Dolar 32,3768
%0.18
Euro 35,0120
%-0.15
Altın 2.324,140
%0.16
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Bakan: Radyoaktif atıklar neden temizlenmiyor'

CHP'li Bakan: Radyoaktif atıklar neden temizlenmiyor'

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, İzmir Gaziemir’deki radyoaktif bulaşıklı atıkların ayrıştırılma ve bertaraf işleminin neden hala başlamadığını Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye sordu. CHP'li Bakan Çevre Bakanı'na sordu

  • Ege Postası
  • 18.11.2017 - 09:21

İzmir’in Gaziemir ilçesindeki Aktepe ve Emrez mahallelerinde yer alan Aslan Avcı Kurşun Fabrikası’nın bahçesinde gömülü bulunan nükleer yakıt çubuklarının çevre ve canlı yaşamı açısından son derece tehlikeli olduğunun ortaya konmasından sonra bu atıkların taşınması gündeme gelmiş, atıkların ayrıştırılma ve bertaraf işlemi için harekete geçilmişti.

Önce atıkların taşınması için ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir’ kararı verilmiş, nükleer bulaşıklı atıkları kamyonlara doldurulup götürülmek istenmesine mahalle sakinleri ve çevreciler tepki göstermiş, Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) ile Yeşil ve Sol Gelecek Partisi (YGSP) dava açmıştı.

Mahkeme, ÇED’in nükleer atık taşınması girişiminin yürütmesini durdurmuş, radyoaktif maddelerin canlı yaşamına yönelik olumsuz etkilerine dikkat çekerek; “Radyoaktivite içeren atıkların bertarafında mutlaka ÇED yapılmalıdır” kararı vermişti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 10 Ağustos tarihinde ‘ÇED olumlu’ kararı verdi ancak halen sahada ayrıştırılma ve bertaraf çalışması başlamadı.

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, radyoaktif bulaşıklı atıkların ayrıştırılma ve bertaraf işleminin neden hala başlamadığını Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye sordu.

ALAN BİR AN ÖNCE TEMİZLENMELİ!

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Bakan, “Türkiye’ye girişi yasak olan bu atıkların hangi yollarla, kimler tarafından ve nasıl geldiği halen gizemini koruyor. Çevreciler, pek çok eksiği olmasına rağmen projeye verilen ‘ÇED olumlu’ kararını sırf bu alanın bir an önce temizlenmesi için dava konusu etmedi. Fakat aylardır burada çalışma başlamadı. Nükleer bulaşıklı atıkların bulunduğu alanda ise tel örgüler yırtılmış, ‘dikkat radyasyon tehlikesi’ levhaları parçalanmış durumda ve zaman zaman ağır koku yayan dumanlar yükselmekte. Bir an önce bu alanın temizlenmesi gerekiyor. Bakanlığı göreve davet ediyorum” diye konuştu.

CHP’Lİ BAKAN ÇEVRE BAKANI MEHMET ÖZHASEKİ’YE SORDU:

1 – Gaziemir’deki radyoaktif bulaşıklı atıkların ayrıştırılma ve bertaraf işlemi neden halen başlamamıştı? Ayrıştırılma ve bertaraf işlemi ne zaman başlayacaktır'

2 – Radyoaktif bulaşıklı atıkların ayrıştırılma ve bertaraf işlemini ne zaman tamamlamayı hedeflemektesiniz'

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.