Dolar 32,5598
%0.06
Euro 34,8742
%0.13
Altın 2.439,970
%0.69
Bist-100 9.723,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP İzmir'de kongre heyecanı! Neler yaşandı'

CHP İzmir'de kongre heyecanı! Neler yaşandı'

CHP İzmir’de il delegeleri Kültürpark Celal Atik Spor Salonu’nda gerçekleşen 37. CHP Olağan İl Kongresi'nde sandık başına gitti. Delegeler il başkanının dışında, 56 kişilik kurultay delegesi, 30’ar asil ve yedek il yönetimi ile 9 kişilik disiplin kurulunu da seçti. Öte yandan kongrede Divan Başkanlığı'na sunulan blok liste önerisi yapılan oylama sonucuyla reddedildi. Seçim çarşaf liste ile yapıldı. Diğer yandan kongre öncesi aday olan Cüneyt Oğuz ve Ezgi Deniz Urunga aday olabilmek için yeterli imzayı toplayamadı. Böylece Yücel seçime tek aday olarak girdi ve yeniden il başkanı seçildi. CHP İzmir'de kongre heyecanı

  • Ege Postası
  • 08.02.2020 - 08:00

YUSUF TOMRUK / EGEPOSTASI- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir'de 655 il delegesi il kongresinde yeni yönetimi seçmek için sandık başına gitti. Kongre, Kültürpark'taki Celal Atik Kapalı Spor Salonu'nda gerçekleşti. CHP İzmir 37. Olağan İl Kongresi'nde seçime mevcut il başkanı Deniz Yücel tek aday olarak girdi. 

KONGREDE KİMLER OY KULLANDI'

Kongrede 30 ilçede seçilen 600 delege ile doğal delege olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir milletvekilleri, il yönetimi ve il disiplin kurulu üyeleri oy kullandı. Delegeler il başkanının yanı sıra, 56 kişilik kurultay delegesi, 30’ar asil ve yedek il yönetimi ile 9 kişilik disiplin kurulunu da seçti.

İKİSİ DE ADAY OLAMADI

Sürpriz bir kararla aday olan Ekonomi Politikalarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Cüneyt Oğuz'un aday olabilmek için yeterli imzayı topladığı ileri sürülmüştü ancak Divan Kurulu Oğuz'a verilen imzalar arasında 30 mükerrer imza olduğunu açıkladı. Oğuz kongrede aday olamadı. Geçtiğimiz dönem milletvekili adaylarından Ezgi Deniz Urunga'nın ise kongrede adaylık için yeterli imzayı toplayamadığı belirtildi. Kongrede adaylık yarışına girebilmek için delege sayısının en az yüzde 10’unun yani 655 delegeden en az 65’inin imzasını almak gerekiyordu.

30 MÜKERRER İMZA ÇIKTI

Divan başkanlığından yapılan açıklamaya göre; Deniz Yücel'e verilen 540 imza ile Cüneyt Oğuz'a verilen 75 imzanın içerisinde 30 delegenin imzasının mükerrer olduğu ortaya çıktı. Divan başkanlığı 30 delegeyi anos ederek divana çağırdı. 30 üyeden 27'si Deniz Yücel'i seçerken 3'ü Cüneyt Oğuz da imzalarının kalmasını istedi. Böylelike Cüneyt Oğuz gerekli 65 imzayı toplayamadı ve divan başkanlığı tarafından adaylığı onaylanmadı.Bunun üzerine, salonda bazı partililer duruma tepki gösterdi. 

Böylece 30 ilçe başkanının açık desteğini alan mevcut Başkan Deniz Yücel'in seçime tek aday olarak girdi.

Yücel, yeniden il başkanı seçilirken, aldığı oy kongreye damga vurdu.

Yücel, kullanılan 611 oydan, sadece 253'ünü aldı.

