Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP’den JES’ler için kanun teklifi yolda! Komisyon üyeleri saha incelemesi yaptı

CHP’den JES’ler için kanun teklifi yolda! Komisyon üyeleri saha incelemesi yaptı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP),bünyesinde kurulan Jeotermal Enerji Santralleri Araştırma Komisyonu  5. ve son toplantısını gerçekleştirdi. Toplantının ardından bir basın açıklaması yapıldı. Komisyon adına açıklamayı yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, yapılan çalışmalara ilişkin kısa bir bilgilendirmede yaptı. Çalışmalar sonucunda bir rapor hazırlanacağını belirten Öztunç, “Araştırmaların sonunda bir rapor hazırlayıp bunu TBMM’ye, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve CHP Genel Başkanlığına sunacağız ve bir araştırma komisyonu kurulması için bir kanun teklifi vereceğiz” dedi.

  • Ege Postası
  • 22.01.2021 - 13:51

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir Valiliği tarafından 14 Kasım tarihinde açıklanan İzmir’in 16 ilçesindeki 33 saha için yapılacak olan “Jeotermal kaynak sahası arama ve işletme haklarının açık teklif usulü ile kiraya verilmesine ilişkin” ilan, kentin ilçe ve köylerinde endişeye yol açmış ve ilçelerde kurulması planlanan JES’lere karşı halk hareketi başlamıştı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), kurulması planlanan JES’lerle ilgili, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç başkanlığında, Jeotermal Enerji Santralleri Araştırma Komisyonu kurulmuş ve komisyon JES kurulması planlanan illerde toplantılarına başlamıştı.

Komisyon 5. Toplantısı bugün TMMOB İzmir Mimarlar Odası’nda gerçekleştirildi.  Toplantıya; CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İzmir Milletvekili Mahir Polat, Aydın Milletvekilleri Süleyman Bülbül ve Hüseyin Yıldız, Denizli Milletvekili Haşim Teoman Sancar, Muğla Milletvekili Mürsel Alban, Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakıroğlu, Parti Meclisi Üyesi Gizem Özan, CHP İl Yönetim Kurulu üyeleri, İzmir Kent Konseyi Başkanı Seni Nazik Işık, İzmir Barosu Kent ve Çevre Komisyonu, Seferihisar Belediyesi, Dikili Belediyesi, Konak Belediyesi, Salihli Çevre Derneği üyeleri de katıldı.

Toplantıda konuya ilişkin sunumlar yapılırken paydaşların görüşleri alındı.

Toplantının ardından ise komisyon bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

“BUNA İZİN VERİLMEMELİ”

Açıklamayı yapan Öztunç şunları söyledi; “Beş günlük komisyon çalışmasının son günündeyiz. Az önce odalar ve STK’larla toplantı yaptık ve onların görüşlerini aldık. Tarafları dinliyoruz sermayeyi de sanayiciyi de üretici arkadaşlarımızı da herkesi dinliyoruz. Araştırmaların sonunda bir rapor hazırlayıp bunu TBMM’ye, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve CHP Genel Başkanlığı’na sunacağız ve bir araştırma komisyonu kurulması için bir kanun teklifi vereceğiz. JES ile Aydın’da incir Manisa’da üzümün bitirildiği de bir gerçektir. Buna izin vermemek gerekiyor. Ayrıca Manisa’daki üzüm üretimi tarım üretimimizde Türkiye’deki en yüksek üretim olduğuna dikkat çekmek istiyorum.” dedi.

“ALBAYRAK SIRRA KADEM BASTI”

Toplantıda farklı bir konuya da değinmek istediğini söyleyen Öztunç, Türkiye’nin ekonomik durumu hakkında bazı değerlendirmeler yaptı ve şunları söyledi; “Berat Albayrak nered? Damat nered? Kayıp. Bakanlıktan istifa etti. O gün bugündür yok. Sırra kadem bastı. Neden piyasaya çıkmıyor. Bir sıkıntısı mı va? Ekonomiyi mahvetti kayıplara karıştı. Biz bunu sormaya devam edeceğiz. Deprem vergileri nered? Beşli çeteye harcadılar. ‘Deprem vergileri nerede’ diye soruyoruz. Cevap veremedikleri gibi pişkin pişkin gülüyorlar. Beşiktaş saldırısında gaziler ve şehit yakınları için toplanan paraları kimlere hortlattını? Vatandaşa İBAN verip para topluyorsunuz sonra o paraları 5’li çeteye veriyorsunuz. Biz bunları sorguladık ve sorgulamaya devam edeceğiz.”

SAHA İNCELEMESİ

CHP'nin İzmir Milletvekili Mahir Polat, Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Denizli Milletvekili Haşim Teoman Sancar, Muğla Milletvekili Mürsel Alban, Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ile Parti Meclisi Üyesi Gizem Özcan'dan oluşan komisyon, daha sonra Tire'ye bağlı Başköy Mahallesine geçti.

Burada komisyon üyelerinin bazı mahalle sakinleriyle yaptığı görüşmenin ardından Öztunç, incir üretimiyle bilinen mahallede incir ağacı yerine jeotermal bacası görmek istemediklerini söyledi.

SEFERİHİSAR'DA DESTEK MESAJI

CHP Jeotermal Enerji Araştırma Komisyonu üyeleri, İzmir'in Seferihisar ilçesinde jeotermal sahalarında incelemelerde bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç başkanlığındaki komisyon üyeleri, Orhanlı Mahallesi'ne geldi. 

Ziyarette konuşan Öztunç, komisyon olarak 5 gündür Ege Bölgesi'nde temaslarda bulunduklarını söyledi. Amaçlarının jeotermal enerji santrallerini (JES) araştırmak olduğunu vurgulayan Öztunç, "Seferihisar Türkiye'nin en güzel yerlerinden biri. Sakin şehir olarak ünlü. Bu güzel köyü bu şirket sahipleri niçin mahvetmek istiyo? Kefenin cebi yok. Para için buna değmez. Bu konuda mücadele etmek gerekiyor. Bu mücadeleyi siz yapacaksınız biz destek vereceğiz." ifadelerini kullandı.

Bilim adamlarının JES'lerin yenilenebilir enerji olduğuna dair açıklamaları olduğunu dile getiren Öztunç, "Ama biz bunu doğru yapmalıyız. Finlandiya'daki gibi, İsveç’teki gibi Almanya’daki gibi kapalı uygulama yapılmalı." diye konuştu. 

Komisyon üyeleri, açıklamaların ardından bölgeden ayrıldı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.