Dolar 32,5163
%0.09
Euro 34,9135
%-0.17
Altın 2.438,760
%0.1
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP İzmir’den PTT-Sen üyelerinin hak arayışına tam destek: Sendikalı hareket engellenemez

CHP İzmir’den PTT-Sen üyelerinin hak arayışına tam destek: Sendikalı hareket engellenemez

CHP İzmir İl Başkanlığı, sendika kurdukları için işten çıkarılan ve 45 gündür haklarını arayan PTT-Sen üyelerine destek verdi. İzmir Bayraklı PTT Merkez Müdürlüğü önünde pasif direnişle işlerine dönmek için mücadele veren sendika üyelerinin yanında giderek basın açıklaması yapan CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, sendikal mücadelenin anayasal ve demokratik bir hak olduğunu hatırlattı.

  • Ege Postası
  • 25.01.2021 - 14:06

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- PTT Kargo çalışanları, yıllardır üye oldukları sendikalardan işsel anlamda gerekli verimi alamadıkları için yaklaşık 7 ay önce PTT-Sen adında kendi sendikalarını kurmuşlardı.

Ancak sendikanın kurulmasının ardından İzmir’de 16 olmak üzere Türkiye genelinde sendikaya üye olan çalışanlar birer birer işten çıkarılmaya başladı.

Yapılan haksızlığa karşı koymak isteyen PTT-Sen üyesi çalışanlar yaklaşık 45 gündür İzmir Bayraklı PTT Merkez Müdürlüğü önünde pasif direnişle haklarını geri kazanmanın mücadelesini veriyorlar.

Çalışanların sendikal ve anayasal mücadelelerine Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) İzmir’den destek geldi.

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İzmir Milletvekili Kani Beko, Bayraklı İlçe Başkanı Pınar Susmuş ve bazı il yönetim üyeleri Merkez PTT Binası önüne gelerek haklarını savunan işçilere destek verdi.

“ÇALIŞANLAR BASKI ALTINA ALINMAYA ÇALIŞILIYOR”

Alanda basın açıklaması yapan Başkan Yücel, sendikal hareketin anayasal bir hak olduğunu hatırlattı. Son yıllarda Türkiye’de tırmanışa geçen ve 2020 yılıyla birlikte kritik seviyelere ulaşan işsizliğe de dikkat çeken Başkan Yücel, Bugün işsizliğin 4 milyonu geçtiği, genç işsizliğin % 25’lerin üzerinde olduğu, milyonlarca EYT linin emeklilik haklarının ellerinden alındığı, kayıt dışı istihdamın % 35’leri geçtiği, asgari ücretin açlık sınırının da altında olduğu güzel ülkemizde, çalışanlarımız, işçi ve emekçi kardeşlerimiz ekonomik zorluklar altında inim inim inliyor. Tüm bu olumsuz koşullarda, hayatta kalmak için, evine ekmek götürmek için, içinde bulundukları ekonomik zorlukları düzeltmek ve çalışma koşullarını iyileştirmek için anayasamızın 51. maddesinin kendilerine tanıdığı hakkı kullanarak, PTT KARGO SEN (Posta Transfer Taşımacılık ve Kargo İşçileri Sendikası) ve PTT SEN (Posta Telefon ve Telekomünikasyon İşçileri Sendikası) sendikalarını kuran PTT çalışanlarına karşı yapılan baskı ve işten çıkarmaları şiddetle kınıyor, işten çıkarılan işçilerin yasal ve anayasal haklarını alana kadar yanlarında olduğumuzun bilinmesini istiyoruz.  Anayasamızın 51.nci maddesine göre çalışanlar, önceden izin almaksızın sendika kurma ve sendikalara serbestçe üye olma hakkına sahiptir. Sendikal faaliyet engellenemez. Sendikal örgütlenmeyi ve sendikal faaliyeti engelleyenler TCK’nın 118. maddesine göre altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İşveren vekillerinin sözlü ve SMS mesajları yoluyla çalışanları baskı altına almaya çalıştığı açıkça görülmektedir. Buna teşebbüs eden kişiler hakkında,  işçilerin yapmış olduğu suç duyurularının da takipçisiyiz.  Emeğe her zaman değer verdik ve her şeyin üstünde tuttuk. Emek en yüce değerdir dedik. İşçilerin emekleriyle hayata tutunabilmeleri adına onların her zaman yanlarında olacağız ve bu haksız ve hukuksuzlukları her platformda gündeme taşıyacağız. Dün olduğu gibi bugün de emeğin yanında duracağız. CHP İl başkanlığı olarak Sayın vekilimiz Kani Beko ile Bayraklı ilçe başkanımız Pınar Susmuş ile bugün hak arayışındaki işçilerimizin destekçisiyiz” dedi.