'LAİKLİK İLKESİNE BÜYÜK ZARARLAR VERİLMİŞTİR'

Mevcut il başkanı ve kongrenin tek adayı Deniz Yücel, ilçe kongreleri süreci boyunca yaptığı konuşmaya benzer bir konuşma yaptı. Yücel bütün üyelerle gurur duyduğunu söyleyerek şunları söyledi:  Bu salondaki tüm yol arkadaşlarımız yürekten kutluyorum. Bugün ülkemizi yöneten siyasi anlayış, demokrasimize hukukun üstünlüğüne, anayasamızın laiklik ilkesine büyük zararlar vermiştir. 17 yıllık AKP iktidarında Cumhuriyet Devrimi ve kazanımlarına büyük zarar verirken, düşmanlaştırma siyasetiyle günü kurtarma siyasetine düşmüştür. Nice aydınların uyarılarına rağmen 2010'da yargıyı FETÖ'ye teslim eden AKP, Balyoz ve Ergenekon davaları sonrası 15 Temmuz hain darbe girişimini bu millete dayatmıştır. 20 Temmuz'da sivil darbeyi yapmıştır" dedi.

'SÖZÜMÜ TUTTUM İSTİFA ETMEDİM'

'İki sene önce yine bu salonda bu salonda bir söz vermiştim" diyen Deniz Yücel: "Görevimden istifa etmeyeceğim diye. Sonuna kadar gideceğim diye. Bu sözümü tuttum. Görevimi hiç bir zaman şahsım için ya da birilerini mutlu etmek için kullanmadım. Makam koruma ya da yükseltmem için bir kaygım olmadı. Görevimi partimin başarısı için kullandım: Eğilmedim taviz vermedim. Doğru bildiğim yoldan asla şaşmadım. Mustafa Atatürk Bağımsızlık benim karakterimdir sözünü kendime yaşam felsefesi mal etmiş bir insanım. Zaman zaman bazı kişiler bu görevimi parti içi iktidar mücadelesi için kullanmak istediler. Buna asla izin vermedim. İl başkanın Genel Başkan'ın İzmir'deki temsilcisi olduğunu asla unutmadım. Bu tavrımdan dolayı hedef oldum. Ama asla rövanşist davranmadım. Partimi zarar gelmemesi için sorumluluktan kaçınmadım, risk almaktan da geri kalmadım. İlçe kongrelerinden hemen sonra, ilçe ziyaretlerini yaptım. Bir çok başkanımızın göreve devam etmem arzusuna nail oldum. Bugün varız yarın yokuz. Makamların hepsi geçici. Bizden önce bu görevi yapanların yaptıkları üzerine bir tuğla koyabildiysek ne mutlu bize. Bugüne kadar bir adaylık açıklaması yapmadım. 30 ilçe başkanı bir araya gelip bana destek açıklaması yaptıktan sonra bu görevden kaçmak olmaz dedim. Bu destek çok anlamlı onlara buradan teşekkür ederim" diye konuştu.

YENİ İL BİNASI VE EĞİTİM VURGUSU

"Daha tecrübeli bir il başkanı olarak partime hizmet edeceğim" diyen Yücel  "Yeni dönemde partimizin kurumsal yapısının güçlenmesi için çalışacağız. Yeni bir il binası kazandırmak için yönetim kurulu üyelerimizle yoğun bir mesai harcıyoruz. Bütün birimlerimizin aynı anda çalışma yapmasını sağlayacak, fiziki koşulları sahip bir il binası almanın hazırlığındayız. Yeni dönemde tüm üyelerimize ulaşılması ve temel siyaset eğitimi almamış üyemizin kalmaması konusunda yoğun çaba sarf edeceğiz. Tüm üyelerimize ulaşıp mücadeleye dahil edeceğiz. Örgüt arası dayanışmayı daha da arttırarak, oy oranlarımızın düşük olduğu ilçelerde seçmenle iletişim ve diyalog kurulmasını sağlayacak çalışmalar yapılacak. Yerel yönetimlerimizle birlikte sivil toplum kuruluşlarımızla daha samimi ve demokratik ve daha adil bir düzen için mücadele etmeye devam edeceğiz. Gençlerimiz ve kadınlarımızın kotalara sıkışmaması için önemli çalışmalar yapacağız. Parti içerisinde birlik beraberlik, aidiyet ve dayanışmayı arttıracağız. Bugün iktidar kapısı CHP'ye aralanmıştır. Bu kapıdan tüm CHP'liler olarak birlikte gireceğiz. Tüm örgütümüz ve kadrolarımızla Türkiye'yi yönetmeye hazırız. O yüzden çağdaş demokratik ve laik yönetilen ve tam bağımsız bir Türkiye için birbirimize kenetlenmemiz ve CHP'yi iktidara taşımalıyız. kendi hedefleri ve beklentileri için bu birlikteliği engelleme ve bozmak isteyenlere asla ve asla izin vermeyeceğiz. CHP bu anlamda her şeyden çok daha değerlidir. Kongremizin, paritimize ve ülkemize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum" dedi.

