Dolar 32,3355
%0.17
Euro 35,1730
%-0.03
Altın 2.244,750
%0.05
Bist-100 8,72
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Çeşme'de Covid-19 kılavuzu

Çeşme'de Covid-19 kılavuzu

Alaçatı Turizm Derneği (ATD) ve Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) tarafından hazırlanan ve uluslararası sertifikasyon kurallarına ek tedbirleri de içeren kılavuz, konaklama, yiyecek ve içecek tesisleri için normalleşme sürecinde bir yol haritası olacak.

  • Ege Postası
  • 27.05.2020 - 09:07

Covid-19 Kılavuzu ile misafir kabülü, lobi-resepsiyon-bekleme alanı, lavabo ve tuvaletler, havuz ve plaj, mal kabul, mutfak-bar-depolama alanı, bulaşıkhane, servis ve satış, genel personel tedbirleri, temizlik hizmetleri, çamaşırhane, izolasyon odası, işletme araçlarında uygulanacak kurallar belirlendi.

Kırmızı çizgi “sağlık”

Alaçatı Turizm Derneği Başkanı Celal Bayraktaroğlu, çalışan ve halk sağlığının korunmasının kırmızı çizgileri olduğunu vurguladı. Bayraktaroğlu “Hazırladığımız bu kılavuz ile tüm turizm sektörünün enfeksiyon kontrol prosedürleri hakkında bilgi sahibi olmasını istedik. Bu kurallar aslında işletmeler kadar, yazın tadını çıkarmak isteyen misafirlerimiz için de geçerli. Huzurlu, mutlu ve güzel bir tatil için bu kurallara hepimiz harfiyen uyacağız" dedi.

Eğitim olmadan mücadele olmaz

Hijyen kurallarına yönelik iç eğitimlerin aralıksız sürdüğünü ifade eden Bayraktaroğlu, "Salgınla mücadelede, turizm sektörü çalışanlarının eğitimi çok önemli. Eğitim olmadan mücadele olmaz. Eczacıbaşı, Diversy'den sektörün önde gelen hijyen profesyonellerini ağırlayıp online eğitimlerle de bunu destekliyoruz. Bilinçli tatil döneminde, hepimiz bu kurallara uyacağız" diye konuştu. ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, kılavuzda tüm işletmelerin kolaylıkla uygulayabilecekleri bir rota belirlediklerinin altını çizdi. Demir, “İşletmelerin altından kalkabilecekleri az maliyetli önlemlere yer verildi" dedi.

“Salgının etkisini yok edeceğiz”

Demir, normalleşme sürecinde turizmcilerin tedbirlere harfiyen uyması gerektiğine dikkat çekti. Adım adım alınan tedbirler sayesinde sektörün salgına karşı dayanıklılığının artacağına inandıklarını belirten Demir “Emin olun ki önlemlere uyarsak bu dönemi en az hasarla atlatacağız. Salgının turizme etkisi azalarak sonunda yok olacak, hep birlikte başaracağız” diye konuştu.

İşte kurallar

13 başlık altında toplanan Covid-19 Kılavuzuna göre konaklama, yiyecek ve içecek tesislerine gidenleri ilk olarak işletmelere girişte, temassız ateş ölçümü yapılacak. El ve ayakkabılar için ayrı dezenfektan olacak. Talep edilmesi halinde koruyu malzeme verilecek. Kılavuzda yer alan kurallardan bazıları ise şöyle:

Her alanda dezenfeksiyon

Misafirler de sağlık beyanında bulunacak ve semptomların görülmesi halinde de aksiyon planına uyacağını gösteren taahhütnameyi imzalayacak. Sosyal mesafe tesislerin her alanında uygulanacak. Genel kullanıma açık olan kapı kolları, elektrik düğmeleri, asansör düğmeleri, kumandalar gibi elle temasın yüksek olduğu her şey sık sık dezenfekte edilecek. Çay kahve içecek makinaları kaldırılacak, servisler personel tarafından yapılacak.

Havuzdan mutfağa tam denetim

Lavabolarda sabun ve kağıt havlular temassız özellikte olacak. Havuzların büyüklüğüne oranla kullanım sayısı belirlenecek. Kişiler arasında mesafe en az 1.5 metre olacak. Şezlonglar her kullanım öncesi ve sonrasında dezenfekte edilecek. Havlular kapalı poşetle teslim edilecek. İşletmeler mal kabülünde ise doğrudan misafire sunulacak her ürünü dezenfekte edecek, diğerlerini 12 saat süreyle depoda beklettikten sonra verecek. Yiyecek üretim alanlarına gıda güvenliği ekibi onayı dışında kimse alınmayacak.

Hesabı masada ödeyin

Yemek masaları kişiye özel sunumla hazırlanacak. Menüler dijitalleşecek ya da gözle takibin mümkün olduğu ayaklı menüler olacak. Genel hijyen kuralları dışında açık olarak herhangi bir şey sunulmayacak.Çatal, bıçak, kaşık gibi tüm ürünler paketlenmiş olarak sunulacak. Ödemeler mümkün olduğunca masadan yapılacak. Araç hizmetlerinde sterilizasyon birinci öncelik olacak, araç içinde maske takılacak.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.