Dolar 32,3372
%0.18
Euro 35,2098
%0.08
Altın 2.247,350
%0.17
Bist-100 8,72
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP ekonomik krizi sebep gösterdi, AK Parti karşı çıktı

CHP ekonomik krizi sebep gösterdi, AK Parti karşı çıktı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı olağan meclis toplantısının ikinci oturumunda toplu taşımaya yapılan zam tartışmaları damgasını vurdu. Ulaşıma zam önergesine AK Parti grubu ret oyu kullanırken önerge oyçokluğuyla mecliste kabul edildi. Öte yandan AK Parti grubu zam eleştirilerini dile getirirken CHP grubu zam gerekçesi olarak ekonomik krizi işaret etti. CHP ekonomik krizi sebep gösterdi, AK Parti karşı çıktı

  • Ege Postası
  • 16.10.2019 - 20:14

HAYRULLAH YILDIZ/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı olağan meclis toplantısının ikinci oturumu Başkan Tunç Soyer idaresinde Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleşti. Toplantıda gündeme gelen önergeler görüşülürken ulaşım tarifesine getirilen zam önergesi tartışmalara sebep oldu.

Temmuz 2018 dönemi itibariyle bugüne kadar 15 aylık dönemde, ÜFE’de yüzde 18,82, TÜFE’de yüzde 21,10 ve akaryakıtta ve döviz kurundaki artışlar olması, otobüs ve yedek parça alımlarının dövize endeksli olması nedeniyle maliyetleri etkilediği gerekçe gösterilerek hazırlanan toplu ulaşımda yeni fiyat tarifesi oy çokluğu ile kabul edildi. Yeni tarifeye göre kentte toplu ulaşımda 1 Kasım itibariyle, tam bilet ücreti 3 lira 56 kuruşa, öğretmen bileti 3 liraya, 60 yaş biletleri 3 liraya çıktı, öğrenci biletlerinde ise indirime gidildi ve yeni biniş ücreti 1 lira 64 kuruş oldu. AK Parti Grubu’nu önergeye ret oyu verirken, eleştirilerde de bulundu.

“HEM 50 MİLYON BORÇLANMA HEM DE ZAM”

AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, fiyat artışını eleştirirken AK Parti grubunun önergeye olumsuz oy kullanacağını ifade etti. AK Partili Hızal, “Fiyat tarifesinde değişikilik yapılması söz konusu teknik olarak fiyat tarifesinde artış yazılmış ama burada bir zam söz konusu. Benim bu eleştirilerimin arkasından salonda ‘ülkemizde yaşanan ekonomik hadiseler, enflasyon oranlarının geçmiş dönemlere nazaran yüksek olması, döviz fiyatlarındaki yükseklik dünya genelindeki ekonomik hadiselerinin ülkemize yansıması ve bunun ESHOT’’a etkilemesi’ gibi savunmalar gelecektir. Ama burada arip olan bir durum söz  konusu bir tarafta 50 milyon gibi bir borçlanma söz konusu. Toplam da yüzde 18 gibi bir zam yapılmış ancak bazı indirimler de var. Öncelikle itiraz ettiğimiz husus şu bir tarafta 50 milyon gibi kredi talebi ki biz bu talebe olumlu yönde oy kullandık ancak diğer yandan 50 milyon yetmiyor ve zam söz konusu oluyor temel olarak bu yüzden karşı çıkıyoruz. Enflasyon oranında bir zam ypıldığı söyleniyor zammın şirin gözükmesi adına öğrenci tarifesinde indirim yapılıyor. Benzer şehirlerdeki öğrenci tarifeleriyle de uyuşmuyor  bu indirimin yeterli olmadığını söylüyoruz. 60 yaş tarifesinde de neredeyse yüzde 60 bir atış söz konusu gizli zam tekniği ile dengeleme yapılmaya çalışılmış. Aslında bir indirim söz konusu olmadığını biliyoruz. 60 yaş üzerinde 3 katı kadar bir zaman yapılıyor. Biz bu yüzden bu maddeye olumsuz yönde oy kullanacağımızı söylemek isteriz” ifadelerini kullandı. 

“SİZ YAPINCA DÜZENLEME BİZ YAPINCA ZAM OLUYOR”

AK Partili Hızal’ın eleştirilerine cevap veren Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Yeşim Tekoğlu, “Sabah uyandığımızda zam haberleri gece yattığımızda zam haberleri oluyor ama nedense bu fiyat düzenlemesi oluyor ama bizimkine gelince zam diyorsunuz. Bizim şirin gözükmek gibi bir çabamız hiçbir zaman olmadı. ESHOT’a 16 Ekim 2018’den beri hiç zam yapmadık. Gittiğin kadar öde artı para sistemlerinde hiçbir değişiklik yapılmadı. Halk taşıt uygulamasında da yüzde 50 indirim uygulaması devam ediyor” şeklinde konuştu. 

SOYER FRANSA YOLCUSU 

Toplantıda, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in, üyesi olduğu YBYK’nın (Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimleri) Fransa'nın Strazburg kentinde gerçekleştireceği kongreye 29- 31 Ekim tarihleri arasında katılması hakkında meclise bilgilendirme yapıldı. Başkan Soyer’in tüm seyahat masrafları YBYK tarafından karşılanacak.

YETKİ KABUL EDİLDİ 

ESHOT Genel Müdürlüğünün 2019 Mali Yılı Bütçesinde öngörülen borçlanma kapsamında görev ve hizmetlerinin gerektirdiği giderleri karşılamak amacıyla 50 milyon TL kredi kullanılması ile söz konusu kredi konusunda belediyenin garantör olması ve tüm işlemler için büyükşehir belediye başkanına yetki verilmesi oy birliğiyle kabul edildi. 

ESHOT’UN ARDINDAN İZULAŞ’A DA KREDİ İÇİN YETKİ 

Geçtiğimiz meclis toplantısında gündeme gelen ESHOT’a 50 milyon liralık kredi kullanımı için yetki istemesinin ardından Başkan Soyer, bir yetki de İZULAŞ A.Ş için istedi.  İZULAŞ A.Ş. otobüs alımıyla ilgili olarak kullanmak üzere 14 Milyon liralık banka kredisi  işlemleri için Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç SOYER’e yetki verilmesini içeren önerge meclis gündemine geldi. Önerge komisyonlarda görüşülmek üzere Plan ve  Bütçe komisyonuna havale edildi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.