Dolar 32,3286
%0.24
Euro 35,0658
%-0.16
Altın 2.301,820
%1.07
Bist-100 9,04
%2.68

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Kılıç: Salgında solan çiçeklere can suyu olalım

CHP'li Kılıç: Salgında solan çiçeklere can suyu olalım

CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, korona virüs pandemisi nedeniyle ekonomik olarak zor günler geçiren İzmir’li esnafın sorunlarını yerinde dinlemeye ve çözüm üretmeye devam ediyor.

  • Ege Postası
  • 08.05.2020 - 09:51

Bu çerçevede ilk olarak, Buca Şoförler Otomobilciler ve Otobüsçüler Odası Başkanı Cüneyt Köktentürk’ü ziyaret ederek, pandemi süreciyle birlikte durma noktasına gelen ekonominin taksici, minibüsçü ve servisçilere açtığı sorunları birinci ağızdan dinleyen Av. Kılıç, CHP Bayındır İlçe Başkanı Hüseyin Behzat Aydilek ve Bayındır Kadın Kolları Başkanı Emine Umsu ile birlikte S.S. Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ersoy Sümerkan’ı ziyaret etti. 
 

CHP Milletvekili Av. Kılıç, ekonominin durma noktasına geldiği böyle bir dönemde çiçek üreticilerinin sorunlarını yerinde gözlemleyerek bilgi aldı. 


Av. Sevda Erdan Kılıç, ziyaretle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, bu salgın sürecinde Bayındır İlçesi’ndeki mevsimlik çiçek üreticileri ile meyve ve süs bitkisi fidesi üreticilerini de unutmadıklarını ifade etti. 


“Salgında solan çiçeklere can suyu olalım”
Türkiye'nin dört bir yanındaki pazarlara, toptancıya, belediyelere çiçek satan; Hollanda başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihracat yapan Bayındır çiçek üreticilerinin, Korona virüs pandemisi nedeniyle ekonomik olarak zor günlerden geçtiğine işaret eden Av. Kılıç, şunları kaydetti: “Covid-19 salgınıyla birlikte yaşanan sorunlar süs bitkisi üreticilerini etkilemeye devam ediyor. Başlangıçta mevsimlik ve kesme çiçek üreticileri büyük zarar ederken, çalı grubu bitkilerini satamayan üretici, emeklerini çöpe atmak zorunda kalıyor. Sektörün zararı her geçen gün büyürken, yaşanan sorunlar sektörde çalışan emekçiyi gün geçtikçe ekmeğe muhtaç hale getirmektedir. Sektörde süs bitkisi üreticileri de aylarca emek vererek yetiştirdikleri bitkileri çöpe atmak zorunda kalıyor. Uzun vadede daha da zarar edeceğini düşünen üretici, ekonomik sorunlar nedeniyle ekim ve bakım faaliyetlerini yürütemez duruma gelmiştir. Sektörün zararı katlanarak büyümekte hem yurtiçi hem yurtdışı pazarında ürünlerini satamayan üretici büyük ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalmış durumdadır. Gelin çiçek üreticimizin yanında olalım, salgında solan çiçeklere can suyu olalım.”

 

 “Pandemi nedeniyle açıklanan ekonomik paketlerin hiçbirinde çiçek sektörü yok”
'CHP’li Av. Sevda Erdan Kılıç, Korona virüs salgını nedeniyle açıklanan ekonomik paketlerin hiçbirinde çiçek sektörünün yer almadığını belirtti.

Av. Kılıç, pandemi süreci çok uzarsa çiçek sektörünün ayağa kalkamayacağını ve destek verilmezse de sektörde zararın en az 1 Milyar Lirayı geçeceğini kaydetti. 

Çiçek üreticisinin sorunlarını kendisine aktardığını ve bunları tek tek not aldığını ifade eden Av. Sevda Erdan Kılıç, iktidardan şu taleplerde bulundu:

 “Sektörün kredi, vergi, SGK, Bağ-kur, TARSİM borçlarının salgın bitiminden en az 1 yıl sonrasına faizsiz olarak ertelenmesi gerekmektedir. Kısa çalışma ödeneğinden faydalanamayan çiçek sektörünün yeniden bir düzenleme ile bu kapsama alınması sağlanmalıdır. Pandemi sürecinde birçok ürün zamanında satılamadığından, artık çöp statüsüne gelip sökülmek zorunda kalmıştır. Bu gibi ürünler için ayrıca bir fon oluşturulmalı ve üreticinin zararları bu fondan karşılanmalıdır. Sektördeki yaraları bir nebze hafifletmek amacıyla, ödemesi pandemi sonrası başlayacak şekilde üreticiye faizsiz kredi desteği sağlanmalıdır.”    

 

“10 Mayıs'ta annelerimizin eli çiçeklerle dolu olsun, sokaklarımız boş kalsın”

 

CHP İzmir Milletvekili Av. Kılıç, 25 ülkeye 110 Milyon Dolardan fazla ihracat yaparak ülke ekonomisine katkı sağlayan çiçekçilerin, pandemi nedeniyle şimdi bu katkıyı yapamadığını dile getirerek, çiçeklerin, 10 Mayıs Anneler Günü’nü bu zor günlerde adeta bir can simidi olarak gördüklerini söyledi. Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, “10 Mayıs'ta annelerimizin eli çiçeklerle dolu olsun, sokaklarımız boş kalsın. Annelerimiz için çiçek siparişlerini erkenden verip hem evde kalan annelerimizi mutlu edelim hem de Kovid-19 salgını nedeniyle iş yapamayan çiçekçilerimizi sevindirelim.” dedi.

CHP’li Av. Kılıç, sokağa çıkma yasağına denk gelen Anneler Günü’nde çiçek satışlarının devam edeceğini belirterek, “Kimse korkmasın, çiçeklerde virüs yok. Çiçekler ilaçlanıyor. Herkesin gönlü rahat olsun. Hafta sonu İzmir başta olmak üzere bazı illerde sokağa çıkma yasağı var. Fakat yayınlanan genelge ile çiçek satan dükkanlar pazar günü evlere sipariş götürebilecek. Bu durum bir nebze de olsa çiçek üreticisini ve satıcısını rahatlatacaktır. Ama vatandaşlarımızın da onların yanında olarak, anneleri için birer çiçek siparişi vermeleri çiçekçileri memnun edecektir.” diye konuştu. 

Milletvekili Av. Kılıç, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım başta olmak üzere tüm annelerin Anneler Günü’nü kutladı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.