Dolar 32,3157
%0.2
Euro 35,1213
%0
Altın 2.292,730
%0.67
Bist-100 9,06
%2.86

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'de yerel adaylık kapısı 500 lira ile açılıyor

CHP'de yerel adaylık kapısı 500 lira ile açılıyor

Yerel seçim hazırlıklarına başlayan CHP aday adaylarına için" eğitim programı" şartı getirdi. Erkek aday adayları 500 lira, kadın, genç, engelli aday adayları ve muhtarlık seçimlerine katılacaklar ise 250 lira ödeyecek.

  • Ege Postası
  • 26.05.2013 - 11:46
ANKARA- CHP, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında ilk yerel seçim sınavına girecek. CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), eski Genel Başkan Deniz Baykal döneminden farklı bir uygulama ile "aday adayları için eğitim programı" şartı getirdi. Bugün Gazetesi'nden Ezelhan Üstünkaya'nın haberine göre Mart 2014'te yapılması öngörülen seçimlerde belediye başkanı, belediye meclis üyesi, il genel meclisi üyesi aday adayı olarak başvuracak üyeler ve muhtar adayları eğitim programına katılacak. Eğitim şartı, genelge ile parti örgütlerine duyuruldu. Genelgeye göre, Haziran 2013'te başlayacak eğitim programı, bütünşehir ve büyükşehir kapsamında olan 30 il için iki gün, diğer 51 il için bir gün olarak gerçekleştirilecek.

GENEL MERKEZ EĞİTİM HESABINA
Eğitim programlarına başvurular internet üzerinden alınmaya başlanırken, eğitime katılım bedelleri de belirlendi. Erkek aday adayları 500 lira, kadın, genç, engelli aday adayları ve muhtarlık seçimlerine katılacaklar ise, İş Bankası hesabına 250 lira yatıracak. "Genel Merkez Eğitim Hesabı"na yapılacak ödeme işleminin ardından başvuru gerçekleştirilecek.

İHALE FESATÇILARINA KAPI KAPALI
Genelgede, eğitime kabul edileceklerde, Parti Tüzüğü ile Yerel Yönetimler Adaylar Yönetmeliği'ndeki şartlara uygunluğun ön şart olduğu vurgulandı. Yerel Yönetimler Adaylar Yönetmeliği'nde, adaylık kriterleri ile ilgili CHP'nin "kırmızı çizgileri" belirleniyor. Bu yönetmelikte, belediye başkanlığına aday olacaklarda aranan kriterler, "2839 Sayılı Milletvekili Seçimi Kanununun 11.maddesinde belirtilen sakıncaları taşımamak" şeklinde belirlendi.
Buna göre, "zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlar ile istimal ve istihlak kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık suçları, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma veya Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından biriyle mahkum olanlar" yerel seçimlerde aday olamayacak.

KADIN KOTASI YÜZDE 33
Adaylık başvurularında örgüt içinde inceleme yapılacak, incelemede "gizlilik" kuralına uyulacak. Adaylar için incelemede, "parti ilkeleri ve programı ile yetkili organ kararlarına bağlılığı, kişisel özgeçmiş ve niteliği, seçim çevresinin özellikleri, partinin gereksinimleri" kriterleri dikkate alınacak. Aday saptamada hangi yöntemin uygulanacağına daha sonra PM karar verecek. Adaylıklarda yüzde 33 (kadın) cinsiyet kotası, yüzde 10 gençlik kotası uygulanacak.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.