Dolar 32,4920
%0.25
Euro 34,5889
%0.27
Altın 2.473,390
%-0.39
Bist-100 9.572,00
%-1.11

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Bayır: Artık bu kadarı da olmaz

CHP'li Bayır: Artık bu kadarı da olmaz

Patates ithalatında gümrük vergisini sıfırlayan kararın, Partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazetede yayımlanmasına, CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır’dan tepki geldi. Bayır, ‘’2016'da, 191 bin 488 ton, 2017'de, 205 bin 341 bin ton, 2018 yılında ise, 262 bin ton patates ihracatı gerçekleştiren ülkemiz şimdi ise, AK Parti’nin yanlış tarım politikaları yüzünden, 200 bin ton ithal patates için gümrüğü sıfırladı. Bu durum maalesef, ülkemizde tarımın bittiğinin ve tarımda nereden nereye gelindiğinin en net tablosudur’’ dedi.

  • Ege Postası
  • 12.03.2019 - 10:16

Bir süredir gündemde olan, Ekonomi eski Bakanı ve AK Parti İzmir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekçi’nin de daha önce ifade ettiği patates ve soğan ithalatı yapılabileceğine yönelik hükümet kanadından gelen söylemler, Partili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın,200 bin ton ithal patates için gümrüğü sıfırlamasıyla sonuçlandı. AK Parti dönemlerinde, çiftçilerin desteklenmediğini belirten Bayır, ‘’ Yerli çiftçimize destek vermek yerine, yabancı ülkelerin çiftçisini destekliyorlar. Başları sıkışınca bas bas bağırarak, dillerinden düşürmedikleri, ‘Yerli ve Milli’ söylemlerini yapanların gerçek yüzleri ortada. Sen kendi çiftçine destek verme, sonra ithalatın önünü açarak, üreticimizin önüne taş koy. Açıkça ilan ediyorum, ‘AK Parti demek ithal ürün demektir.’  Gıda, tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre, 2016'da 191 bin 488 ton, 2017'de, 205 bin 341 bin ton, 2018 yılında ise, 262 bin ton patates ihracatı gerçekleştirilmiş, 2018 yılında 71 ilimizde 136 bin dekar alanda 4.55 milyon ton patates üretilmiştir. Veriler bu kadar anlaşılır, açık ve net iken, şimdi ne oldu da, ithal patates için gümrük sıfırlanmasına gidiliyo? İthalatımız arttıkça, üretimimiz azalıyor. Ülkeler, kendi yerli ürünlerine sahip çıktıkları kadar güçlüdür. AK Parti anlayışı, 17 yılda, sadece Cumhuriyet kazanımlarını satmakla kalmadı, yaptıklarıyla da ‘Artık bu kadarı da olmaz’ dedirtti.  Türkiye, 2017 yılında Dünya patates üretiminde %1,24’lük payı ile 14 üncü sıradayken, şimdi ise ne yazık ki patates ithal eder duruma düştü. Ne kadar acı bir duru? İnsan da biraz utanma olur. Hiç mi bir sorumlu, biz bu ülkeye hale getirdik diye kendilerine sormuyorlar'’’ dedi.

İthal Hastalığına Yakalanmış Bir Anlayış Var

Eleştirilerine devam eden Bayır, ’’Sektör temsilcileri, ithal edilen patateslerin bir bölümünün tohum olarak kullanılabileceğini, kullanılması durumunda verimin düşeceğini, ithalatla birlikte birçok hastalığın ülkeye girebileceğine dikkat çekiyor. Kendi sağlıklı tohumlarımızdan yararlanmak yerine, ithal ürünlerin daha iyi olduğunu düşünen, ‘İthal hastalığına’ yakalanmış bir anlayış var.  Ey Ödemişli, Niğdeli, Konyalı, Afyonlu çiftçi kardeşim, ekmeğine göz diken, ‘0’ gümrükle patates ithalatının önünü açan bu anlayışa, 31 Mart yerel seçimlerinde gereken cezayı verecek misini? Tarım politikamız acilen gözden geçirilmeli, patates tarımın gelişmesi için üretiminin artırılmasına ve girdi maliyetlerin azaltılmasına yönelik çeşitli uygulamaların yapılmasına ihtiyaç vardır’’ diyerek sözlerini bitirdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.