Dolar 32,5049
%0.16
Euro 34,5696
%0.07
Altın 2.492,680
%0.25
Bist-100 9.548,00
%-1.36

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP’li Erkek’ten ‘kura’ kararına sert eleştiri: Ayak oyunlarıyla Menemen halkının iradesi gasp ediliyor

CHP’li Erkek’ten ‘kura’ kararına sert eleştiri: Ayak oyunlarıyla Menemen halkının iradesi gasp ediliyor

CHP İzmir İl Başkanlığı, İzmir Valiliğinin bugün yapılması hakkında belediyeye yazı gönderdiği Menemen Belediyesi Başkan Vekili kura çekimi öncesinde bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek de katıldı. Kura sonrasında yapılan itirazla Menemen halkının iradesinin gasp edilmeye çalışıldığını ifade eden Erkek, "ayak oyunlarıyla Menemen halkının iradesini gasp etmeye çalışıyorlar. Ayak oyunlarıyla hiçbir şey yapamaz ve başarılı olmazsınız” dedi. CHP'li Erkek, "Menemen Belediyesi Başkan Vekilliği kurası için dava sonucu beklenmeli" dedi.

  • Ege Postası
  • 04.01.2021 - 13:46

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy'un "zimmet ve irtikap" suçlarından hakkında yürütülen soruşturma nedeniyle İçişleri Bakanlığınca görevden uzaklaştırmasının ardından Belediye Meclisindeki oylamada 4'üncü turda da sonuç alınamayınca yapılan kura çekiminde Belediye Başkan Vekilliği görevine CHP'li Deniz Karakurt seçilmişti.

AK Parti adayı Aydın Pehlivan, Belediye Başkan Vekilliği seçiminde kura çekiminin usule aykırı olduğu gerekçesiyle Bölge İdare Mahkemesine başvurmuş ve mahkeme kuranın yenilenmesine karar vermiş ve İzmir Valiliği kura çekiminin 4 Ocak’ta yapılmasına karar vermişti.

Kura çekiminden önce CHP İzmir İl Başkanlığı konu ile ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirdi. CHP İzmir İl Başkanlık Binası’nda gerçekleştirilen açıklamaya, CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İl Başkanı Deniz Yücel ve Başkan Vekilliği düşen Deniz Karakurt da katıldı.

"HUKUKA VE YASAYA UYGUN BİR KARAR DEĞİL"

Seçim süreci hakkında bilgi veren CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, AK Parti adayının mahkemeye yaptığı itirazın hukuk ilkelerine aykırı olduğunu ifade etti ve “Olayın gelişimine baktığımızda kura yöntemi tarafların ortak iradesiyle, kararıyla belirlendi. Karşı tarafın önerisiyle uygulandı ve yapılan kura işleminde herhangi bir hile, şaibe veya seçimin geçerliliğine ya da sıhhatine etki edecek tespit ve iddia dahi olmamasına rağmen, mahkemece ‘Yürütmeyi durdurma kararı’ verildi. Açılan davanın etik ve ahlaki yönü, siyasi yönü her zaman tartışılacak. Neticede yapılan kura işlemi sırasında itiraz edilmemesine rağmen, bunun sonradan yani sadece kuranın sonucuna itiraz eder şekilde dava konusu yapılması etik ve ahlaki değil. Geçtiğimiz hafta İzmir Valiliğinin bir yazısıyla, ‘Yürütme Durdurma Kararının’ uygulanması ve kuranın tekrar edilmesi şeklinde bir bildirim yapıldı. Bugün saat 17.00’de 2021 yılı Ocak Ayı Olağan Meclis Toplantısı kuranın tekrar edilmesi yönünde Valiliğin yazısı Menemen Belediyesi’ne iletildi. Yürütmeyi durdurma kararı ve ardından valiliğin yazmış olduğu yazı hiçbir şekilde hukuka ve yasaya uygun bir karar değil. CHP İzmir İl Başkanlığı, Menemen İlçe Örgütü ve Genel Merkezimiz olarak bu süreci hukukçularımızla birlikte takip ediyoruz. Gerekli itirazları ve çalışmaları birlikte yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

“MENEMEN HALKINA SAYGILARI OLSA ADAY BİLE ÇIKARMAZLARDI”     