KURULTAY DELEGELEİĞİNE KİMLER ADAY OLDU'

17 BELEDİYE BAŞKANI KURULTAY DELEGESİ ADAYI

56 kişilik kurultay delegeliği için 159 başvuru yapıldı. Kongrede 17 belediye başkanı kurultay delegesi adayı oldu.

Balçova, Gaziemir, Karşıyaka, Kemalpaşa, Menemen, Seferihisar ve Torbalı belediye başkanları kurultay delegesi adayı olmadı.

Çeşme, Güzelbahçe, Selçuk ilçe başkanları dışında geriye kalan 27 ilçe başkanı kurultay delegesi adayı oldu. 

Aday olan başkanlar: Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tunç Soyer, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, Güzelbahçe Belediye Başkanı Özden Mustafa İnce.

Kurultay delegesi adayları arasında İl Başkanı Deniz Yücel, İl eski Başkanı Rıfat Nalbantoğlu, İl Gençlik Kolu Başkanı Ozan Uyan, Kadın Kolları MYK Üyesi Perihan Yardımcı, Balçova Belediyesi eski Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, İzmir eski Milletvekili Zeynep Altıok gibi isimler de yer aldı.

YÖNETİME KİMLER ADAY OLDU'

Kongrede 169 partili il yönetimine aday oldu.

İl yönetimine aday olanlar arasında İl Kadın Kolları Başkanı Nurşen Balcı, Karabağlar ilçe eski başkanları Orhan Polat, Polat Manduz, Aliağa İlçe eski Başkanı Özcan Durmaz, Tire İlçe eski Başkanı Şenol Sardoğan, Buca İlçe eski Başkanı Çağdaş Kaya, Balçova İlçe eski Başkanı Aygül Eryılmaz, Karaburun İlçe eski Başkanı Bülent Çumçum, İl eski Başkan Yardımcısı Orhan Karaoğlu gibi isimler yer aldı.

Mevcut il yönetiminden Leman Tunus, Çetin Özdemir, Sedredil Coşkuner, Fulya Alçay, Adnan Alabay, Mert Onur Uzar, Harun Düşenkalkan, Ulaş Gül, Ali Yaşar Çalışkan, Yasemin Menokan, Mehmet Kahyan Günal, Azmi Kumova, Yaşar Erdoğdu ve Binali Gül yeniden aday oldu

9 kişilik disiplin kurulu için 55 başvuru yapıldı.

SEÇİM ÇARŞAF LİSTE İLE YAPILACAK

Kongrede Divan Başkanlığı'na seçimin blok liste ile yapılması için yeterli imzayla önerge verildi.

Blok liste önergesi oylama sonucuyla reddedildi. Seçim çarşaf liste yöntemi ile yapılacak. 

HANGİ İLÇELER BLOK İSTEDİ'

Kongrenin blok listeyle yapılması için Foça, Bergama, Aliağa, Karaburun, Narlıdere, Torbalı, Menemen, Seferihisar, Karşıyaka ve Karabağlar ilçe başkanlarının verilen önergeye imza attığı ileri sürüldü.

Blok liste talebine karşı söz alan CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, seçimin blok liste ile yapılması gerektiğini savunarak, "Farkındaysanız ilk kez bir konuda hemfikiriz. Nedir b? Yaşadığımız ilk seçimde iktidar olacağız.  İlk genel seçimde CHP mutlaka iktidar olacak. Peki yıllardır partiye emek vermiş, ak saçlı arkadaşlarımız, partinin iktidar gittiği bugünlerde partiye emek vermek istediklerini, yönetim kurulu üyesi, disiplin kurulu üyesi olmak, kurultay delegesi olmak istediklerini söylüyorlar. Bunu talep ediyorlar" dedi.

