirüsle mücadele ederken şeffaf olmanın önemine işaret ederek, şunları kaydetti:

“Halk sağlığını ilgilendiren kriz anlarında bilginin doğru şekilde verilmesi; halkın paniğe kapılmaması, yeterli önlemi alabilmesi ve manipülasyona uğramaması adına önemlidir. Biz de Korona Virüs ile mücadele ederken şeffaf olmalıyız. Vaka sayıları il il açıklanmalı ve yurttaşlarımız hangi ilde kaç hasta var bilmelidir.

Virüsle ilk tanışan ve oradan dünyaya yayılan ülke olan Çin’de şeffaflığın ne kadar önemli olduğunu hep birlikte gördük. Çin, virüsün ilk çıktığı andan itibaren tanı konulan hasta ile vefat eden kişi sayılarında şeffaf olmuş ve gerçek sayıları açıklamıştır. Bu nedenle de 1,4 milyar nüfusu ile dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin’de bugün tecrit uygulamalarının kısmen kaldırıldığını, kurulan hastanelerin kapatıldığını ve hayatın yavaş yavaş normale dönmeye başladığını görmekteyiz.” 

CHP’li Kılıç, salgınla mücadelede; güvenlik soruşturması uygulamasına ilişkin Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen göreve başlatılmayan hekimler ile haklarında kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan, beraat eden, haklarında dava açılmayıp KHK ile kamudan ihraç edilen sağlık çalışanlarının göreve başlatılmasının önemli bir adım olacağını vurguladı.        

CHP İzmir Milletvekili Kılıç, bu aşamada hem salgın hem de milli güvenlik açısından askeri hastanelerin yeniden açılmasının da salgınla mücadeledeki önemini vurguladı.

SORU ÖNERGESİ

CHP’li Sevda Erdan Kılıç, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde ise şu soruların yanıtlanmasını istedi:

Hastane ekipmanları sağlık çalışanlarımızın vakalara müdahale etmesi açısından yeterli midir'

Korona virüs hastası yurttaşlarımızın tedavisi için bu hastane ekipmanlarının yeterli olduğunu düşünüyor musunuz'

Korona virüs şüphesi taşıyan yurttaşlarımız için yeterli sayıda test var mıdı? Bu testler ücretli midir'

Hekimlerin kişisel koruyucu ekipman eksiklikleri ne zaman giderilecektir'

İktidarın açıkladığı 100 milyar TL’lik pakette halkın sağlığı için neden tek bir kuruş bile ayrılmamıştır'

Koronavirüs bulaştığı kuşkulanılan tüm sağlık çalışanlarına ivedilikle uygun tanı testi uygulanmakta ve bu çalışanlar yakından izlenmekte midir'

Özellikle triyaj, COVID-19 poliklinikleri, servisleri ve yoğun bakımlarında çalışanlar başta olmak üzere, olası teması olan sağlık çalışanlarının mesai dışında evlerine gitmeden kalabilecekleri ve dinlenebilecekleri yerlerin planlaması yapılmış mıdır'

Yapılıyorsa nereleri düşünülmektedir, yapılmıyorsa bunun gerekçesi nedir'

Güvenlik soruşturması uygulamasına ilişkin Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen göreve başlatılmayan genç hekimler ile haklarında kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan, beraat eden, haklarında dava açılmayıp KHK ile kamudan ihraç edilen sağlık çalışanları göreve başlatılacak mıdır'

Bu virüsle ilk tanışan ülke olan Çin’de hastalıkla mücadelede şeffaflığın ne kadar önemli olduğu görülmüştür. Sağlık Bakanlığı da Çin’deki gibi, tanı konulan hasta sayısı ve vefat eden kişi sayısında şeffaf olup gerçek sayıları açıklamayı düşünmekte midir'

Bakanlık, vatandaşların kaç ilde kaç hasta olduğunu bilebilmesi için vaka sayılarını il il açıklanmayı düşünmekte midir'

Sağlık Bakanı, dünyada ilk olarak Çin’de 2019 yılının aralık ayında görülen Koronavirüs vakasının Türkiye’de ilk olarak 11 Mart’ta görüldüğünü açıklamıştır. Peki 01.12.2019-11.03.2020 tarihleri arasında ülkede kaç kişiye influenza, zatürre tanısı konulmuştur, kaç kişi bu hastalıklardan ölmüştür'

Türkiye’de 2019 yılının ocak-şubat-mart aylarında soğuk algınlığı, grip, zatürre, kalp yetmezliği ve solunum yetmezliği gibi hastalıklardan kaç kişi hayatını kaybetmişti? Bu yılın ilk üç ayında aynı hastalıklardan vefat eden kişi sayısı kaçtır'

Bu hastalıklardan ölen vatandaş sayısı arasında, geçen yılla kıyaslandığında bu yıl azalma mı meydana gelmiştir, yoksa artmış mıdır'

Azalmışsa neden azalmıştır, artmışsa neden artmıştı? Hastalığa göre detaylı bilgi verebilir misiniz'

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.