Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Celil Anık'tan TV35'te En Taksi açıklaması: Bu sistemi kullananlar kredi kartı kullanabilecek

Celil Anık'tan TV35'te En Taksi açıklaması: Bu sistemi kullananlar kredi kartı kullanabilecek

TV35 ekranlarında yayınlanan Beyaz Masa programına katılan İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, aplikasyon üzerinden taksi çağırma sistemi olan En Taksi sisteminin başlaması ve başlayacak yeni projelerle ilgili bilgi verdi. Celil Anık'tan TV35'te En Taksi açıklaması

  • Ege Postası
  • 06.02.2020 - 16:21

EGEPOSTASI-  İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, aplikasyon üzerinden taksi çağırma sisteminin bin 500’ü aşkın araca takıldığını, diğer taksilerin de hızla bu sisteme geçeceğini belirterek, sistemin iyi çalıştığını ve İzmirlilere sistemi tanıtmaya başlayacaklarını söyledi.

Başkan Celil Anık, En Taksi uygulamasının yanı sıra Engelsiz Taksi, VIP taksi uygulamalarının da başlayacağını kaydederek, bu sistemi kullanan yolcuların kredi kartı ile ödeme uygulamasından da yararlanacağını belirtti.

Bu sistemi kullananlar kredi kartı kullanabilecek

Başkan Anık, “En Taksi sistemi çok iyi çalışıyor, gidişat güzel. Bin 500 aracımıza takılmış durumda. Biz bunu bir ay içerisinde tamamını bitiririz diye düşünüyoruz. Vatandaş memnun. Kullanma hatasından kaynaklı bazı sıkıntılar var. Arkadaşımız çağrıyı aldığında haritaya basmalı önce. Önce tarifeye basılmamalı. Eğitim çalışmalarımıza başlıyoruz. Reklama ağırlık vereceğiz. İzmirliler ve kullanan arkadaşlarımız memnun. Bu sistem üzerinden taksi çağırmalarını istiyoruz İzmirlilerin. Öyle ya da böyle bu sistem oturacak İzmir’de. Teknolojiyi yakalamak zorundayız. Kredi kartıyla ilgili talep var. Çalışmalarımız sürüyor. Bu sistem üzerinden gittiğiniz işlere kredi kartı kullanabileceksiniz” dedi.

Hem yakın mesafe hem fiyat ayarlaması yapacağız

Fiyat ayarlaması ve yakın mesafe sıkıntısı üzerine de çalıştıklarını dile getiren Başkan Celil Anık, “Akaryakıt zamları var. 20 ay önce fiyat ayarlaması yapmıştık. Giderlerimizi hesap ettiğimiz zaman bununla ilgili çalışmamız var. Yolcuyu da mağdur etmeyecek şekilde bir fiyat düzenlemesi olacak. Mart ayı içerisinde. Sizi mağdur etmeyeceğiz. Hem yakın mesafeyi hem fiyat ayarlamasını yapacağız” diye konuştu.

En taksi lansmanımız çok güzel oldu

Lansmanızımız çok güzel oldu. Tunç Başkanımız ilk binendi. Kullanmasını binen çok memnun. Bazı şoför arkadaşlarımız kullanma hatası yapıyor. Koltuklarımıza yapışık şekilde oturursak hiçbir şey olmaz. Gelişmiş ülkelerdeki yenilikleri  takip etmeliyiz. Sistem çok iyi çalışıyor, gidişat güzel. Bin 500 aracımıza takılmış durumda. Biz bunu bir ay içerisinde tamamını bitiririz diye düşünüyoruz. Vatandaş memnun. Kullanma hatasından kaynaklı bazı sıkıntılar var. Arkadaşımız çağrıyı aldığında haritaya basmalı önce. Önce tarifeye basılmamalı. Eğitim çalışmalarımıza başlıyoruz. Reklama ağırlık vereceğiz. İzmirliler ve kullanan arkadaşlarımız memnun.