BAYIR’DAN ÇARSAF ÇIKIŞI

37 yıldır aktif siyasetin içinde olduğunu söyleyen Bayır, "Geçmiş dönemlerde il başkanlığı yapmış, ön seçimden çıkmış bir kardeşiniz olarak çarşaf liste birleştirir, blok liste ayrıştırır diyorum. Blok listenin en fazla zararı seçilecek olan il başkanı ve genel başkanına olur. 655 delegesi olan İzmir'in listelerde yaklaşık yer bulabilecek arkadaşımızın sayısı 95 civarındadır. 540 civarında il delegesi arkadaşlarımız kendi adını bu listede göremeyecek. Ama örgütün kantarına çıkmak istiyor. Niye engel oluyoru? Bırakın yarışsınlar. Kimse aleyhte konuştuğum için buradan bir tartışma çıkmasını beklemesin. Bekleyenler çok beklersiniz. Kavga etmeyeceğiz. Birleşerek çıkacağız ve doğrusunu yapacağız. İktidara yürüyen bir partinin İzmir gibi bir ilde kongre yakışan kongre çarşaf liste ile yapılmalıdır" ifadelerini kullandı. Yapılan oylamada, delegeler seçimin çarşaf liste ile yapılması yönünde oy kullandı.

DİVAN BAŞKANI KARACA OLDU

Kongrenin Divan Başkanlığı'na oy birliğiyle Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca seçildi.

'KOALİSYONLA SEÇİME GİTTİLER'

Geçmişte yaşanan gelişmelerle birlikte hafızaları tazelemek istediğini belirten Biçer Karaca, "16 Nisan Referandumu'nda Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana verilen demokrasi mücadalerini hiçe sayarak ülkemize gerçekten her anlamda çok derin sorun ve krizler yaşandı. Referandumla kuvvetler ayrılığı güçlenecek, koalisyonlar düzelecek ve adaletin daha güçlü olacağı bir yönetimi hayata geçireceğiz diyenler sonra ne yapt? Ülkemizde koalisyonu bitireceğiz diyerek saraya bu ülkenin geleceğini teslim edenler ittifak yasası ile koalisyonla seçime gittiler. Ekonomimiz şaha kalkacaktı ama üzülerek ifade etmek isterim ki bırakın ekonominin şaha kalkmasını vatandaşlarımız buhranla yaşamına son vermeye başladı. '2020 çok güçlü başladı' diye konuşurlarken Hatay'da bir vatandaşımız 'Çocuklarımız aç diyerek kendisini yakmıştır. Damada ekonomiyi teslim edenler tek adam ve saray yönetimiyle halktan uzaklaşmış onların sorunlarını kulakları tıkamış sosyete damadı ile Türkiye'yi aşılması çok zor durumlarda bırakmıştır. Bugün ekonomimiz buhranın eşiğindedir. 8 milyona yakın vatandaş işsiz, 2 milyon üniversite mezunu işsiz... Vatandaşımız 2019 yılında açlığın pençesinde yaşamdan kopmayı tercih etmişlerdir. CHP olarak çağdaş, bilimsel, laik eğitimin önünü vurguladıkça onlar hep bize karşı çıktılar. Bugün gelinen noktada görüyoruz ki, dünyada örnek gösterilecek bilimsel araştırmalarıyla örnek olacak üniversiteler arasında bizim üniversitelerimiz yer alamadı. Üniversitelerimiz bilimden uzaklaşmış saray ve şurasını yandaşlık eden bir anlayışa teslim edilmiştir. Ülkemiz Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Yurtta Barış, Dünyada Barış' anlayışından uzaklaşmış, Trump'la Putin arasında savrulan tek adam anlayışında bir ülke haline gelmiştir" dedi.

