Dolar 32,3701
%0.16
Euro 34,9552
%-0.31
Altın 2.325,270
%0.21
Bist-100 9,08
%0.02

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Kılıç: AKP müteahhitlerin zengin olduğunu öğrenmemizi istememiştir

CHP'li Kılıç: AKP müteahhitlerin zengin olduğunu öğrenmemizi istememiştir

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un, CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç’ın TOKİ ile ilgili soru önergesine verdiği yanıt, bugüne kadar gizlenen bir gerçeği ortaya çıkardı. Kılıç, "Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un soru önergemize verdiği cevap,gizlenen gerçeği gözler önüne serdi. AKP, TOKİ aracılığıyla 17 yılda yandaş firmalara 106 Milyar Lira ödemiş" dedi.

  • Ege Postası
  • 06.08.2020 - 10:20

Bakan Kurum, Av. Sevda Erdan Kılıç’ın TOKİ ile ilgili soru önergesini Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’ndan aldığı bilgilerle cevaplandırdı. 

Murat Kurum, TOKİ’nin, Hazine’den pay almaksızın kendi kaynağını kendisi üreterek projelerini sürdürdüğünü, kendi mülkiyetindeki arsalar üzerinde konut inşa ettirdiğini ve bu konutları kredilendirerek satışa sunduğunu bildirdi. 

“TOKİ’nin hisse devriyle Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş’deki kamu payı yüzde 50’nin altına düşürülerek TBMM KİT Komisyonu’nun denetim alanı dışına çıkartılıp 50 gün içinde 85 milyon Lira zarara uğratılmasının sorumlusu kimdir'” sorusuna, Bakan Murat Kurum, “Bahsedilen husus, 2013 yılı sonlarında geri alınan hisselerle ilgili olup, böyle bir zarar söz konusu değildir.” yanıtını verdi.     

CHP Milletvekili Av. Sevda ErdanKılıç, Murat Kurum’un, “Böyle bir zarar söz konusu değildir” diyerek konuyu geçiştirdiğini, açıklayıcı cevap vermediğini ifade ederek, “Sayın Bakan, böyle bir zararın nasıl oluşmadığını detaylı bir şekilde açıklaması gerekirken bunu yapmamıştır. Her bakanın yaptığı gibi klasik bir cevapla ‘zarar söz konusu değildir’ diyebilmiştir. Ama bizler, Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri olarak, Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun da sürekli olarak vurguladığı gibi AKP hükümetlerinin, milletin ve ülkenin aleyhine oluşturduğu kamu zararlarının farkındayız, biliyoruz ve bunun hesabını da zamanı geldiğinde mutlaka soracağız.” dedi. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un, “TOKİ, AKP hükümetleri döneminde müteahhit firmalara ne kadar hak ediş ödemesi yapmıştır'” sorusuna verdiği, “TOKİ tarafından 2003 yılından bugüne kadar yüklenicilere KDV dahil 106.904.814.217,60 TL hakkediş ödemesi gerçekleştirilmiştir.” yanıt da bugüne kadar gizlenen bir gerçeği gözler önüne serdi. 

“AKP, iktidarında hangi müteahhitlerin zengin olduğunu öğrenmemizi istememiştir”

CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, 2002’de iktidara gelen AKP’nin, TOKİ aracılığıyla 18 yılda yandaş müteahhitleri ve firmaları ne kadar çok zengin ettiğinin bilindiğini, ancak ne kadarlık bir kaynak aktardığının bugüne kadar bilinmediğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Sayın Bakanın soru önergemize verdiği cevap, artık bu bilinmezliği ortadan kaldırmıştır. Evet, AKP iktidarı yandaş firmalara 17 yılda 106 milyar 904 milyon Lira aktarmıştır. Tabi burada şu soruyu da sormadan geçmemek lazım. Acaba bu kaynakla kim ya da kimler zengin olmuştu? Sayın Bakan, ‘Bu hak ediş ödemelerinin firmalara göre dağılımı nasıldır'’ sorumuza da cevap vermiş olsaydı, 106 milyar Lira ile kimlerin zengin olduğunu öğrenirdik. Ama nedense bakanlık bu sorumuzu es geçerek cevaplamamayı tercih etmiştir. Bizlerin ve kamuoyunun, AKP iktidarı döneminde hangi müteahhit firmaların zengin olduğunu öğrenmesini istemeyerek, bu bilgiyi saklamayı tercih etmiştir. Ama AKP hükümetleri döneminde TOKİ’den iş alan firmalar ile devlet ihalelerini kazanan şirketlere baktığımızda, kimlerin zengin olduğunu görebilmekteyiz. Cengiz İnşaat, Limak Grup, Kolin Grubu, Çalık Holding, Kalyon Grubu, Sancak Grubu, Torunlar Grup, Rönesans Şirketi… Bu şirketlerin isimleri farklıdır ama bir özellikleri vardır; o da AKP’ye yakın olmalarıdır, hatta bazılarının akrabalık ilişkisi içerisinde olmasıdır. ‘Ateşe yakın olan ısınır’ derler ya bu firmalar da hep iktidara yakın durarak, onların kol ve kanatları altına girerek hep ısınmışlardır! 

Bu yandaş sermayeler, 18 yılda aldıkları ihaleler nedeniyle hep yükselmişlerdir. Bu şirketlere devletin tüm imkanları seferber edilerek, ‘ihale fırsatları’ sunulmuştur. AKP’nin; ‘hayırsever, vatansever, milletsever…’ methiyelerine mazhar olan bu isimler ve şirketlerden bazılarının,bazı tapelerde yer aldığı üzere, millete küfür edebilecek kadar alçaldığını da görmek bizleri üzmüştür. AKP döneminde bu firmalara ‘yürü ya kulum…’ denmiştir. Onlar da yürüye yürüye! kendilerini, çevrelerini, kendilerine o ihaleleri verenleri zengin etmişlerdir. Milletin ise açlık ve sefalet içerisinde boğuşması umurlarında olmamıştır.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.