Kredi kartıyla ödeme çalışmamız da sürüyor

Call center merkezimiz de çalışıyor. Biz bu işe daha önce de başladık. Bunda başarıyı yakaladığımıza inanıyoruz. Bize büyükşehir belediyesi ve esnaf odası büyük destek verdi. Emniyetin büyük emeği var. Şu anda memnunuz. Daha iyi ve güzeli yakalayabilmek için mücadelemiz sürüyor. Bu sistem üzerinden taksi çağırmalarını istiyoruz İzmirlilerin. Öyle ya da böyle bu sistem oturacak İzmir’de. Teknolojiyi yakalamak zorundayız. Kredi kartıyla ilgili talep var. Çalışmalarımız sürüyor. Bu sistem üzerinden gittiğiniz işlere kredi kartı kullanabileceksiniz. Algı operasyonuyla korkutmak isteyenler var. Ama şeffaf. Kimsenin korkmasına gerek yok. Güvenerek, severek yapmalıyız. Bu işi devam ettirmek istiyorsak yenilikleri yakalamak zorundayız. Yoksa birilerinin yaptığı gibi herşeye karşı olmak mümkün değil. Her yapılanı eleştirmek iş değil. Bunu yapmak zorundayız. Daha önce kendilerinin yaptığı işi şimdi tenkit edenler var. Ben doğru olduğuna inandığım şeyi yaparım. Bugün için esnaf algılamayabilir ama önümüzdeki günlerde görecekler bunu.

Bakanlık kamera takılmasını istiyor

Daha önce kamera takan bir arkadaş gelip bana paramı geri verin dedi. Geçen gün kaza yaptı, o kamera görüntüsü sayesinde kurtuldu. Kamera İçişleri Bakanlığının taktırmak istediği bir şey. Takan hiçbir arkadaşımız mağdur olmayacak. Bizim görüşmelerimizde, aldığımız intiba bakanlığın yeni bir düzenlemeyle kameraları taktıracağı yönünde. Biz illa ki takılsın da demiyoruz. Ama güvenlik için çok önemli. Ben de zamanında karşı çıktım. Özel hayatı ilgilendirdiği ile ilgili mahkeme kararı olabilir demiştim. Sadece acil durum olduğunda basılıyor. Şu anki gidişat ön ve arkaya kamera takılacak gibi görünüyor. Ben bunu taktım diye düşünülmesin, ama bir ay ama üç ay sonra takılacak.

VIP taksi için bize müracaat edebilirler

VIP taksilerle ilgili kararımızı aldırdık. Yapmak isteyenler bize müracaat edebilirler. 20-30 arkadaşımız bunun için başvurdu. Bazı arkadaşlarımız bu nereden çıktı diyebilir. Bunu biz yapmazsak bu işe talip olanlar vardı. Biz bu işi biz yapacağız dedik. Mevcut plakasını bu araçlara takarak bu işi onlar yapacak dedik. Neden bizim kulvarımızdaki bir işi başkasına yaptıralı? Şu anda kararı çıktı. Bunu da yapmak zorundasın. Sen yapmazsan başkası yapar. Aynı araba sende olmazsa bunu başkası yapacak. Şikayetçi olmak değil o işi çözmek önemli. biz bu işi nasıl yaparıza bakılmalı. Belirli duraklarda olacak vıp taksiler.

En taksi, engelsiz taksi ve vip taksi birarada olacak

Engelsiz Taksi projemiz de var. Aplikasyon sisteminin içine koyduruyoruz. En taksi’yi açtık. VIP taksiyi koyduk. Bunun içerisine engelsiz taksiyi de koyacağız. Sosyal bir proje bu. Biz bu işi de yapacağız. İki arabayla başlayacağız. Gerekli izinleri aldıktan sonra engelli kardeşlerimizin bu sorununu çözmek için başlayacağız. Bu bir sosyal proje zaten. engelli kardeşlerimizin oturduğu arabanın arabanın içerisine girmesi lazım. Arabasını sürüp arabanın içine binebilecek bu sistemle. Bizi hem belediye hem valilik bu konuyla ilgili uyarmıştı. Biz böyle bir şeye teşebbüs ettik demiştik. Faydalı olacağına inanıyorum.

