Dolar 32,5599
%0.26
Euro 34,7335
%0
Altın 2.493,200
%0.35
Bist-100 9.525,00
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP’li Beko'dan Cumhurbaşkanı'na çağrı: Bu hatadan derhal geri dönün

CHP’li Beko'dan Cumhurbaşkanı'na çağrı: Bu hatadan derhal geri dönün

Asgari ücretin tespitine ilişkin komisyonun Cumhurbaşkanlığı’na bağlanmasına düzenlediği basın toplantısıyla tepki gösteren DİSK Genel eski Başkanı ve CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, “Bu hatadan derhal geri dönün, milyonların rızkının vebalini almayın. Bu düzeni sürdüremezsiniz” dedi. CHP’li Beko'dan Cumhurbaşkanı'na çağrı

  • Ege Postası
  • 16.07.2018 - 11:59

HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI- İl binasında CHP İzmir İl Sekreteri Birgül Değirmenci ile beraber basın açıklaması yapan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, yeni uygulamanın işçilerin ve emekçi kesimlerin kazanılmış haklarına yapılmış en büyük darbe olduğunu söyledi.

BU HATADAN DERHAL GERİ DÖNÜN

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hatadan geri dönmeye çağıran CHP Milletvekili Beko, “Bu hatadan derhal geri dönün. Milyonların rızkının vebalini almayın. Bu düzeni sürdüremezsiniz. Erdoğan'ı, başta Erdoğan'a oy veren işçi kardeşlerim olmak üzere, tüm Türkiye işçi sınıfına, emekçi kitlelerine şikayet ediyorum. Kardeşlerim, saray düzeni ve Cumhurbaşkanı ekmeğinizle oynuyor. Bu uygulama kula kulluğun artması anlamına gelecek. Ekmeğiniz küçülecek, söz söyleme hakkınız azalacaktır” diye konuştu.

ASGARİ ÜCRET TESPİTİ DAMAT BEY VE CUMHURBAŞKANININ İNSAFINA KALDI

CHP’li Milletvekili Beko, asgari ücretin günümüz koşullarında 2.200 lira olması gerektiğini vurgulayarak, yeni düzenlemeyle neler olacağını şöyle anlattı:

 “Başkanlık rejimine geçilir geçilmez çalışma hayatı ile ilgili yapılan ilk uygulamalardan biri Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun Cumhurbaşkanına bağlanması oldu. Nitekim 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 522. Maddesinin (f) bendi ile Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Cumhurbaşkanlığı teşkilat yapısı içindeki idari kurul, konsey ve komisyonlar arasına alındı. Böylece Türk Tipi başkanlık rejiminin, çalışma hayatına getirdiği keyfiliklerin uygulama yöntemi de belirlenmiş oldu. Milyonlarca işçiyi ilgilendiren, bir anlamıyla ‘en büyük toplu sözleşme’ olan asgari ücret tespiti, Cumhurbaşkanının ve damat beyin insafına bırakılmış oldu.  İşçilerin geleceği, sarayın dört duvarı ve başkanın iki dudağı arasına bırakıldı. Zamanında iki sendikaya birden üye olabilirsiniz diyenler, böylelikle sendikal örgütlenmenin önünü açtığını iddia edenler, şimdi tek bir sendika temsilcisinin bile fikrini almadan, milyonlarca işçinin, emekçi ailesinin sofrasına girecek ekmeği keyfilikle belirleyecek noktaya geldi. Yeni haliyle Asgari Ücret Tespit Komisyonu işçilerin kazanılmış haklarının gasp edilmesi, sendikal özgürlüklere en ağır darbelerden biri ve emekçinin, emekçi ailelerinin, ücretle geçinenlerin kaderinin saray sakinlerinin lütfuna bırakılması demektir”

KARARNAME İLE HAKLARA DAİR DÜZENLEME HUKUKSUZLUKTUR

“Hukuku, adaleti, eşitliği hiçe sayan, yoksulun sofrasındaki ekmeğe göz diken, ülkeyi şirket mantığıyla yönetmeyi marifet sayan, devletin kamusal sorumluğunu hiçe sayan bu anlayışa karşı;  her alanda mücadeleye devam edeceğiz. İşçilerin dayanışma ve mücadele ile kazanılmış haklarını gasp etmeye sarayın ve yandaşlarının gücü yetmeyecektir” diyen Beko, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Yeni haliyle, Asgari Ücret Tespit Komisyonuna dair düzenleme Milletin Meclisini devre dışı bırakmaktadır. Ülkenin gündeminden ve milletin gözünden kaçırarak saray odalarında iş çevirmektir. Kararname ile haklara dair düzenleme yapmak bir hukuksuzluktur. Hakların açık gaspıdır. Yasamanın yetkisinde olması gereken hukuk yaratma gücü çerçevesinde, olması gereken TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nun bu alanda yetkilendirilmesidir. Aksi, hukukun arkasından dolanmaktır”

YENİ DÜZENDE KİMSE YOKSULLUĞU TARTIŞAMAYACAK

Beko, sözlerini rakamlarla destekleyerek, “Sendikaların  Haziran 2018 araştırmalarına göre; dört kişilik ailenin açlık sınırı 1.714 TL, yoksulluk sınırı 5.584 TL’dir. Net asgari ücret 1.603 TL’dir. Ama bir kişinin aylık geçim maliyeti  ise 2.122 TL’dir. Aradaki fark neredeyse yüzde 30’dur. Mutfak enflasyonun on iki aylık artık yüzde 13.66’dır. Mutfaklar yangın yerine dönmüştür. Ceplerdeki delik büyümektedir. Enflasyon durdurulamamaktadır. Emekçilerin zar zor doydukları ücretleri her geçen gün erimektedir. Yeni düzende kimse yoksulluğu tartışamaz hale getirilmek ve emekçiler açlığa mahkûm edilmek istenmektedir. Açlıkla terbiye edilmek istenen emekçiler bu düzeni kabul etmeyecektir” şeklinde konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.