'TEK YOL İKTİDARDIR'

"İzmirliler, Kuva-i Milliye'nin Çoban Ateşi'ni Hasan Tahsin'in il kurşunu ile yakan İzmirliler" diyerek sözlerini sürdüren Divan Başkanı, "Bu böyle devam etmeyecek değil ? Tüm Türkiye bugün İzmir'den bu salondan Türkiye'ye verilecek olan müjdeli haberleri özlem ve heyecanla bekliyor. CHP'nin Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun büyük özveri ile kurduğu demokrasi ve millet ittifakı ülkemizde burada daha güçlü bir İzmir ile Türkiye için daha güçlü, bir demokrasi için birlikte yaşayacağız. Ben bu mücadele İzmir'de bugüne kadar emek veren Cumhuriyetimizi demokrasi ile taçlandıracak olan büyük yürüyüşümüze yoldaşlık eden bütün arkadaşlasrımıza teşekkür ediyorum.  Bugün İzmir'den tıpkı 15 Mayıs 1919'da Hasan Tahsin'in attığı kurşunla bir direnişin örgütlenmesini ateşleyen İzmir'de 'Tek yol iktidar' diyoruz" diye konuştu.

YÜCEL: PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ

Kongrenin açılış konuşmasını CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel yaptı. Konuşmasına, geçtiğimiz günlerde Elazığ ve Van'da yaşanan doğal afetlerde ve İzmir'den kalkan İstanbul uçağının kaza yapmasıyla hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet, yararlılara şifa dileyerek sözlerine başlayan  Yücel, iktidara yüklendi.

İzmir’deki kamulaştırma hamlesi ve kötü ekonomi gidiş üzerinden sert ifadeler kullanan Yücel, “Urla’da 511 parselde köylünün,çiftçinin, DİSK’in arazilerine el konulurken kendi arazilerine dokunulmayan Ensar Vakfı var. Cumhurbaşkanı bir kararname çıkarmış. Acele kamulaştırma kararı verilmiş. Şanslı ve ayrıcalıklı kurumlarından olan Ensar Vakfı’nın arazilerine dokunulmuyor. Kıt kanaat yaşayan vatandaşın arazini alınırken Ensar Vakfı’nın arazine dokunulmamış. Acele kamulaştırma yapılacak şeyler yurt savunmasıdır. Burada cumhurbaşkanının aldığı karar halkın mı yoksa belli kişilerin yararına m? Kamu yararı nered? Peşini bırakmayacağız! Vatandaşın bir karış toprağını yandaşa, sermaye odaklarına yedirmeyeceğiz” dedi.

İKTİDARA EKONOMİ ELEŞTİRİLERİ

Yücel, “Bugün Türkiye’de ekonomi çökmüş durumda. 7 milyonu aşkın işsiz var.2020’nin Ocak ayında 600 binin üzerinde icra dosyası var. 500 binin üzerinde atanamayan öğretmen, 1 buçuk milyon üzerinde EYT’li yurttaşımız var. 18 sene önce iktidara geldiklerinde komşularıyla sıfır sorun yaşayan Türkiye sorun yaşamadığı komşusu kalmayan ülke haline gelmiştir. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun da ifade ettiği gibi Türkiye yönetilmiyor, Türkiye savruluyor.Bu işe dur demek sizlerin görevi. Bu işe dur demek CHP’nin ve örgütlerinin görevidir. Bu gidişe dur demek vatanını, milletini seven tüm yurttaşlarımızın görevidir. CHP kurulduğu günden beri tarihiyle özdeşleşmiş bir misyonu var.Kurucumu ve ilk genel başkanımız Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları tam bağımsız bir Türkiye için mücadele ettilerse siz de bu ülkedeki insanların daha huzurlu,daha çağdaş ve daha demokratik bir ülkede yaşaması için mücadele ediyorsunuz”diye konuştu.

