Dolar 32,5920
%0.32
Euro 35,0059
%0.1
Altın 2.451,220
%0.62
Bist-100 9.792,00
%0.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'den hükümete yerel yönetimler için 10 maddelik çağrı

CHP'den hükümete yerel yönetimler için 10 maddelik çağrı

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP'nin yerel yönetimleri güçlendirecek 10 maddelik çağrısını açıkladı. Torun, sorunların belediyelerin en temel sorunları olduğunu ifade ederek “Bu sorunlar çözülmediği takdirde belediyelerimizin önümüzdeki süreçte hizmet vermeleri önemli ölçüde azalacaktır” dedi.

  • Ege Postası
  • 11.06.2020 - 17:42

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, koronavirüs salgını nedeniyle gelirleri azalan belediyelerin hizmetlerine devam edebilmesi için hükümete 10 maddelik çağrıda bulundu.

CHP’li Torun parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında belediyelerin kredi borçlarının ertelenmesi, borçlanma limitlerinin artırılması, belediyelere faizsiz kredi imkanı sağlanması, belediyelerin ödedikleri vergilere yeni düzenlemeler getirilmesini istedi.

Hükümetin belediyelerin üzerindeki yükü almasını gerektiğini ifade eden Torun “Eğer burada hizmette bir aksama olursa bu hepimiz için olumsuz bir durum bir olur. Eğer bu 10 maddeyi dikkate alır ve belediyelerimizi bu anlamda rahatlatırsanız bunun faydasını vatandaşımız görür” dedi.

Torun, "Yerel yönetimlerimiz olağanüstü bir çaba içerisinde oldu. Salgının yayılmaması için gerekli tedbirleri aldı, vatandaşlarımızın olağanüstü günlerinde hep yayında oldu. Birçok yatırımını da önceliklerini de değiştirmek durumunda kaldı. Bu başarı da bütün kesimlerce takdir edilmekte. Ülkeyi yönetenlerin belediyelerin yükünü üzerinden alacak, ya da katkı sağlayacak hiçbir desteği olmadı. Bugüne kadar kaç paket açıklandı bilemiyorum. Belediyelerimizin içinde bulunduğu olumsuzluğu giderecek bir paket göremedik. Diyoruz ki, 'Belediyelerimizin üzerindeki yükü alın, onları rahatlatın, onlar sokağa çıktığımız andan evimize girene kadar her türlü hizmeti sunan birimler...' O yüzden 10 maddelik bir önerimiz var." diye konuştu.

Torun, belediyelerin hizmetlerinin aksamaması için hükümete şu çağrıları yaptı:

1. Belediyelerin sözleşmelerinden kaynaklanan ve bankalara kredi borçları ertelenmeli, belediyelerin kamuya ait borçlarının faizleri silinmelidir.

2. Vergi gelirlerindeki azalma nedeniyle genel bütçe vergi gelirlerinden belediyelere aktarılan payın hesaplanmasında kullanılan oranlar güncellenmeli ve bu oran büyükşehir belediyelerinde en az yüzde 10, diğer belediyelerde en az yüzde 6’ya yükseltilmelidir.

3. Belediyelere gelir getirici yatırım projelerinde borçlanma limiti arttırılmalıdır. Bu projelerde kamu bankaları belediyelere uzun vadeli ve piyasa oranlarından düşük kredi olanakları sağlamalıdır.

4. Temel belediye hizmetlerinin sürdürülebilmesi için başta su ve kanalizasyon, altyapı, yenilebilir enerji, arıtma tesisi, katı atık bertaraf tesisi gibi alanlarda kullanılmak üzere faizsiz kredi imkânı sağlanmalı veya hibe programları başlatılmalıdır.

5. Belediye kanununda, belediyelerin görev ve sorumlulukları altında sayılmış tüm kamu hizmetlerinde kullanılan personel araç ve gereç gibi konularda belediyelerin ödedikleri vergilere yeniden düzenleme yapılmalıdır.

6. Toplu taşımadaki zararın artması nedeniyle toplu taşımada kullanılan araçların akaryakıtlarından tahsis edilen vergiler kaldırılmalıdır.

7. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından belediyelere verilen yardım ödeneği kriterleri net bir şekilde belirlenmeli, fon ulaşılabilir olmalı, fon kullanıma dair her türlü bilgi kamuoyuna açık olmalıdır.

8. Yurt içi ve yurt dışı hibe programlarından belediyelerin daha rahat yararlanmasına yönelik düzenlemeler yapılmalı, vergi ve sigorta borçları istisna kapsamına alınmalıdır.

9. Oluşabilecek gıda krizine karşı ucuz ve güvenilir gıdaya rahatla ulaşabilmek adına belediyelerin tarımsal üretime katkıda bulunmasına yönelik çalışmalar desteklenmeli, özel sektöre sağlanan teşvik ve muafiyetlerden belediyeler de yararlanmalıdır.

10. Artan işsizlik karşısında İş-Kur destekli toplum yarına yönelik projeler çoğaltılarak belediyelerin istihdam edilebilirlik kapasitesi arttırılmalıdır.

Bu 10 maddede sıraladığımız çözümler gerçekten belediyelerimizin en temel sorunlarıdır. Bu sorunlar çözülmediği halde belediyelerimizin hizmet vermeleri önemli ölçüde azalacak, aksayacaktır. Geçmişten zaten çok büyük bir borç rezerviyle belediyelerimiz alındı, özellikle AKP belediyeleri inanılmaz borçlandılar ve şu anda AKP'den aldığımız belediyelerde ciddi bir borç yükü var, bu anlamda bunların bu borç yüküyle bu hizmetlerin sürdürülebilir olması mümkün değildir."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.