Dolar 32,3270
%0.24
Euro 35,0727
%-0.14
Altın 2.298,020
%0.9
Bist-100 8,99
%2.04

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP’den Menemen kararına sert tepki: Karar hukuksuzdur

CHP’den Menemen kararına sert tepki: Karar hukuksuzdur

Menemen Belediyesi Başkan Vekili seçiminin kura kısmı bugün İzmir 2. İdare Mahkemesi kararıyla iptal edildi ve kuranın yenilenmesine karar verildi. Mahkeme kararına Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekilleri sert tepki gösterdi. Vekiller, kuraya salonda herhangi bir itiraz olmayıp sonrasında itiraz edilmesini ‘manidar’ olarak yorumlarken kararın hukuksuz olduğunu ifade ettiler.

  • Ege Postası
  • 17.12.2020 - 14:03

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Menemen Belediye Başkanı iken tutuklanan Serdar Aksoy’un görevden uzaklaştırılmasının ardından yerine vekalet edecek başkan vekilinin seçimi 1 Aralık'ta yapılmıştı. Başkanlık için Millet İttifakı adayı olarak Deniz Karakurt, Cumhur İttifakı adayı olarak da Aydın Pehlivan yarışmıştı. Seçimin 4 turunda da başkan vekilinin belirlenemediği seçimde kura yoluna gidilmiş ve kurada kazanan isim Millet İttifakı adayı Deniz Karakurt olmuştu.

Seçimin ardından AK Parti Menemen İlçe Başkanı Ahmet Can Çelik, seçim sonucuna itiraz edeceklerini açıklamıştı. Başkan Çelik yaptığı açıklamada, kura seçiminde usulsüzlük olduğunu belirtip karara itiraz edeceklerini söylemişti.

Açıklamanın ardından Cumhur İttifakı Başkan adayı Aydın Pehlivan 2 Aralık tarihinde seçimin iptal edilmesi için idare mahkemesine resmi başvuruyu yapıp eçimin kura kısmının yürütmesinin durdurulması talep etmişti.

Mahkeme kararı bugün açıklandı. İzmir 2. İdare Mahkemesi, Menemen Belediye Başkan Vekilliği seçiminde kura çekiminin "usule aykırı şekilde gerçekleştirildiği" gerekçesiyle yapılan başvuru üzerine yürütmeyi durdurma kararı verdi.

CHP KARARA İTİRAZ EDECEK

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel'in mahkeme karara ilişkin "Mahkemenin verdiği karar Belediye Kanununun 45. maddesine aykırı. Bölge İdare Mahkemesine itiraz edeceğiz" dediği öğrenildi.

Mahkeme kararına Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)’den jet yanıt geldi. CHP İzmir Milletvekilleri Mahir Polat, Atila Sertel ve Tacettin Bayır mahkemenin verdiği kuranın yenilenmesi kararını değerlendirdi. Vekiller kararın hukuksuz olduğunu söylediler.

POLAT: MENEMEN'DE TUZUN KOKTUĞU YERDEYİZ

Polat, “Hukusuz bir şekilde alınan karar. Vicdanları yaralayacak kararlar bunlar. Sçeim sırasında hiçbir itirazda bulunmayıp seçimden sonra mızıkçı çocuk gibi itiraz edip arkasından da yargıyı arkalarına almalarını kınıyorum. Kabul edilebilir bir karar değil. Türk yargısının geldiği yer açısından da çok önemli. Bu iş değil, bu hukuk ya da adalet de değil. Adaletin bittiği yerde tuzun koktuğu yerdir. Biz Menemen’de tuzun koktuğu yeri yaşıyoruz. Bu konuda İl Başkanımızın yönlendireceği bir dizi kararlar ve itirazlar olacaktır. Bizim bu karara da itiraz edeceğimizi düşünüyorum. Hukukçu il başkanımızı var itiraz edecektir mutlaka. Sonrası sonra konuşulur. Öyle bir ihtimali düşünmek bile istemiyorum.

SERTEL: AKP’Lİ ADAY ÇIKANA KADAR KURA MI ÇEKİLECEK'

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel ise mahkeme kararına ilişkin, “Kura çekildiği sırada AKP’nin herhangi bir itirazı olmamı. Herhangi bir tutanak da tutmamışlar. Kura çekilince kendileri çıksaydı kendileri çıksaydı çok hoşlarına giderdi. Kendileri çıkmadığı için mahkemeye itiraz ediyorlar. Bence bu hukuksuz bir karar. İl Başkanlığı bu karara mutlaka itiraz eder. Bence hakim olan olayın iptalini ve tekrarını değil, orada alınan kararı aynen uygular. Yani AKP’li arkadaş kazanana kadar hep mi kura çekecekle? Ya da kuraya gerek yok hakim karar versin ve bire kayyım atasın” yorumunu yaptı.

BAYIR: BU KADAR MECLİS ÜYEMİZ VARKEN İŞİN KURAYA KALMASI DOĞRU DEĞİLDİ

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır ise mahkeme kararını sert bir dille eleştirirken kendi partisine de eleştirdi. Bayır, şunları söyledi; “Kuranın yapılış yönetiminin başlangıcında da bu itiraz eden arkadaşlar da salondaydı. O zaman neden itiraz etmediler de aleyhlerine bir karar çıkınca itiraz ediyorla? Bu çifte standart. Yani şimdi Biz CHP olarak yapılacak kurada aleyhimize bir karar çıkarsa diye bir zaafiyet, mahkemede tartışılabilir bir konu mu aramalıyı? Böyle bir şey olur m? Zaten süreç başından bu yana iyi yönetilemedi. Bu kadar meclis üyemiz varken işin kuraya kalması doğru değildi. Ben eski il başkanı ve tecrübeli bir siyasetçi olarak her zaman yardımcı olmaya hazırım.İzmir’de siyasi anlamda bir abi olsa da artık onu dinleyen yok.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.