LİDERE ÖVGÜ

Yücel, “31 Mart yerel seçimlerinde ‘Martın sonu bahar olsun’ dedik. Baharı getirdik.Türkiye genelinde bir başarı yakaladık. 31 Mart yerel seçimlerinde CHP 11 büyükşehir ve il ile içe belediyeleri kazandık. İzmir’de Yüzde 58 gibi rekor bir oyla seçim kazandık. İzmir’de 22 olan belediye sayımızı 24’e çıkardık. 24 ilçede kendi adaylarımızda 1 ilçede ittifak ortağımız İYİ Parti adayıyla Millet İttifakı olarak toplamda 25 ilçede seçim kazandık. 25 sene sonra İstanbul ve Ankara’yı kazandık. Bu iller AKP’ye genelde iktidara taşıyan iller. Bugün Türkiye nüfusunun neredeyse yüzde 50’sini CHP’li belediyeler yönetiyor. Bu başarıda hepimizin payı var. Bu başarıda ittifak ortaklarımızın, Atatürk ilke ve devrimleri için kaygılanan ve mücadele eden yurttaşlarımızın emeği var. Ama bu başarının bir de mimarı var. Göreve geldiği günden beri CHP’yi ve örgütlerini topumun tüm kesimleriyle kucaklaştıran, herkes için adalet diyerek435 kilometre yürüyen, Millet İttifakı’nın kurulmasına öncülük eden ve attığı doğru adımlarla süreci doğru yürüyen CHP Genel Başkanı Kemal Kııçdaroğlu’nu kutluyorum ve İzmir il örgütü adına şükranlarımı sunuyorum” dedi.

HAYIRLI OLSUN!

Kongre özelinde değerlendirme yapan Yücel, “Bugün CHP’yi iktidara taşıyacak kadroları seçeceğiz. İlçe kongrelerimizi yaptık. Parti içi kadrolarımızı yenilediğimiz bu süreçte mahalle delege seçimlerinden bu yana sandığa irade yansıtan tüm üyelerimize teşekkür ediyorum. Yeni seçilen ilçe başkanlarını,yöneticileri ve delegeleri kutluyorum. Birlikte görev yaptığımız ilçe başkanları ve yöneticilerimize teşekkür ediyorum. CHP bugün genel başkanı,milletvekilleri, belediye başkanları, meclis üyeleri ve tüm örgüt ve kadrolarıyla Türkiye’yi yönetmeye hazırdır. 

TUNCAY ÖZKAN: CHP'DE FETÖ, PKK OLMAZ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan “CHP’de FETÖ olmaz, PKK olmaz. Her gün ağız dolusu küfürle CHP’ye saldıranlara sesleniyorum; FETÖ’nün siyasi ayağını bu salonda değil Saray’da arayın. Biz demokrasiye, insan haklarına, iyiliğe katkı sunmaya devam edeceğiz. Ve biz kazancağız. Açlıktan kendini yakan baba için, yoksul mahalleler için, evine ekmek götürme derdindeki işçi için kazanacağız. Bir iktidara yürüyoruz. İktidara giden yolun fişeğini ateşleyecek olan kent İzmir’dir" dedi.

SOYER: PUSULAMIZ SOSYAL DEMOKRASİDİR

Tuncay Özkan'dan sonra kongrede konuşan İzmir Büyükşehir Belediy Başkanı Tunç Soyer: Değerli Genel Başkan Yardımcılarım. Çok değerli milletvekillerim. örgütümüzün çok değerli emekçileri hepimizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Bugün tam 10 ay oldu. 10 ay içinde en büyük yatırımın adımını attık. Buca metrosu, 1 milyar 70 milyonluk projeyle büyük bir adım atıyoruz. Buca'da hayatı değiştirecek bir adım olacak. Türkiye'de en çok metro ağına sahip olan kent olma halinde ilerliyoruz. Körfez'i üç yıl içinde yüzülebilir hale getireceğiz. Onlarca yüzlerce proje başlığımız. İki ay sonra bir yılın muhasebesini yapacağız. Bir yıl içinde ne yaptığımızı bütün Türkiye'ye duyuracağız. Hepinizin içinde yaşamaktan onur duyacağınız bir karnemiz olacak. Rekor başarıyı kazanmamıza emek veren tüm milletvekillerimize, Deniz Yücel Başkanımıza, il ve ilçe yöneticilerine huzurunuzda bir kez daha teşekkür ediyorum. Sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Sevgili CHP'liler bugün demokrasi şölenine dönüşecek kongrede Cumhuriyetten bahsetmek istiyoruz. Türkiye'yi arap dünyasından ayıran şey Cumhuriyet olmuştu. Bizi yoksulluk ve cahillilkten koruyan miras Cumhuriyet olumştu. Bugün bu miras har vurup harman savruluyor. Cumhuriyet'in varlık nedenleriyle çakışıyorlar. Bu tutum ve davranışlar bize demokrasinin bir kişinin tutumu olmadığını milyonların iradesi olduğunu gösteriyor. Aklımızı başımıza toplamalayız. Atalarımızın aziz hatırasına ve çocuklarımızın geleceğine ihanet edemeyiz. Bütün yaşam gayelerimizi Cumhuriyet'i koruma mücadelesine dönüştürmeliyiz. Önce onu korumak zorunda olduğumuzu unutmamalıyız. Cehalete ve popülizme, teröre, baskıya, faşizme karşı mücadele etmeden Cumhuriyet'i koruyamayız. Bu mücadelenin pusulası sosyal demokrasidir. Yaklaşık 45 yıl önce delikanlıyken sosyal demokrasiyle tanışmıştım. Tarihin hiç bir döneminde ihtiyacımız olmadığı kadar lazım olan bir anlayıştır" dedi.

