Dolar 32,4903
%-0.15
Euro 34,9212
%0.27
Altın 2.440,520
%0.72
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP İzmir’de gözler milletvekili adaylıklarında

CHP İzmir’de gözler milletvekili adaylıklarında

Türkiye 24 Haziran’da yapılacak cumhurbaşkanlığı ve erken genel seçimlere kilitlendi. Tüm partilerde olduğu gibi CHP’de de aday olma hareketliliği başladı. Milletvekillerinin ön seçimle belirlendiği CHP’de, seçimlere az bir süre kalması nedeniyle gözler kimlerin milletvekili adayı olarak gösterileceğine de çevrildi. CHP İzmir’de son seçimlerde ön seçimle seçilip milletvekili olan isimlerin çoğu yeniden aday olmak isterken, ön seçim yerine genel merkez yoklaması ihtimali nedeniyle yeniden görev almak isteyen milletvekillerinin aday gösterilip gösterilmeyeceği merakla beklenirken, o vekiller görüşlerini Egepostası ile paylaştı. CHP İzmir’de gözler milletvekili adaylıklarında

  • Ege Postası
  • 21.04.2018 - 09:11

HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI-Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim tarihini 24 Haziran olarak açıklamasının ardından partilerde başlayan seçim telaşı ve milletvekili adayı belirleme sürecinin en yoğun geçmesi beklenen partilerden biri de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP). Parti Tüzüğü’ndeki milletvekillerinin ön seçimle belirleneceği maddesine son gelişmeler üzerine ‘ittifak durumunda genel merkez ataması yapılır’ ifadesinin eklenmesinin ardından gözler İzmir’de kimlerin Milletvekili adayı olarak gösterileceğine çevrildi.

ÖN SEÇİMLE VEKİL OLAN İSİMLER YENİDEN MİLLETVEKİLLİĞİ DÜŞÜNÜYOR 

Son seçimlerde birinci ve ikinci bölgeden 7’şer milletvekili çıkaran, bu dönem Milletvekili sayısı 28’e çıkarılan İzmir’de çok sayıda isim Milletvekili olma isteğini belirtmek için İzmir örgütü ve Genel Merkez yetkililerine bildirmeye başladı. Seçim takviminin sıkışıklığı nedeniyle ön seçim yerine genel merkez ataması yapılması beklenen CHP’de, ön seçimle Milletvekili seçilen İzmir Milletvekilleri Tacettin Bayır, Musa Çam, Murat Bakan, Ali Yiğit, Kamil Okyay Sındır, Mustafa Balbay, Atila Sertel bir dönem daha Milletvekili olmak istediklerini belirtirken, bu seçimde kimlerin aday gösterileceği önümüzdeki günlerde şekillenecek.

O VEKİLLER NE DÜŞÜNÜYOR' 

Egepostası’na değerlendirme yapan CHP İzmir Milletvekillerinin görüşleri ise şu şekilde;

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay: Öncelik Cumhurbaşkanı adayımız kim olacak AKP’yi iktidardan devirmek. Ne olursa olsun parti için çalışacağız. Bu güç ile devam etmeyi istiyorum önceliğimiz her zaman partimizin hedefleri olacak. Her hal ve şartta CHP saflarında mücadele edeceğim durumum ne olursa olsun ama milletvekili olarak devam etmeyi arzu ediyorum.

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır; Yeniden aday olup olmamak fikri Parti Meclisi’nin alacağı karar bağlı. Şuan 65 gün kaldı. 45 gün önce Yüksek Seçim Kurulu’na listeleri teslim etmek lazım. Yani 20 gün var. 20 gün içinde ön seçimi yetiştirmek mümkün gözükmüyor. Yapılsa da benim için fark etmez. Ben yapılsın isterim. Ama mümkün gözükmüyor. PM Tüzük Kurultayı’nda hangi ilde hangi yöntemle adayların belli olacağı yetkisini almıştı. PM toplanıp karar verecek. Milletvekillerini şu yöntemle belirleyeceğiz diyecekler. Bazı arkadaşlarımız aday olmayabilir. Ben yoruldum, yokum diyebilir. Bazı kontenjanlar üzerinde Genel Başkanımız inisiyatif kullanarak değişikliğe gidebilir.

Bir baskın seçime götürüyor AKP ama özet olarak 3 yıl içinde üçüncü seçime gidiyoruz. 15 Haziran 2015’te 4 yıllığına seçilmiş milletvekiliydik. 25. dönem vekili olarak seçildik. 6 ay sonra tekrar bir sandık kondu. 26’ıncı dönem milletvekili olduk. İki yıl daha yaptık, tekrar sandık geliyor önümüze. 3 yıl görev yaptık dördüncü yılı tamamlamadan bir sandık daha geldi. Bu şunu gösteriyor 3 yıl içinde 3 tane seçim yapan AKP başarısız. Ekonomini zaten lastiği patlamış kamyon gibi gidiyor. Ekonomiyi kontrol edemiyorlar artık. Eğer iktidarda bir değişiklik olmazsa bunlar bu işi bilmiyorlar. Dolayısıyla bu seçimi yapmak da bir çözüm olmaz. Bu seçim de kurtarmaz onları 1.5-2 yıl sonra hadi bir seçim daha yapalım. Bunların burada kurtarmaya çalıştığı şey Cumhurbaşkanlığı. Asıl dertleri bu. Biz CHP olarak her gün seçim olacakmış gibi hazırız. Örgütlerimiz biraz baskın yemiş gibi. Onu da el birliğiyle derler toparlarız.”