“İŞÇİLERİ GEREKÇESİZ OLARAK İŞTEN ATMAK SOSYAL CİNAYETTİR”

100’e yakın işçinin yalnızca haklarını aradıkları işten çıkarıldığını ifade eden CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, “Öncelikle PTT Kargo çalışanlarının vermiş olduğu sendikal hak ve özgürlükler mücadelesini sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Anayasanın 51. Maddesi der ki; ‘İşçiler ve çalışanlar kendi özgür iradeleriyle istedikleri sendikaya üye olabilirler. Dolayısıyla kışın ortasında Türkiye genelinde en ağır hizmetlerden biri olan PTT ve kargo hizmetlerinde çalışan bu arkadaşlarımız; ekonomik, demokratik, siyasi ve sosyal haklarını korumak, kollamak ve geliştirmek için PTT-Sen adı altında bir sendika kurdular. Sendikanın kurulmasının ardından işverenler sendika yöneticilerini ve temsilcilerini dolayısıyla 100’e yakın işçi kardeşimizi işten atmıştır. Bizim geleneklerimize göre işçileri gerekçesiz olarak işten atmak sosyal bir cinayettir ve aynı zamanda anayasal bir suçtur. Biz kargo ve PTT çalışanlarının direnişini tekrar selamlıyoruz. Bu direnişin yanındayız. Bundan sonra da yan yana omuz omu, işçi kardeşlerimiz işbaşı yapıncaya kadar, sendika toplu iş sözleşmesi yetkisi alana kadar onlarla mücadelemizi devam ettireceğiz” diye konuştu.

“BİZ HEP KANDIRILDIK”

PTT-Sen Genel Başkanı Halit Büyük ise 6 buçuk aydır işsiz olduklarını belirtti ve şunları söyledi;  “Yaklaşık 45 gündür buradayız. Hukuksuzluk ortadan kalkıncaya kadar burada bekleyeceğiz. PTT’de 25 yıllık bir taşeron sistemi var. Bizler 7-8 yıldır çeşitli sendikalara üye olduk, bizlere çeşitli vaatler verildi. Bu vaatlerin hiçbiri hayata geçmedi. Bizler hep kandırıldık. Biz de Türkiye genelinde sosyal medya ortamında buluşarak kendi sendikamızı kurma kararı aldık. Sendikamızı kurduk ve üye sayısı açısından 20 günde Türkiye barajını aştık. 20 günde 900’e yakın üyemiz oldu. Şu an tabi ki bu rakamın çok ötesindeyiz. Ege ve Marmara bölgesinde yetkili sendika olduk. Biz 7-8 yıl çeşitli sendikalara üye olduk fakat bize toplu sözleşme yapamadılar. Biz kendi sendikamızı kurduk ve üzerinden 1 yıl geçmeden toplu sözleşme yaptık. Bizim arkamızda bizden başka kimse yok. Bugüne kadar kendi imkanlarımızla geldik.”

''EMEK EN YÜCE DEĞERDİR”

Bayraklı İlçe Başkanı Pınar Susmuş ise çalışanların mücadelesini ilk günden bu yana takip ettiklerini belirtti ve “Anayasal haklarını kullanan değerli arkadaşlarımızın sonuna kadar arkasındayız, yanındayız. Bu mücadele haklı bir mücadeledir, emek mücadelesidir.  Bir direniştir. Bu direnişte Cumhuriyet Halk Partisi’nin ‘Emek en yüce değerdir’ sloganıyla her daim yanlarındayız. Bu mücadelelerinin başarıyla sonuçlanması için onların yanında olduğumuzu her daim hissettireceğiz” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.