SOYER: O SATIH BÜTÜN VATANDIR

'Ceheneme süreklenen güzel ülkemizi el birliğiyle cennete çevirmek bizim elimizde' diyen Başkan Soyer " CHP'nin tek kamu gücü belediyelerdir. 11 büyükşehirin Türkiye nüfusunun yarısının fazlasından kucakladığını düşünün. Her gün milyonlarca insana dokunuyoruz. Her yerde açmış çiçeklerimiz var. İnsanların iş bulamadığı için intihara sürüklendiği bir ülkede yaşamak istemiyoruz. Birlik olup çok daha fazla konuşacağız. Mücadelenin öncüleri sizlersiniz. Bu mücadelenin neferi en çok İzmir'e yakışıyor. Aramızdaki ayrılıkları bir tarafa bırakarak, olanca gücümüzle aydınlığı yurt çapına yayacağız. Kurtuluşa ihtiyacımız olduğu bu günlerde diyoruz ki; Hattı müdafa yoktur, sattı müdafa vardır. O satıh bütün vatandır" diye konuştu. 

'DÜZENİ DEĞİŞTİRMELİYİZ'

"Bizler, tüm CHP'liler, özellikle ama özellikle İzmirli CHP'liler, Cumhuriyet'in neferi olduğumuzu aklımızdan çıkarmamız gereken bir dönemden geçiyoruz" diyen CHP İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, "Cumhuriyetin tam da 100'üncü yılında yeniden Cumhuriyeti kurma iddiasının büyük sorumluluğunu taşıyoruz. Bu kararlığa ihtiyacımız var. Bütün dünyada oluşan gereken bir düzenle karşı karşıyayız. Türkiye Cumhuriyeti'ni Cumhuriyet yapan bütün devrimleri yeniden ayağa kaldırarak siyaseti yeniden başlatmamız gerekiyor. Sadece Türkiye'de değil, Avrupa'da da güçlü bir sol rüzgarı görüyoruz. TBMM'de sizleri temsil etmek üzere, Avrupa Konseyi Sosyalist Grubu'nda, işte burada sözünü verdiğimiz eşitlik, adalet ve özgürlük mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu iktidar 17 yıldır sadece Türkiye'yi kötü yönetmedi, Türkiye'nin düzenini değiştirdi. Ortaya koyacağımız iktidar iddiası, bu ülkeyi daha iyi yönetirken düzeni değiştirme iddiası olmak zorunda. Deprem, çığ, uçak kazası, maden ve inşaatlardaki göçükler, doğalgaz faturasını ödeyemediği için yok olan aileler ve bunun yanında doğalgazdan kazandığı parayı Kızılay aracılığı ile aktaranlar... Bunları asla unutmamalıyız. Tek adam rejimi bizi korumasız vıraktı ve halkı ölüme terk ediyor. O zaman korumasızlığı sonlandıracak güvenceli bir geleceği sağlayacak sosyal devlet ve halkçı düzeni sağlamak zorundayız. Halkçı bir programla sosyal düzeni değiştirmeliyiz. Biz düzeni değiştirmeliyiz. Çünkü biz CHP'yiz. Sadece iktridara talip değiliz. İktidara sahip olduğumuzda yapacaklarımızı yüksek sesle söylemek zorundayız. Görev bize düşüyor. Sadece iktidarı eleştirmek değil, düzeni değiştirmek gerekiyor. Demokrasiyi güçlendiren ve basını özgürleştiren bir yönetim kurmak zorundayız. Bu düzen rantçı düzen, sömürü düzeni, sermaye düzeni. Emek diyen, laiklik diyen, Ensar Vakfı ile değil Milli Eğitim değerliyle büyüyen çocukların var olması için Atatürk'ün gösterdiği hedefe doğru adımlar atmamız gerekiyor. Geçmişimize sahip çıkan, bugünü doğru okuyan bir siyasete ihtiyacımız var. Bu hedefleri gerçekleştirecek ve sahaya çıkacak sizlerle birlikte kuşkusuz ki sadece iktidara talip olmayacak, düzeni de değiştireceğiz. Biz CHP'yiz. Özgürlüğün, laikliğin, emeğim, demokrasinin partisiyiz" ifadelerini kullandı.  