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan: Ön seçim olursa girip yarışırız. Ön seçim olmazsa merkez yoklamasına girip yarışmak isterim.

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel: Bunu samimiyetle ve içtenlikle söylüyorum; asıl olan demokrasi ve özgürlüğün yaşanacağı tek adam rejiminin biteceği, demokrasinin tüm kurum ve kurullarıyla işleyeceği bir Türkiye istiyorum. Benim asıl mücadelem tek adam rejiminin bitmesi ve Türkiye7yi sağlıklı yönetebilecek bir icranın gelmesidir. Bunlar bu ülkeyi yönetemediler, çoğunluk ellerinde olmasına rağmen. İstedikleri kararları istedikleri çoğunlukla alabilmelerine rağmen zamansız ve gereksiz bir seçime sokuyorlar. Halk bunlardan sorunlara çözüm bekliyordu. Köylü üretim için destek bekliyordu. İşçi güvence bekliyordu. Taşeron işçi kadro bekliyordu. Memurlar insanca ücret bekliyordu. Sanayici teşvik bekliyordu. Bütün bunları pas geçtiler. Sonuçta gelinen nokta erken seçim. Ben milletvekili olurum ya da olmam hiç önemli değil. Buna karar verecek olan genel merkezdir. Önseçim dileğimdir ama yapılmayabilir. Karar verecek olan ben değilim. Benim aday olup olmayacağıma karar verecek olan halk ve genel merkezdir.

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır: Baskın bir seçim söz konusu. 66 gün içinde yapılacak bir seçim. Dolayısıyla seçim zamanlaması süreci daha önce 58 gün öncesinden olmuştu, YSK’nın erken seçim tecrübesi var. Bizim CHP olarak hazırlıksız mı hazırlıklı mı yakalandık. Biz hazırlıklıyız. Ocak ayında tüm örgütlerimize sandık sorumlularının belirlenmesine dair bir genelge yayınlamıştık. Partimiz üst yönetim organları ve genel Başkanımız süreç içerisinde uzun süredir diğer siyasi partilerle görüşmelerini sürdürüyor. Partimizin bu seçime örgütlerimizin hazır olduğunu tekrarlamak istiyorum. Yarın seçim olacakmış gibi hazırız. Çünkü bizim artık ülkenin bu milletin hem ekonomik anlamda hem dış politika anlamında hem toplumsal barışın tesisi anlamında huzura ihtiyacı var. Üstünlerin hukukunun olduğu, OHAL süreciyle de bunun baskı dönemine dönüştürüldüğü bu süreçte bu ülkenin en kısa sürede bu iktidardan kurtulması gerekiyor. Buna artık ne milletin ne ülkenin tahammülü yok. Ne kadar erken yapılırsa o kadar yararlı olacaktır bence. Baskın seçim demek bile doğru değil. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçmişte tecrübe sahibi olduk, söylediği şeyler kısa bir zaman süre sonra tam tersini söyleyebiliyor. Söylediklerine güven duygusu yitirilen bir kişi olmuştur artık kendisi. Tüzüğümüz aday belirlemenin yöntemlerini ortaya koymuştur. Merkez ve aday yoklaması da ön seçim maddesi de var. Zorlanırsa yapılabilir. Önseçim olmasını da arzu ederim. Karar verilirse girer ve örgütün kararını tercih ederim. Önseçim için zamana ihtiyacı var. Örgüt beni tanıyor, biliyor, diğer arkadaşları tanıyor biliyor ama bir akademisyen, bir sanatkar, yazar, partimize katkı koyabilecek toplumdaki siyasete girmek isteyecek herhangi birinin kendini tanıtmasına müsait bir zaman yok. Ön seçim partinin kendi içe dönük bir süreçtir. Memleket meseleleri ve siyasi iktidar ve seçime yönelik mücadeleden uzaklaştırır örgütleri. Bu anlamda benim çekincem var. Hangi yöntemle karar verileceği partimizin organlarınca belirlenecektir. En doğru kararı da PM’miz, MYK’mız ve Genel Başkanımız verecektir. Genel Başkanla görüşerek süreci değerlendirip bir karar vereceğim.

CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit: ön seçim olursa mutlu olurum. Çünkü üyeler karar verecek. Üyelerimiz en doğru kararı verir. Partimiz yetkili kurulları ve genel başkanımız karar verecek. Önemli olan şu anki iktidardan kurtulmak. Bizim olup olmayışımız çok önemli değil. İsterim tekrar aday gösterilmeyi. İki seçim geçirdik ama 3,5 yıl bile olmadı daha milletvekilimiz. Fırsat verilirse ve ihtiyaç varsa olurum, yoksa olmam. Genel Başkanımızla görüşeceğiz, onların görüşünü alacağız. İttifak falan olursa çok da fazla zorlamamak lazım, ona da fırsat vermek lazım.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.