Dolar 32,5125
%-0.08
Euro 34,9430
%0.33
Altın 2.434,670
%0.47
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'de imza hareketi başladı

CHP'de imza hareketi başladı

Türk siyasi tarihine, 36’sı olağan, 19’u olağanüstü olmak üzere 55 kurultay gerçekleştirerek, Kurultaylar Partisi olarak giren CHP’de 20’nci olağanüstü kongre için düğmeye basıldı. İnce işaret etti, muhalifler düğmeye bastı

  • Ege Postası
  • 16.07.2018 - 09:39

HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI-24 Haziran seçim sürecinde partilerinin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ve ekibinin başarısız olduğunu ve süreci yönetemediğini savunan ve olağanüstü kurultay toplanmasını isteyen CHP’li muhaliflerin partisinin 8 puan üzerinde oy alan CHP Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce’nin yanında yer alarak başlatacağı imza hareketi bugün başladı

Olağanüstü kurultay toplanması için bir süre açıkladığı noter tasdikli imza toplama hareketini İnce’nin geçtiğimiz hafta bir televizyon programında yapacağı açıklama sonrasına bırakan Muharrem İnce’yi destekleyen parti içi muhalefetin İzmir kanadının öncülüğünü üstlenen isimlerden CHP Bornova İlçe eski Başkanı Nevzat Kavalar ve CHP İzmir İl eski Başkanı Asuman Ali Güven,  İzmir’deki 52 Kurultay delegesinden imza toplama hareketini tüm Türkiye ile aynı anda başlatacak.

İNCE, ‘ARKADAŞLAR BAŞLAYACAKLAR BİRKAÇ GÜN İÇİNDE’ DEMİŞTİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na Onursal Başkanlık teklifinde bulunan CHP Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce’nin, yaptığı açıklamada, ‘Arkadaşlar başlayacaklar birkaç gün içerisinde. Başlayacaklar yakında. Ben öncülüğünü yapmayacağım. Ben delege olsaydım kurultay toplanması için imza verirdim. Arkadaşlar çalışma yapıyor. Ama ben ortalığa dökülüp de kurultay istemeyeceğim. Ama bir davet gelirse, yürü önümüzden derlerse yürümeye hazırım. Demezlerse ben önden yürüyeceğim demeyeceğim’ sözlerinin ardından  harekete geçen İnce taraftarı parti içi muhalefet, Kurultay toplanması için gerekli olan 634 imzanın en az 30-35’ini İzmir’den toplamayı hedefliyor.

BİN 266 DELEGENİN 634’ÜNÜN İMZASI GEREKİYOR

CHP’nin bin 266 delegesinden 634’ünün noter tasdikli imza onayıyla gerçekleşebilecek olan Olağanüstü Kurultay toplanması parti yönetimine göre zor. Ancak İnce destekçisi parti içi muhalefet, özellikle Milletvekili ve Belediye Başkanı bulunmayan Marmara, Karadeniz, Anadolu kentlerinde bulunan Kurultay delegelerinin ‘kaybedecek bir şeyleri olmadığı’, ‘hesap kitap yapmadığı’ düşüncesiyle Muharrem İnce’ye destek verme yönünde irade ortaya koyacaklarını belirtiyor.

İZMİRLİ MUHALİFLERİN İLK HEDEFİ  52 DELEGENİN 30’UNUN İMZASI

İzmir’de de bugün başlayacak olan imza toplama hareketinin Tüzük’ün ilgili maddesi gereğince 15 güne yayılmasına karar veren İnce taraftarı parti içi muhalefet, en az 30 delegenin imza vereceğini belirtiyor. İzmirli muhalifler, daha önceki Kurultay’da Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığı yönünde oy veren çok sayıda ilçe başkanı ve kurultay delegesinin de Kurultay toplanması yönünde hareket edeceğini gördüklerini kaydediyor.

MİLLETVEKİLİ VE BELEDİYE BAŞKANI BULUNMAYAN KENTLERDE…

Muhalifler, kurultay delegelerinin bir bölümünün de sürece göre kararlarını netleştireceğini, İnce yönünde imza ağırlığının belirginleşmesiyle birlikte Muharrem İnce’nin Genel Başkan olması için Olağanüstü Kurultay toplanması yönünde imza atacağını savunuyor. İnce’nin yakın ekibi ve destekçileri Kurultay için delegelerin büyük çoğunluğunun desteğini kısa sürede alacaklarına inanıyor.

EN SON TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN 19’UNCU OLAĞANÜSTÜ KURULTAY YAPILDI

Türk siyasi tarihinde "Kurultaylar partisi" olarak adlandırılan CHP'de bugüne kadar 36'sı olağan olmak üzere, 55 kurultay gerçekleştirildi. 3-4 Şubat tarihlerinde 36’ıncı Olağan Kurultayı'nı gerçekleştiren CHP, son olarak 9-10 Mart'ta tüzük değişikliğini içeren 19’uncu Olağanüstü Kurultayı'nı yapmıştı.

CHP İLK KONGRESİNİ 1919’DA YAPTI

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu CHP'nin ilk kongresi, Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı Sivas Kongresi (4-11 Eylül 1919) olarak kabul ediliyor.

Parti, ilk olağanüstü kurultayını ise Atatürk'ün vefatı üzerine 26 Aralık 1938'de yaptı. Kurultayda, ‘değişmez genel başkanlığa’ seçilen İsmet İnönü, yaklaşık 33 yıl bu görevi sürdürdü.

KOLTUĞA İNÖNÜ, ECEVİT, ÇETİN, ÖYMEN, BAYKAL, KILIÇDAROĞLU OTURDU

CHP'de İnönü'nün ardından Bülent Ecevit, Hikmet Çetin, Altan Öymen ve Deniz Baykal genel başkanlık koltuğuna oturdu. Kılıçdaroğlu, partinin 7’inci genel başkanı olarak görevine devam ediyor. Kılıçdaroğlu, CHP'nin genel başkanlık koltuğuna 2010'da dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın istifasının ardından gerçekleştirilen 33’üncü Olağan Kurultay'da oturmuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.