SALONDAN NOTLAR...

KONGREYE KİMLER KATILDI

Kongreye CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, PM Üyesi Erdal Aksünger, İzmir milletvekilleri, İzmir Büyükşehir Belediye eski Başkanı Aziz Kocaoğlu, ilçe belediye başkanları, ilçe başkanları, parti yöneticileri, partililer, STK temsilcileri  katıldı.

Millet İttifakı ortağı İYİ Parti İzmir İl Başkanı ve Tire Belediye Başkanı İYİ Partili Sallih Atakan Duran da kongreye geldi.

Partililer sabahın erken saatlerinden itibaren kongrenin yapıldığı salona gelmeye başladı. Coşkulu atmosferde gerçekleşmesi beklenen kongre için salon parti bayraklarıyla donatıldı.

Kongre öncesinde salonda, "Söz, yetki, karar örgütün" yazılı pankartı İzmir İl Başkanı Deniz Yücel'in pankartının üstüne asmak isteyen kişilere başka bir grup tepki gösterince kısa süreli sözlü tartışma yaşandı.

Salonda yer alan Deniz Yücel'in afişlerinde, 'Gericilere ve yozlaşmaya karşı biz kazanacağız', 'Emek kazanacak, özgürlük kazanacak, demokrasi kazanacak, biz kazanacağız!', Cüneyt Oğuz da 'Birlikte Başaracağız' ifadeleri bulunurken, Ezgi Deniz Urunga'nın afişinde ise sadece adaylık fotoğrafı yer aldı.

İl Başkanı Deniz Yücel salona alkışlar ve sloganlarla giriş yaptı. Eşi Gönenç Bilgen ile tüm salonu turlayan Yücel, tek tek hoş geldiniz dedikten sonra protokoldeki yerini aldı. Yücel salona girişinde arkasında partili gençler dışında Konak, Çiğli, Gaziemir, Güzelbahçe ve Urla ilçe başkanlarının da yer alması dikkat çekti.

Salona erkenden gelen ve protokoldeki yerini alan İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aziz Kocaoğlu, Aydın Milletvekili Bülent Tezcan ile bir süre sohbet etti.


Geçtiğimiz dönemlerde parti içi yarışlarda karşı karşıya gelen Tuncay Özkan ile Aziz Kocaoğlu’nun kongrede selamlaşması dikkat çekti. 

BİRLİK BERABERLİK MESAJI

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Deniz Yücel, partilileri selamlarken, birlik ve beraberlik mesajı verdi.

Kongre öncesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İl Başkanı Deniz Yücel ve eşi birlikte poz verdi.

CHP eski Genel Başkan Yardımcısı, İzmir İl eski Başkanı ve eski Milletvekili Alaattin Yüksel'in kongreyi tribünden takip etmesi dikkat çekti. Yüksel'in yanında CHP Konak İlçe eski Başkanı Sinan Karamustafaoğlu da yer aldı.

Salon dışına da dev ekran kurulurken, partililer kongreyi buradan da takip edebildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.