Hem yakın mesafe hem fiyat ayarlaması yapacağız

Akaryakıt zamları var. 20 ay önce fiyat ayarlaması yapmıştık. Giderlerimizi hesap ettiğimiz zaman bununla ilgili çalışmamız var. Yolcuyu da mağdur etmeyecek şekilde bir fiyat düzenlemesi olacak. Mart ayı içerisinde. Sizi mağdur etmeyeceğiz. Hem yakın mesafeyi hem fiyat ayarlamasını yapacağız. Belediye ruhsatlarınızı yenileyin, ayın 31’i itibariyle bitecek. Martın sonuna kadar bunu bitireceğiz. Cihazını takmayan arkadaşlar da taksın. Bu sistem hepimizin. Benim şahsımın değil. Sağdan soldan yapılan algı operasyonlarına inanmayın. Taksi çağırma sistemi apayrı bir şey. Kamera takan arkadaşlarımız da mağdur olmayacak.

Nisan ayı içerisinde yakın mesafe düzenlemesi de başlayacak

Meslektaşlarımıza ve yolculara sesleniyorum, yakın mesafe konusunda sık sık sorun çıkıyordu. Yakın yere gidecektim beni almadılar diye. Bu uygulama Ankara ve İstanbul’da var, uygulanıyor. Herhangi bir sıkıntı olmadığını gördük. Aynı uygulamayı başlatmak istiyoruz. Yakın mesafeyi çözeceğiz. Hem direksiyonda çalışanın hem yolcunun işini kolaylaştıracağız. Aşırı bir fiyat olmayacak. Mart ayı içerisinde karar çıkarsa, nisan gibi yakın mesafe düzenlemesi başlayacak.

Fiyat ayarlaması yapacağız, taksiciyi de müşteriyi de mutsuz etmeyeceğiz

Duraklara gidip arkadaşlara ne düşündüklerini de soruyorum. Fiyat ayarlaması döneminde mutlaka sorarız. Toplantılar yaparak, bölgeleri gezerek arkadaşların düşüncesini alacağız. Aşırı zam da düşük fiyat da sorunu çözmez. İzmir’deki potansiyeli göz önüne alarak bir maliyet hesabı çıkarılacak, diğer illere de bakacağız. Niye fiyat ayarlaması yapmıyoruz diye serzenişte bulunuyor meslektaşlarımız. Her taksimetre ayarında siz bir ücret ödemek zorundasınız. Bir de beş tane il önemli. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya. Büyükşehir diyor ki bana, diğer büyük illerin zam oranlarını önüme koy diyor. Büyük iller birbirini takip ediyor yani. İstanbul’da çok yolcu var. Orada sıkıntı olmuyor. Her türlü gidiş ve dönüşte iş bulabiliyorsunuz. Kilometre bizden düşük Ankara, İstanbul, Antalya’da. Biz arkadaşlarımızı mağdur etmediğimiz gibi taksiye binen İzmirliyi de mutsuz etmeyeceğiz. Her iki tarafı memnun edeceğiz. Esnaf birliği ile görüşüyoruz. Belediyenin de görüşünü alıyoruz. Bugüne kadar sizi mağdur etmedik, bundan sonra da etmeyeceğiz.

Hibrit ve elektrikli araç çalışmamız var ancak…

Hibrit ve elektrikli araçlarla ilgili çalışmamız var. Büyükşehir belediyemiz de sordu bize. Gaz salınım oranı yüksek, belirli noktalarda uygulamaya gideceğiz dediler. Bir çalışma yaptık. Hibrit araçlar var ama hibrit araç çok fazla avantajlı değil. Bugün 50 kuruş mazot yakıyorsak hibritte 35 kuruş yakıyorsunuz. Elektrikli araçlar ise bize uyum sağlayabilecek, yani parasını alıp verebileceği durumda değil. Çok lüks araçlar, pahalı. Şarj istasyonu sorunu var. En büyük engel, normal bir arabada bizim aldığımız taksiye şu an koyduğumuz ÖTV oranı düşük. Gaz salınımı düşük araçta ÖTV oranı yüzde 50. Yani arabanın fiyatı çok yüksek. Tek avantajı var, eğer bu yerli otomobil gerçekten olacaksa bu bizim için bir avantaj olabilir. Fabrikada üretimi burada olan aracın ülke genelinde şarj istasyonları olacaktır. Bu bizim elimizi güçlendirecektir.