Çalışmalarla ilgili bilgi veren CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Bizim için önemli olan seçmenin idaresidir ve demokrasidir. Bu konuda samimi olmalıyız. Menemen’de yerel seçimlerde belediye başkanlığı seçimini CHP kazandı. Ve seçilen belediye başkanımız görevden uzaklaştırıldı. O süreç ayrı bir süreç ve yasa gereği mecliste yapılan seçim sonucunda da Sayın Deniz Karakurt başkan vekili seçildi. Bu seçime baktığımızda hem siyasi etik hem hukuk hem de demokrasi açısından oldukça düşündürücü bir tabloyla karşı karşıyayız. Gerçekten demokrasiye ve Menemen halkının iradesine saygıları olsa o seçimde aday bile çıkartmamalılardı. Çünkü seçmen görevi vermiş ama maalesef demokrasiden o kadar uzaklaşmış bir yönetim anlayışıyla karşı karşıyayız! Ayak oyunlarıyla Menemen halkının iradesini gasp etmeye çalışıyorlar. Ayak oyunlarıyla hiçbir şey yapamaz ve başarılı olamazsınız. Seçim yapıldı, sonra bir davayla karşılaştık. Hukuk, asla ve asla kötü niyeti korumamalı. Hukukta temel, dürüstlük ve iyi niyettir”

MÜTALAALAR YARIN MAHKEMEYE SUNULACAK

AK Parti grubunun kura sırasında değil de sonrasında itiraz etmesinin iyi niyetten uzak olduğunun altını çizen Erkek, “Bakıyoruz, kura çekimine o gün itiraz etmeyen ve hatta kura çekiminin AK Parti grubunun istediği şekilde yapıldığını da biliyoruz. O gün itiraz etmeyenler kuradan çıkmayınca dava açıyorlar. Burada iyi niyetten bahsedilebilir m? Ehliyeti ve iyi niyeti olmayan bir davacının başvuruş neticesine mahkeme de esas kararı verir gibi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Biz yasama, yargı ve yönetmenin bir şahsın egemenliği altına girdiğini biliyoruz. Menemen de seçimi kaybedenler bu ayak oyunlarıyla başkanlığı elde etmeye çalışıyorlar. Sandık başında itiraz etmeyenler daha sonra dava açıyor. Belirli kurallar vardır. Eğer itirazınız varsa sandık başında yapacaksınız. Sonrasında yaparsanız kötü niyet olur ve hukuk da kötü niyeti korumaz. Bu süreç ile ilgili uzmanlardan mütalaalar alındı. Bunlar İzmir Valiliğine sunuldu, yarın idare mahkemesine de sunulacak. İdare hukukunda temel ilke şudur: Bir şekil eksikliğinden bahsediliyor, öyle bir şey yok. Kanun, eşitlik olması halinde kura çekimi der. Yönetmelikte bir madde vardır kura çekimiyle ilgili ama sonuca etkili olmayan şekil eksiklikleri asla ve asla yürütmeyi durdurma sebebi olamaz. İdare hukuku hocaları da bunu söylüyor. Siz asıl yürütmeyi durdurma kararı verebiliyorsunu? Bir de üzerine İzmir Valiliği, davanın sonucu belirlenmeden nasıl kura çektirebili? Menemen Belediyesi Başkan Vekilliği kurası için dava sonucu beklenmeli. Diyelim ki çekild? A kişisi çıktı. Mahkeme farklı bir karar verdi, o zaman ne olaca? Daha mahkeme esas hakkında bir karar vermedi. Ortada yürütmeyi durdurma kararı var ve belediye de bu karara uygun hareket etti. Ama yapılmak istenen, maalesef tam bir hukuksuzlukla Menemen Belediye başkanlığını kazanabilmek. Buna asla müsaade etmeyeceğiz Süreci çok yakından takip ediyoruz. Mahkemenin üzerindeki siyasi baskılara son verin. Bu kararın nasıl alındığını görmemem ünündün değil. Biz demokrasiye ve hukuka saygı duyarız ama asla ve asla hukuksuzluk ve baskıyla belediye başkanlığımızın elimizden alınmasına müsaade etmeyeceğiz” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.