Dolar 32,5259
%0.12
Euro 34,9324
%-0.11
Altın 2.439,530
%0.14
Bist-100 9.717,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Erol'dan Meclis Başkanı'na 'ortak akıl' çağrısı

CHP'li Erol'dan Meclis Başkanı'na 'ortak akıl' çağrısı

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, TBMM Başkanı Binali YILDIRIM’a çözüm önerilerini yazılı olarak iletti.

  • Ege Postası
  • 14.08.2018 - 14:50

Ülkemizde milletin temsilcileri olarak bizler ve demokratik yaşamın vazgeçilmez unsuru olan siyasi partiler her şeye rağmen " Ortak Akıl " ile içinde bulunduğumuz krizin üstesinden gelebiliriz diyen EROL,

 Öncelikle; Başkanlığınızda tüm partilerin Genel Başkanları ile görüşülerek Meclis ekonomik kriz ile ilgili olağanüstü toplantıya çağırmalı, Meclis’teki tüm partiler ortak bir Acil Eylem Planı oluşturmalı çağrısında bulunan Erol, yapılması gerekenlerle ilgili bazı önerilerini sıraladı:

1.) Anayasa toplumsal taleplere, toplumun ortak paydalarına ve evrensel ilkelere göre yeniden düzenlenmeli ve tüm partilerin uzlaşmasıyla yeniden hazırlanmalıdır.

2.) ABD ve Türkiye'nin mevcut sorunlarının stratejik ortaklık çerçevesinde diplomasi yoluyla ve ivedilikle çözülmesi gerekmektedir.

3.) 12 Eylül darbe hukukunun ürünü olan Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu AB standartlarına getirilmelidir.

4.) Başta HSK’nin yapısı olmak üzere tarafsız ve bağımsız yargı ile düzenlemelerin tamamı hukukun üstünlüğü ilkesi ve evrensel demokratik standartlar temel alınarak yapılmalıdır.

5.) Mevcut bakanlıklar faaliyet alanlarına göre yeniden yapılandırılmalı, görev tanımlarına göre yeni bakanlıklar kurulmalıdır. Örneğin; Hazine, Maliye ve Ekonomi bakanlıkları yeniden ayrılmalıdır.

6.) Kamu bürokrasisinin oluşumu ve bürokrasideki atama usülleri ile ilgili düzenleme yapılmalıdır.

7.) Kamuda ‘’Parti devleti’’ anlayışı değil; liyakatin ve devlette devamlılık anlayışı esas alınmalıdır.

8.)Kamu harcamalarında (örtülü ödenek, ağırlama, demirbaş vb.) tasarrufa gidilmelidir.

9.) Devlet Planlama Teşkilatı yeniden aktif hale getirilmeli, burada kısa, orta ve uzun vadeli yatırım planlamaları yapılmalıdır.

10.) Tarım ve hayvancılık ile ilgili üretimin canlandırılması için büyük kentlerden köylere dönüş için planlama yapılmalı ve özel teşvik sistemi hazırlanmalıdır. KÖY-KENT Projesi hızla hayata geçirilmelidir.

11.) Kırsaldaki üreticilerin yaşanan ekonomik kriz döneminde karşılaştıkları zararları en aza indirmek için üretim kooperatiflerinin kurulması teşvik edilmelidir.

12.) Özelleştirme İdaresi’nce özelleştirilen tüm maden ocakları kamulaştırılmalıdır.

13.) Yeşil alan, spor alanı, kamusal alan vb. statüde olup satılan kamu arazilerinin satışından sonra imar değişiklikleri ile elde edilen orantısız ranta yönelik vergilendirme yapılmalıdır.

14.) Kamu İhale Kanunu kapsamındaki işlerin devamı etmesi için ilgili firmalara 5 yıllık Hazine Bonosu verilerek, mevcut işlerin devamı sağlanmalıdır.

15.) YAP-İŞLET- DEVRET Modeli ile yapılan özel sektör ve kamu ortaklıkları bulunan işletmelerin sözleşmeleri yeniden düzenlenmelidir. Örneğin; Şehir Hastaneleri, Üçüncü Köprü, Osmangazi Köprüsü, havaalanları terminalleri...

16.) Ortadoğu politikaları gözden geçilip, bölgede BARIŞ süreçlerine katkı verilmeli, Türkiye'deki Suriyeliler tedrici olarak ülkelerine gönderilmeli ve Ortadoğu coğrafyasında yeni ticari pazar alanları oluşturulmalıdır.

17.) Büyümenin ithalata bağımlı halden kurtarılması, üretimin yerli girdilerle sağlanması ve yüksek cari açıkla mücadele için özel teşvik sistemi ile kısmi ithal ikame politikası uygulanarak yerli üretim ve tüketim teşvik edilmelidir.

18.) Çiftçi, sanayici ve esnafın kredi borçlarının faizleri silinerek anapara tahsili yapılmalıdır.

19.) Güneydoğu Anadolu’da Suriye sınırımızdaki mayınlı araziler temizlenerek organik tarım yapılması için bölge halkına tahsis edilmelidir.

20.) AB süreci yeniden başlatılmalı ve AB ülkelerine Meclis’ten oluşturulacak heyetler gönderilmelidir.

21.) Sosyal güvenlik ve vergi reformu yapılmalı, vergi yükü azaltılarak daha katılımcı, sade bir sistem kurulmalı

22.) Özel sektör borçlanması doğrudan takip edilmeli, dövizle borçlanmaların vade ve miktarı kontrollü sağlanarak izne tabi tutulmalıdır.

23.) Rüzgâr ve Güneş Enerjisinden elektrik üretimi teşvik edilmeli lisanslama parametreleri gözden geçirilmelidir.

24.) Yerel yönetimlerin kaynak kullanımlarında etkinlik ve verimlilik göz önünde bulundurarak, yeniden gözden geçirilmelidir.

25.) Vergi harcamaları gözden geçirilmeli verilen teşvikler katma değeri yüksek, orta ve yüksek teknoloji ürün gamına verilmeli. Firma bazlı değil, ürün bazlı teşvik sistemine geçilmeli.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.