ÖTV sorunumuz var

Bizim bir de ötv sorunumuz var. Defalarca her seferinde söylüyorum. İki türlü ÖTV sıkıntımız var. Bir sefere mahsus ötv uygulaması yapıldı, teşekkürler. 3 yıl geçti üzerinden. 110 bin liranın altında değil bir araç. En fazla 4 yıl kullanırsınız. Satıldığında yüzde 50 zararına satıyorsunuz. Bu bizi gerçekten etkiliyor. Ben buradan sesleniyorum, benim esnafımın günahı n? Yüzde 45 ödüyor. Herkes yüzde 8 ödüyor, minibüsçü, servisçi. Bu günah. Bir sefere mahsus bize indirim yapıldı ama. Bizler ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullara baktığımızda sıfır ÖTV indirimi yapın demiyorum, yüzde 15 yüzde 20 yapın. Çünkü rakiplerim yüzde 4 yüzde 8 ödüyor. Bu oranın makul seviyeye inmesi lazım. Son yıllarda yeni araç alan yok. Yerli otomobildeki ya da ithal araçta yüzde 50 olmasının önemi yok. O araçlar zaten pahalı. Hem gaz salınımına katkıda bulunacağım hem ötv yüksek olmaz. Bizim sesimize kulak verilmesi lazım. Taksiciler olarak bizler İzmir’in polisleriyiz. Doğumundan ölümüne kadar varız. Her yerde biz varız. En iyi hizmeti yapmaya çalışıyoruz. Mutlaka bizim girdilerimizin düşürülmesi lazım. Bu Avrupa’da böyle. Hepsinde vergi muafiyeti var. Sıfır arabayla bu işe girmemiz zorlaşıyor. Şu an piyasada kullanılan araçların 140- 150- 115 bin lira fiyatları. En fazla üç dört yıl kullanabiliyoruz. Her gün yakıt harcıyoruz, her araçta en az iki kişi çalışıyor. Bizim ÖTV’den mutlaka istifade etmemiz lazım.

ÖTV oranının mutlaka düşmesi gerekiyor ki…

Taksici esnafının işi ekonomiye bağlı biraz da. Ekonomi iyi olunca bizim işimiz de güzel oluyor. Şoför arkadaşlarımızın eğitimiyle ilgili sıkıntı var. Bakanlık bu konuda yeni çalışma yapıyor. Şoförlüğün meslek haline gelip standardının yükseltilmesiyle ilgili. Yarın bununla ilgili Ankara’ya gideceğim toplantı var. Devletin de bize sahip çıkması lazım. Taksilerdeki ÖTV oranının mutlaka düşmesi gerekiyor ki yeni araba alabilelim. Aksi taktirde ikinci el araba almak zorunda kalacağız.

3 bin 450 araç var, şu an için yeterli

İzmir’de 2 bin 823 tane taksi var. Bunun dışında büyükşehire sonradan katılan ilçelerde de 790 olmak üzere toplamda 3 bin 450 küsur araç var. Şu an için yeterli. Bizim ekonomik koşullarımız Bursa, İstanbul gibi değil. Buraya emekli olanlar çok geliyor. Dışarıdan gelenin yüzde 50’si emekli. İş olursa taksi ihtiyacı olur. İki yılda 150 taksi dolmuşumuz taksiye çıktı. Fazlalık var eksiklik yok. Tramvay başlayınca 150 arkadaşımızı taksiye geçirdik taksi dolmuştan. Şehir geliştikçe, turizm canlandıkça iş olacaktır.

Anık’tan mesaj, ruhsatınızı yenilemeye başlayın

Mutlaka ruhsatlarınızı yenilemeye başlayın, son güne kalıp sıkışmayın. En taksi’ye sahip çıkın. Bu kalıcı bir şey. Bu teknoloji olacak hep. Bin 500’lerdeyiz. Arkadaşlarımızın acilen bu sisteme geçmesini istiyorum. İzmirliye bu sistemi tanıtacağız. Taşın altına elimizi soktuk, onların da taşın altına elini sokması lazım. Kamerayla ilgili yeni bir gelişme olursa duyuracağız. Kapımız herkese açık. Odanın ve benim kapım herkese açık. Gelip de benimle görüşemeyen olmaz. Ancak yanımda biri varsa biraz bekletilebilir. Her zaman bu esnafın yanındayız. Yükselen akaryakıt zamlarıyla ilgili ayarlamamızı da yapacağız. Sizin fikrinizi soracağım. Kimseyi mağdur etmeyecek bir düzenleme olacak.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.